Giriş Tarihi: 24.05.2014

Kırmızı et örgütü

1. Kırmızı Et Üreticileri Birliği, pazarda aslan payını alan sanayiciye karşı isyan bayrağı açtı. Başkan Tunç, üreticiden tüketiciye et marketleri kurmaya başladı
2. Bülent Tunç, "Ette sanayici kazanıyor. Fiyatı yükselten örgütlü bir yapı var. Bu kadar pahalı olmamalı. Biz yüzde 25-30 ucuza satıyoruz. Üretici de halk da kazanıyor" dedi
Toplam büyüklüğü 20 milyar lirayı bulan Türkiye kırmızı et piyasasında kılıçlar çekildi. Mücadelenin bir yanında 'Üretim yetersiz, o nedenle fiyatlar yüksek. İthalat yapılması şart' diyen sanayici, diğer yandan da "Yeterince hayvan var, ithalata gerek yok, fiyatlar şişiriliyor" diyen Kırmızı Et Üreticileri Birliği (KETBİR) var. KETBİR Başkanı Bülent Tunç Etin satış fiyatını üreticiden ucuza alan sanayicinin yüksek tuttuğunu söyledi. Tunç, bu sorunu aşmak için de kendi marketlerini açtıkları bilgisini verdi.
MARKET UCUZLATTI

Et market zincirinin ilk halkasını bir yıl önce Gönen'de açan KETBİR, burada fiyatların ucuzlamasını sağladı. KETBİR Başkanı Tunç, makul kâr marjıyla çalıştıklarını, kaliteli eti uygun fiyata bulan tükecinin de sürekli gelmeye başladığını vurgulayarak, "Amacımız 120 bin üreticinin, piyasayı belirleyebileceği güce ulaştırmak" diye konuştu. Tunç, serbest piyasa ekonomisinde herkesin istediği fiyattan satış yapmasının mümkün olduğunu da belirterek, şunları anlattı: "İsteyen ünlü steak houes'larda etini yesin. Ancak düşük gelirli halkın da kaliteli eti uygun fiyata alabileceği yerler olmalı. Biz bunun için yola çıktık."
SUCUĞUN FİYATI 34 TL

Bu modeli Türkiye geneline yaymayı planladıklarını söyleyen Tunç, İstanbul'daki ilk marketin ise Kurtuluş'ta açıldığını belirtti. Tüm ürünlerin tamamının 'dana eti' olduğunu söyleyen Bülent Tunç, "Yüzde 100 dana etinden yapılan sucuğun kilo fiyatı 34 lira. İstenilen her laboratuvarda denetlenebilir. En kaliteli etten ve 50 liraya satılan sucuklardan daha iyiyiz" diye konuştu.
UCUZ SATARKEN DE KETBİR KâR EDİYOR
Tunç, KETBİR Et Marketi adını verdikleri yeni uygulama ile hem üreticinin hem de tüketicinin kazandığını belirtti. Tunç, Gönen'deki et marketini bir yıl önce açtıklarını ve cirolarının sürekli arttığını belirtti. Çanakkale Biga'da da bir restoran işletiklerini belirten Tunç, İstanbul Kurtuluş'ta bir hafta önce açılan marketten alışveriş yapanların memnun kalarak tekrar geldiklerini ifade etti. Tunç, kasapta 35-40 liraya satılan dana kuşbaşıyı 24.90'a, kıymayı ise 22 liraya sattıklarını ve bu fiyatlardan da kâr ettiklerini belirtti. Tunç "Ürettiğim malın fiyatını hem sanayici belirliyor hem de benim sırtımdan dünya kadar kâr ediyor. İstanbul'da 28 liradan ucuz kıyma yok. Olması gereken fiyat ise 22-24 lira. Bizim markette ise 22 liraya satılıyor. Yani sanayici olması gerekenden 5 lira daha pahalıya satıyor" dedi.

Üretici kasabı:
22 TL

Örgüt kasabı:
40 TL
BÜLENT TUNÇ: TEHDİT TELEFONLARI ALIYORUZ
Toplam 120 bin üyesi bulunan ve yarı resmi statüdeki Kırmızı Et Üreticileri Birliği'nin (KETBİR) Başkanı Bülent Tunç, et marketi projesinin gündeme gelmesiyle bazı kesimlerden tehdit telefonları almaya başladıklarını söyledi. Bir ildeki birlik başkanının tehdit aldığını belirten Tunç, can güvenliğinin sağlanması için savcılığa başvurduğunu ve kendisine koruma verildiğini söyledi. Tunç, kendisine de sözlü ve telefonla 'bu işten vazgeçin' mesajlarının yağdığını vurguladı. "Tehditler can kastına kadar gidiyor. Önce marketlerimizi kapatmak istediler, sayıyı artırınca 'akıllı olun' tarzı tehditler gelmeye başladı" diyen Tunç, geri adım atmayacaklarını ve marketlerin Türkiye geneline yayılacağını ifade etti. Tunç, ilk etapta Malatya, Konya ve Afyon'u düşündüklerini söyledi.
İNEĞİ DANA DİYE YEDİRİYORLAR
KETBİR'e başkan olduktan sonra Ulusal Et Konseyi'ndeki ilk talebinin karkas et sınıflandırmasını gündeme getirmek olduğunu söyleyen Bülent Tunç, "İstifa etmemdeki en önemli neden karkas et sınıflandırılmasıydı. Sanayici bu işe yanaşmadı. Çünkü, mağazamızda dana kıymanın fiyatı 22-25 lira arasında, inek etinden kıyma fiyatı ise 18 lira" şeklinde konuştu. Tunç, "İnek ve dana eti farkını vatandaş tam olarak bilmiyor. İnek etinin üreticiden alım fiyatı danaya göre 4-5 lira daha ucuz. Ama satarken dana diye satılmıyor. Siz hiç inek sucuğu, pastırması gördünüz mü? Hepsi yüzde 100 dana diye yazar. Dana ile inek arasında en az 10 yaş fark var" dedi. Türkiye'de iki dana kesilirken mutlaka bir de inek kesildiğini belirten Tunç, "Yani yüzde 50 fark var. Sanayici toptan olarak 4-5 lira daha ucuza alıyor. Satarken dana olarak satıyor. İnek etini kıyma olarak 20-22 lira satması lazım. Biz dana kıymayı 23 liraya satıyoruz" diye konuştu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.