Havanın yeni kralı İstanbul
Yıllık 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak projenin temeli bugün Başbakan Erdoğan tarafından atılıyor. Bu yatırımla bölgenin merkezi olacak İstanbul büyüme hızında dünyaya fark atacak
DÜNYANIN 30'DA BİRİ
AVRUPA TALEBE YETİŞEMİYOR
Eurocontrol'ün raporuna göre, Avrupa hava ulaşımının 2014'te yüzde 1.2, 2015'te ise yüzde 2.7 seviyesinde büyüyeceği tahmin ediliyor. Ulaşım trafiğindeki büyüme, 2017'den sonra Avrupa'daki havalimanlarının kapasite yetersizliğinden dolayı yüzde 2.2'ye düşecek. 2018'de faaliyete geçmesi planlanan 3'üncü Havalimanı bu oranın yeniden canlanmasına yardımcı olacak. Hava ulaşımı 2019-2020'de yeniden yüzde 2.8'e çıkacak. 2014- 2020 arasında uçuş büyüme ortalaması ise yüzde 2.5 olarak öngörülüyor.
BÖLGENİN YENİ HUB'I İSTANBUL OLACAK
Dünyanın batısı havacılıkta küçülürken doğusundaki hızlı yükseliş İstanbul'u merkez (hub) yapacak en güçlü kozlardan biri. Türk Hava Kurumu Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden Doç. Dr. Yıldırım Saldıraner, "İstanbul gelen yolcu, uçak sayısı ve transit yolcuda hızla büyüyor ve artık talebe yetişemiyor. THY'nin dünyanın en çok yere uçan firması olması ve diğer havayolu şirketlerinin de hızlı büyümesiyle yeni pistlere ihtiyaç artıyor. Atatürk Havalimanı'nda iki, Sabiha Gökçen'deki tek piste ilaveler olacak. Ancak bunlar yeterli değil. Bizim pist kapasitesine cevap vermemiz gerekiyor. Uzakdoğu yolcusunun Afrika gibi yerlere gitmesinde de saat farklı nedeniyle İstanbul en ideal yer. Üçüncü Havalimanı bitene kadar Atatürk ve Sabiha Gökçen'de yatırımlara devam edilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
İSTANBUL, JAKARTA'YA YÜZDE 4 FARK ATTI
İstanbul'un dünya havalimanları arasındaki konumu hızla yükseliyor. Şehir, Şubat 2014'ten geriye dönük olarak 12 ayda uçak trafiğindeki büyümede rakiplerine fark atıyor. Yüzde 11.1 büyüme yakalayan İstanbul en yakın rakibi Jakarta'ya yüzde 4 fark atmış durumda. Dünyadaki diğer havalimanlarında özellikle de Batı'dakilerde küçülme varken İstanbul yolcu sayısında da hızlı yükseliyor. Bu alanda da yüzde 16.3'lük oranla rakiplerini geride bırakmış durumda.
Hem İstanbul'un hem de Türkiye'nin dünyaya açılması için önemli bir adım olan projeyle birlikte Avrupa'yla da bağlantı daha hızlı gerçekleşecek. Proje ile İstanbul, sahip olduğu coğrafi konumu tam anlamıyla değerlendirme imkânına kavuşacak. Bu şekilde yolculuk süreleri ve uçuş maliyetleri ciddi anlamda düşüş gösterecek. Amerika ve Şanghay'a kadar olan çok büyük bir bölgenin havacılık trafiği düşünüldüğünde, İstanbul 'merkez' haline gelecek.
KENTİN MİMARİ YAPISI ÖRNEK ALINDI
Dünyanın en çok yolcu geçişine sahip havalimanlarından biri olacak Üçüncü Havalimanı için sadelik ve zenginliği bir arada sunan, modern, fonksiyonel bir mekan tasarlandı. Projede, tarihlere başkentlik yapmış, eski ve yeni yapılarıyla çekici eserleri bir arada barındıran İstanbul'un mimari yapısı dikkate alındı. Yeni havalimanının her ayrıntısı şehrin mimari özelliklerine uygun olarak hayata geçecek. Medeniyetler şehri olarak bilinen İstanbul'da hayata geçecek bu dev projeyle birlikte havacılık tarihi yeniden yazılacak.
RAKAMLARLA ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI
150 milyon yıllık yolcu kapasitesi
➚ 22 milyar 152 milyon euro yatırım
➚ 165 yolcu köprüsü
➚ 4 ayrı terminal binası
➚ 8 kontrol kulesi
➚ 6 pist
➚ 500 uçak park kapasitesi
➚ 6.5 milyon metrekare büyüklüğünde apron
EN SON HABERLER
- 1 Avrupa'da doğal gaz fiyatları son 4 yılın zirvesini gördü
- 2 SON DAKİKA | Piyasalar bu kararı bekliyordu! Fed kritik faiz kararını açıkladı
- 3 Türkiye ile Azerbaycan arasında 15 milyar dolarlık ticaret hedefi
- 4 THY'den Cumhuriyet Bayramı'na özel indirimli bilet kampanyası
- 5 Bakan Uraloğlu açıkladı: 29 Ekim'de ulaşım ücretsiz olacak! Marmaray, İZBAN, Başkentray...
- 6 SON DAKİKA! FED faiz kararı bugün belli oluyor: Altın ve petrol nasıl etkilenecek? Uzman isimden gram altın açıklaması
- 7 SON DAKİKA | Ekonomistlerden ekim için kritik tahmin: Enflasyon ne olacak?
- 8 Bakan Bolat'tan ihracat değerlendirmesi: Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ikinci aylık rakamı
- 9 Dünya Bankası'ndan 485 milyon dolarlık finansman! Bakan Şimşek açıkladı: Sanayide dönüşüm desteklenecek
- 10 Hedef 2 milyar dolar... Bakan Bolat açıkladı: O ülke ile anlaşma güncellenecek