20 milyar lirayı çöpe attık
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'de üretilen meyve ve sebzenin 30 milyarlık bölümünün kayıtdışı olduğunu, 20 milyarlık bölümün de ambalajlama ve nakliye sırasında çöpe gittiğini söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 verilerine göre Türkiye'de yıllık 28 milyon ton sebze, 19 milyon ton da meyve üretimi yapıldığını belirten Yazıcı, toplam 47 milyon tonluk sebze ve meyve üretiminin toptancı ölçeği dikkate alındığını, parasal değerinin de 75-80 milyar lira olduğunu kaydetti.
Üretilen sebze ve meyvenin yaklaşık yüzde 25'inin ambalaj ve nakliye dolayısıyla tüketiciye ulaşmadan çöpe gittiğini ifade eden Yazıcı, çöpe giden meyve ve sebzenin parasal değerinin de 20 milyar lira olduğunu bildirdi.
2013 rakamları itibariyla meyve ve sebzede 950 milyon lira ithalat, 7 milyar lira dolayında da ihracat olduğunu söyleyen Bakan Yazıcı, "İhracatı çıkarttığımızda, sanayinin kullandığı meyve ve sebzeyi de bir yana bıraktığımızda geriye kalan yüzde 70'i kayıtdışı. Bunun da parasal değeri 30 milyar lira. 20 milyar lira çöpe giden, 30 milyar lira da kayıtdışı olmak üzere toplamda 50 milyar liralık bir değer var ortada. İşte bu Hal Kayıt Sistemi ile zayi olan ve kayıtdışı bulunan miktarı ekonomiye kazandırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
EN SON HABERLER
- 1 Borsa haftanın ilk iş gününü yükselişle tamamladı
- 2 EMEKLİ ZAMMI SON DAKİKA! Taban aylık 30 bin TL mi olacak? İşte 23.552 TL alanlar için refah payı formülü
- 3 Sucukta tehlikeli karışım! Bakanlık o markaları ifşa etti: İşte 13 üründe tespit edilen yasaklı madde
- 4 Savunmada yeni nesil füze hamlesi! ASELSAN ve SSB'den 523 milyon avroluk anlaşma
- 5 Emlak şirketinden "2 milyonluk" peşinat oyunu! Bakanlık sarı sitedeki o ilana cezayı kesti
- 6 Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye çelik üretiminde Avrupa'da ilk sırada
- 7 Türkiye pek çok sektörde üretim üssü haline geldi
- 8 Bakan Işıkhan: Ulusal Staj Programı başvuruları başladı
- 9 Trabzon yeni Havalimanı'nda şantiye çalışmaları başladı
- 10 EPDK'den emisyon ticareti hamlesi! Türkiye'de yeni piyasa dönemi başlıyor