Son Güncelleme: Pazar 14.09.2014
Arkamızdan ağlamıyor cebimizi yakıyor
Yılda 1 trilyon dolarlık yemek, restoranlarda çöpe gidiyor. Türkiye'de ise bu rakam 350 milyon lira. Unilever Food Solution 2015'te rakamı yüzde 20 azaltmak için bir yıldır işbaşında. Kapı kapı dolaşan ekiplerin hedefinde lüks mekânlar var
% 95 'ATMA' DİYOR
Araştırma sonuçları Türkler'in "gıda çöpe gitmesin" endişesini AB ülkelerine göre daha yüksek oranlarda taşıdığını ortaya koydu. Bu oran Türkiye'de yüzde 95'ken ABD ve Rusya'da 72. Ancak yine de yılda 350 bin ton gıdayı restoran, otel, catering şirketleri gibi ev dışı tüketim kanallarında çöpe atıyoruz.
1 TON 1.000 TL DEMEK
Şirketin tüm dünyada bu rakamı aşağı çekmek için seçtiği 8 pilot ülkeden biri olan Türkiye'de kişi başı atık miktarı otellerde 175, restoranlarda ise 72 grama ulaşıyor. Ortalama gıda atığı ise kişi başı 150 gram. Bu rakam her şey dahil otellerde 500'e çıkıyor. Unilever Food Solition Türkiye, Orta Asya ve İran Genel Müdürü Önder Arsan, tüm paydaşları işin içine katarak yola çıktıkları "Gıda Atığını Önleyelim" projesiyle, 2015'te bu rakamı yüzde 20 azaltmış olmayı hedeflediklerini söylüyor. Bunun için Türkiye'deki otel, restoran, kafe gibi 150 bin tüketim noktasının yüzde 40'ına ulaşmayı planlıyorlar. Önder Arsan, Türkiye'de ev dışı tüketimin hızla arttığına işaret ederek, "Son dört yılda iş hacmimiz iki katına çıktı. Ancak sektördeki atık da aynı oranda arttı. Bir ton atığın bir işletmeye maliyeti 1.000 TL" diyor. İşte bu rakam Unilever'in projesinde ana unsurlardan birini oluşturuyor. Arsan'ın stratejisi, işletmelere verimsiz atık yönetiminin ceplerine nasıl zarar verdiğini anlatarak zararın önüne geçmek.
'DEV ZİNCİRLERE TEKLİF GİTTİ'
Türkiye'de 50 milyar lirayı aşan ev dışı gıda tüketiminin 5 yılda 125 milyara çıkması bekleniyor. Ancak 'sürdürülebilir restoran' kavramının henüz bulunmadığını belirten Önder Arsan, bunun için de çalıştıklarını anlatıyor. Arsan, "2015 bitmeden bunu başarmış olmak istiyoruz. Bunun için İstanbul'da tanınmış, büyük zincirlerle görüşüyoruz" diyor.
'TABAK BOYUTLARI KÜÇÜLMELİ'
Unilever Food Solutions Kanal Pazarlama Direktörü Emel Akman, işe büyük restoranları, Sodexo, Sofra gibi catering şirketlerini projeye ortak etmekle başlamış. Akman, restoranları önce üç gün izlediklerini söylüyor. Depolama, pişirme süreci ve tabak atıklarını izleyen Unilever ekibi, restorana bir rapor sunmuş. Akman, "En büyük problem algıda. İşletmeci sadece tabakta kalanı atık olarak görüyordu" diyor. Restorana tavsiye bir 'eylem planı' sunduklarını belirten Akman tabak boylarının küçülmesi gerektiğinin altını çiziyor. Akman, "Bir yılda bilinirlik yüzde 9'a ulaştı. Bu umut verici" yorumunu yapıyor.
EN SON HABERLER
- 1 SON DAKİKA: Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan "KDV oranları artırılacak" iddiasına yalanlama
- 2 BioNTech 315 milyon euro zarar etti
- 3 Anlaşma imzalandı: Karpowership, Petrobras ile doğal gaz projeleri geliştirecek
- 4 SON DAKİKA: Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan "KDV oranları artırılacak" iddiasına yalanlama
- 5 SGK ve İŞKUR, TÜBİTAK ile işbirliği protokolü imzaladı
- 6 Dubai’ye Türkiye çıkarması
- 7 Araç satarken dikkat: Otomobilde yağ tuzağına düşmeyin
- 8 Hazine 55 milyar lira borçlandı
- 9 "Aile Sosyal Destek Programı"yla 7,4 milyon haneye ulaşıldı
- 10 Türkiye'nin 2. astronotu Atasever 7 bilimsel deneye imza atacak