Tarihin en büyük vergi skandalı
Uluslararası şirketlerin yasal boşlukları kullanarak Lüksemburg üzerinden milyarlarca euro 'vergi kaçırdığı' belirlendi. 28 bin sayfalık belgeler incelenince, dünyanın 340 dev firmasının bu yolla vurgun yaptığı ortaya çıktı. Türkiye'de de 6 yabancı menşeli firma kaçakçılığın parçası

2002-2010 ARASI İNCELENDİ
2002-2010 yıllarına ait sızan belgelerde birçok sektörden dev firmalar var. Başı enerji, finans, yiyecek, sağlık, sanayi, medya, perakende, teknoloji ve turizm sektörleri çekiyor. Vergi kaçırma sistemi şöyle işledi: Uluslararası holdingler, Lüksemburg'daki şubelerine "şirket içi kredi" aktardı. Böylece, faaliyet gösterilen ülkelerde daha az vergi ödendi. Ayrıca gayrimenkul projeleri için fon şirketleri devreye sokularak, vergi indirimi sağlandı.
OECD AVRUPA'YI UYARMIŞTI
Son aylarda Lüksemburg, Hollanda ve İrlanda'nın uluslararası şirketlere vergi kolaylığı sağladığı iddia ediliyordu. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), AB'yi vergi kaçakçılığıyla mücadele etmesi konusunda uyarmıştı. AB Komisyonu ise soruşturma başlatmıştı.
TÜRKİYE'DEN 6 FİRMA VAR
Belgelerde Türkiye ile alakalı olan firmalar ise Türkiye menşeli değil. Ağırlıklı olarak Türkiye'de faaliyet gösteren yatırım bankaları. BC Partners, Bridgepoint, JER Partners, Merrill Lynch, Unicorn Inverstment Bank ve York Capital Management Türkiye ile alakalı olarak belgelerde vergi kaçağı tespit edilen firmalar. Finans alanındaki firmaların yurtdışındaki iştirakleri ile olan bağlantıları da belgelerle apaçık ortaya çıkıyor. Konu hakkında firmalardan sorularımıza herhangi bir yanıt gelmedi. Ortaya çıkan belgeler Pricewaterhouse- Coopers ağırlıklı olsa da Türkiye'de de faaliyet gösteren dört büyük danışmanlık firmasının bu işten büyük darbe alacağı belirtiliyor. KPMG, Deloitte ve Ernst&Young'ın da bu firmalar arasında oldukları belirtiliyor.
JUNCKER DÖNEMİNDE OLDU
Her ne kadar Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel, "Lüksemburg yanlış yapmaz. Ülkemiz bir vergi cenneti değil" dese de ülkede finansın büyüklüğüne bakınca gerçek apaçık ortaya çıkıyor. 500 bin nüfuslu küçük bir ülke olan Lüksemburg, yatırım fonlarının büyüklüğünde ABD'nin ardından dünya ikincisi. Belgelerin ortaya çıkması dönemin başbakanı şimdiki AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'i de yaktı. Juncker, "Eğer soruşturma açılırsa görevimi suistimal etmeyecek, soruşturmanın gidişatı üzerinde herhangi bir etkide bulunmayacağım" dedi.
EN SON HABERLER
- 1 Bakan Bolat: ABD ile dengeli ticaret ilişkisi bulunuyor
- 2 SON DAKİKA | THY'den İstanbul depremi sonrası ilave seferler: Tavan fiyat 1750 TL olarak belirlendi
- 3 Vakıf Leasing // İLAN
- 4 Gıda denetiminde bir ilk! Bakan Yumaklı: 30 ayrı ekiple aynı anda gerçekleştirildi! 35 ton ürüne el konuldu
- 5 Program yolunda gidiyor! Bakan Şimşek açıkladı: Türkiye'yi Batı'dan yatırım çekmek için stratejik bir konuma getiriyor
- 6 Altın fiyatlarıyla ilgili son dakika! Gram için yatırımcıya düşüş uyarısı! Kritik tarih verildi
- 7 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Şam’da!
- 8 IMF Türkiye'nin büyüme tahminini açıkladı
- 9 Finansta gelenekselden geleceğe
- 10 Bakan Bayraktar, Malezyalı mevkidaşı ile bir araya geldi