“E- ticaret Anadolu’ya kayıyor”
2 binin üzerinde internet girişimcisine hizmet veren T-Soft, anahtar teslimi e-ticaret sitesi kuruyor. Bu pazarın yüzde 15- 20’sine hakim olduklarını belirten T-Soft Kurucu Yöneticisi Ömer Arıkan, “ Hizmet verdiğimiz şirketler genel olarak büyük şehirler ağırlıklı. Ancak Anadolu’nun ilgisinde de artış var. Mesela Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinden 746 e-ticaret sitesine hizmet veriyoruz. Bu siteler ağırlıklı olarak yerel ürünler satıyor” diyor.

14 MİLYAR TL'LİK PAZAR
TÜBİSAD Bilişim Sanayicileri Derneği verilerine göre Türkiye'de e – ticaret hacmi 2013 yılı sonu itibariyle 13- 14 milyar lira. Bu da Türkiye'deki perakende satışın yüzde 1. 3'üne tekabül ediyor. İngiltere'de ise bu oran yüzde 12. Türkiye hızlı büyüyen bir pazar ama hala Avrupa'nın gerisinde. Her yıl e – ticaret sektörünün yüzde 15-20 oranında büyüdüğünü söyleyen Arıkan, şunları anlatıyor: "Hala birçok işletme e- ticareti yeni duyuyor, yeni giriyor. Henüz Pazar bizim dinamiklerimize göre oturmuş değil. İç piyasada çok hızlı bir büyüme var. Bunda akıllı cihazların kullanımının artmasının, genç nüfusun artmasının etkisi büyük. Bunlara paralel olarak e-ticaret canlanıyor. Diğer taraftan da AVM'lerdeki yüksek kiralar gibi maliyetler çok yüksek. E- ticaret ise çok düşük maliyetlerle yapılabiliyor. 3- 5 bin lirası olan çok rahat bir e-ticaret sitesi açabiliyor. Tüketici açısından bakarsak da büyük şehir insanlarının alışverişe ayıracağı vakit azaldı. Artık alışveriş bir iş olarak görülüyor. Bunu internetten halledip kalan vakti daha dolu geçirmek isteniyor."
YÖRESEL ÜRÜN SATIYORLAR
Türkiye'de ambalaj ve lojistik sektörü çok gelişiyor. Bu da e- ticaretin önünü açıyor. Firmalar ürünleri gönderiyor, beğenilmediğinde tüketici iade edebiliyor ya da değiştirebiliyor. E-ticaretin tüketici için cazipleştiğini söyleyen Arıkan, şöyle devam ediyor: "E – ticaret sitelerinin yoğunluğuna bakıldığında büyük şehirlerin ağırlığı söz konusu. Pazarın yüzde 70 – 80'ini büyük şehirler oluşturuyor. Ancak Anadolu'nun da ilgisinde artış var. Mesela Kahramanmaraş'tan 10 şirkete hizmet veriyoruz. Anadolu'da bir yöresel ürün kültürü var. Bu siteler sayesinde yerel ürünler tüm Türkiye'ye satılabiliyor. Hemen hemen her şehirden yöresel ürün satan müşterimiz var."
DOĞUDA 746 SİTE VAR
Hizmet verdikleri e- ticaret sitelerinin dağılımına bakıldığında Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da faaliyet gösterenlerin sayının 746'ya ulaştığına dikkat çeken Arıkan, bu illerdeki insanların ulaşamadıkları mağazalara ve ürünlere e- ticaret siteleri üzerinden ulaşabildiklerini söylüyor. Son dönemde Doğu ve Güneydoğu Anadolu faaliyet gösteren e-ticaret sitelerinde kapasite artışları olduğuna da vurgu yapan Arıkan, şunları ekliyor: "Özellikle bölgeye has ürünler e-ticaret siteleri üzerinden pazarlanıyor. Örneğin; kayısı, bal, telkâri işleme sanatı ürünleri ve dokuma, Bitlis sabunu gibi ürünler başta geliyor."
T- Soft olarak Türkiye'nin 30 şehrini gezip e- ticareti anlattıklarını da belirten Arıkan, beş yıl öncesine kadar Anadolu'da e-ticaret sitesi varlığının yok denecek kadar az olduğunu bugün ise her şehirde üç- beş sitenin faaliyet gösterdiğini ifade ediyor. E- ticaretin başladığı yıllarda elektronik ürün satışının ağırlıklı olduğuna dikkat çeken Arıkan, "Son zamanlarda ise tekstil başı çekiyor. Kişisel aksesuarlar, kişiye özel hediyelik ürünlerin satışlarında artış söz konusu" diyor.
EN SON HABERLER
- 1 Bakan Yumaklı zirai dondan en çok etkilenen ürünleri açıkladı
- 2 Trafikteki elektrikli otomobil sayısı bir yılda 2 katına çıktı
- 3 Bakan Bolat'tan zirai don açıklaması: Çiftçilerimize gereken desteği sağlayacağız
- 4 Siirt-Kurtalan yolu hizmete açıldı! Seyahat süresi 14 dakikaya düştü
- 5 Bakan Işıkhan: İstihdamımızı güçlendireceğiz
- 6 Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımlarına ilişkin düzenleme
- 7 SON DAKİKA! Doğum yardımları ne zaman yatacak? Bakan Göktaş 5 bin liralık yardım için tarih verdi
- 8 Haftanın en çok kazandıran yatırımı belli oldu
- 9 SPK açıkladı: Borsaya yönelik tedbirlerin süresi uzatıldı
- 10 Merkez Bankası'ndan 100 milyar liralık iki repo ihalesi