Son Güncelleme: Pazartesi 07.09.2015
Yediğimizi içtiğimizi zehirlediler
Ziraatçılar Derneği Başkanı, yiyeceklerdeki hileleri anlattı. Domuz etli jelatin, külden lahmacun, at etinden ve nitratlı sucuk, yemden çikolata, kiremit tozundan biber; vatandaşı ayaklandırdı
10 İŞLETMEDEN 9'U KAYITDIŞI
TZD Başkanı İbrahim Yetkin, Hileli Gıdalar araştırmasının çarpıcı sonuçlar ortaya koyduğunu söyleyerek, gıda terörünün, terörden daha çok can aldığını ifade etti. Yetkin, gıda sektöründe toplam 400 bin civarında işletme bulunduğunu, kayıtlı işletme sayısının ise bunun yaklaşık 10'da 1'i düzeyinde olduğunu kaydetti. Yetkin, Türkiye'de gıda denetimlerinin Gıda Bakanlığı ve yerel yönetimler tarafından yapıldığına dikkati çekerek, bu denetimlerin kısıtlı sayıda denetçi ile kayıtlı işletmelere yönelik yapıldığının altını çizdi. Üretim sürecinin denetlenmesi için tarladan tüketiciye kadar uzanan zincirin kayıt içine alınmasının önem taşıdığının altını çizen Yetkin, üreticilerin, denetlenebilir kooperatif işletmeler içinde toplanması gerektiğini bildirdi. Hileli gıdaların halk sağlığı açısından oluşturduğu tehdidin ise toplum tarafından yeterince bilinmediğine işaret eden Yetkin, "Genellikle 'ucuz gıda' olarak bilinen gıdaların içinde, insan sağlığına zararlı birçok madde bulunuyor" dedi.
DÖNERE İNEK MEMESİ
* Tavuk döner içine öğütülmüş inek memesi, sakatat parçaları, bağırsak, tavuk derisi ve paça katılıyor.
* Sucuğa at, eşek ve kanatlı eti, sosise kanatlı eti, yabancı doku ve iç organ ekleniyor.
* Sucuğun raf ömrünü uzatmak için nitrat karıştırılıyor.
* Yoğurda bitkisel yağ, jelatin ve nişasta ilave ediliyor.
* UHT ve sokak sütlerine su ekleniyor.
* Tulum peynirine bitkisel ve hayvansal yağ ve nişasta katılıyor.
ÇİKOLATAYA HAYVAN YEMİ
* Çikolataya hayvan yemi olarak kullanılan ürünler karıştırılıyor.
* Şekere tekstil boyası, yumuşak şekere domuz jelatini katılıyor.
* İncirler hidrojen peroksitle ağartılıyor. Bozuk, ezik ve kurtlu incirlerden 'incir lokumu' yapılıyor.
* 'Haşerelere karşı önlem' için kuru üzümler kurutulmadan önce mazota bulanıyor.
* Et yerine nişasta, tavuk derisi, zar, baharat kullanılıyor.
* Kırmızı bibere kiremit tozu, karabibere kanserojen boya katılıyor.
LAHMACUNA KEMİK
* Yağ ve kemik külünden lahmacun yapılıyor.
* Zeytinler kimyasal boya ile renklendiriliyor.
* İçkiye katılan metil alkol zehirliyor ve körlüğe neden olabiliyor.
* Atık yağlar çeşitli gıda maddelerine karıştırılıyor.
* Tereyağına bitkisel yağ ekleniyor.
KAYNAK: TAKVİM
EN SON HABERLER
- 1 Ankara'da işletmelere yönelik vergi denetimi yapıldı
- 2 Uzmanlar kredi notu artışını değerlendirdi
- 3 Bakan Kacır: Askeri insansız hava aracı üretiminde dünya lideriyiz
- 4 Bakan Uraloğlu rakamlarla açıkladı! Avrasya Tüneli'nden rekor geçiş: Günlük...
- 5 SON DAKİKA: Bakan Mehmet Şimşek: Ekonomiye güveni en üst seviyeye taşıyacağız! Not artışları devam edecek
- 6 EMEKLİ PROMOSYON SON DAKİKA: Mayıs ayarı! Banka promosyonu 20.000 TL'ye dayandı
- 7 İşte Türk balıkçılarının 12 yeni hedef ülkesi!
- 8 "Orman Benim" kampanyasında 313 ton atık toplandı
- 9 Çiftçilik yapan vatandaş şok yaşadı! 40 yıl sonra tarlasından hazine çıktı: Yüzbinlerce yıllık...
- 10 Altın gram fiyatı düşüş trendinde! Çeyrek, 22 ayar bilezik ve Cumhuriyet altını 3 Mayıs 2024 kaç TL?