Salı 09.02.2016 00:00

Türes et raporu hazırlıyor!

2016 yılında en çok konuşulan ürünlerin başında kırmızı et geliyor. Beklenen zam uygulamaları etiketlere birer ikişer yansırken et gündemde ki etkisini hala koruyor.

Ülkemizde; sığır eti Üretimi 9 yılda 500 bin tondan fazla artarken, toplam kırmızı et üretimi ise 410 bin ton seviyelerinden 1 milyon tonun üzerine çıktı. Ancak üretimin fazlalaşması, beklenen olası indirimleri hayata geçirmediği gibi yıl bazında tüketiciye yansıyan fiyat artışlarını da engelleyemiyor.

Peki, ama neden?

Tarım ve Hayvancılık sektöründe; yem, nakliye ve enerji maliyetlerindeki artış et ve et ürünleri fiyatlarında hissedilir yükselmelere neden olurken, kaynakların doğru ve verimli kullanılamaması, oluşturulan kısa vadeli stratejilerin uzun dönemde etkisini kaybetmesi, üreticiden tüketiciye ulaştırma sırasında yer alan aracı kurumlar fiyat artışını tetikliyor.

Kırımızı et fiyatları restoran sektörünü etkiliyor

Mutfak kültürümüzün olmazsa olmazı olan kırmızı et, ikame mallara rağmen önemini koruyor. Özellikle restoranlarda en çok işlenen ve tüketilen ürünlerin başında geliyor. Son zamanlarda yapılan yerli ve yabancı yatırımlar sektörü önemli bir noktalara taşırken, meydana gelen dalgalanmalar, menülerde yer alan ürün fiyatlarının artışına sebep oluyor. Ham maddeye yansıyan yükseliş, kalite ve hizmet ile bir araya gelince alım gücünü düşürüyor.

Lokantaların kar marjı düşüyor!

Restoranlar, bir yandan yüksek et fiyatlarını kaliteden ödün vermeden minimum seviyede tüketiciye ulaştırmak için çabalarken, diğer yandan et politikaları, sorunları ve çözüm yolları ile ilgili çalışmalar yapıyor. TURES (Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçileri ) Derneğinin yaptığı değerlendirmeye göre; besi hayvan materyalinin girdi masraflarındaki payı % 50 – 60, yem giderinin girdi masraflarındaki payı ise % 25 – 40 civarında. Buna bağlı olarak Ülkemizde kırmızı et fiyatları AB ve dünya ortalamalarının çok üzerinde duruyor. Karkas verimliliği düşük olduğu için et ve süt üretimi açısından verimli bir ırka geçiş yapılması, kaba yem ve karma yem üretiminin arttırılması, Mevcut hayvanların ırk ıslahı, hayvan hastalıkları ile mücadele ve fiyat istikrarının sağlanması raporda çözüm önerileri arasında yer alıyor.

TURES Derneği Genel Başkanı Ramazan Bingöl: "Misafirlerine kaliteli hizmet verme prensibini ön planda tutan restoranlarımız şüphesiz ki kırmızı et de meydana gelen fiyat dalgalanmalarından en çok etkilenen işletmelerin başında geliyor. Ayrıca yapılan araştırmalar ve TUİK verileri; 3 TL 'ye yarım ekmek döner satan işletmeler ve ürünler hakkında soru işaretlerinin ve yanı sıra denetimlerin yapılması gerektiğini gösteriyor. Yapmakta olduğumuz bu çalışmayla bizzat bizi ilgilendiren konuya müdahil olmak ayrıca yaptığımız istişareler sonucunda oluşan çözüm önerilerini de paylaşmak istiyoruz" sözleriyle çalışmanın amacına ve önemine vurgu yapıyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.