Pazartesi 16.05.2016 00:00
Son Güncelleme: Pazartesi 16.05.2016 15:43

Konut kredisi hesaplama

Konut kredisi faiz oranları düştü mü ne zaman düşecek? Konut kredisi veren bankalar, 100 bin lira konut kredisi hesapla sorgula başvur, en düşük faizle konut kredisi veren bankalar listesi, konut kredisi faiz oranları karşılaştırma haberimizde.

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası'nın faizleri yarım puan indirmesinin ardından bankalarda ticari kredi faizlerinde yüzde 1,71 indirime gitti.

"Bankalar 15 Nisan ile biten haftada şirketlere kullandırdıkları ticari kredi faizlerini yüzde 15.08'den yüzde 13.37'ye indirdi ve bir haftada 1.71 puanlık azaltıma gitti"

Merkez bankası manşet enflasyondaki düşüşü ve küresel piyasalardaki pozitif gelişmeleri dikkate alarak geçen hafta yaptığı toplantıda gecelik faizleri yarım puan düşürdü. 13 aylık aradan sonra martta çeyrek puanla başlayan indirim nisanda hızlanarak devam etti. İki ayda yüzde 0.75'i bulan indirimlere gelecek aylar içinde kapı açık bırakıldı. Piyasa beklentisi ise yüzde 10'a indirilen gecelik faizlerin, koşullarda dramatik değişiklikler meydana gelmezse yarımşar puanlar halinde 2-3 ay daha sürebileceğini tahmin ediyor. Merkez Bankası'nın koridorun üst bandını aşağı çekmesiyle bankalara kullandırdığı fonların ağırlıklı ortalaması da gerilemesini sürdürdü. Cuma günü yüzde 8.45'e kadar inen ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti bankaları kredi faizlerini düşürmede cesaretlendirdi.

Sonuçta ise bankalar kredi faizlerinde son yılların en dikkat çekici indirimini yaptılar. Bankalar 15 Nisan ile biten haftada şirketlere kullandırdıkları ticari kredi faizlerini yüzde 15.08'den yüzde 13.37'ye indirdi ve bir haftada 1.71 puanlık azaltıma gitti. Bankalar bir önceki hafta da aynı kredi faizini yüzde 0.43 düşürmüştü. Böylece nisan ayının ilk yarısında kredi faizlerinde oluşan toplam indirim 2.14 puanı buldu. 1 Nisan'da yüzde 15.51'e kadar çıkan ticari kredi faizi 15 Nisan'da yüzde 13.37'ye çekildi.

Bankalar konut kredi faizlerinde yüzde 0.13, taşıt kredilerinde yüzde 0.42. ihtiyaç kredilerinde yüzde 0.8 indirim yaptılar. Tüketici kredilerindeki indirimin çok daha sınırlı kaldığı dikkati çekiyor. Bu kredi türlerinde batak oranı daha yüksek olduğundan bankaların iştahı daha kısık.

Birçok kişi özellikle araç ve konut sahibi olmak istediğinde en çok banka kredi faizleri düşer mi sorusu hakkında bilgi almak istiyor. Son zamanlarda kredilere olan rağbet faiz oranlarındaki düşüşler ve artışlar yakından takip ediliyor çünkü herkes bütçesine uygun konut kredisi faiz oranları hangi bankalarda düşük takip ediyor. En çok rağbet gören krediler ise taşıt kredisi, konut kredisi ve bireysel kredidir. En çok konut kredisi ve taşıt kredisinde artış yaşanıyor. Merkez Bankası her ay faiz oranlarını gözden geçirerek tüketiciler için talebin ilerleyen günlerde nasıl olacağı konusunda yeni yöntem arayışlarında da bulunuyor. Bireysel kredi ve ihtiyaç kredisi taleplerinin seyrini tahmin edebilmek için Banka Kredileri Eğilim, Tüketici Eğilim Anketi gibi çeşitli anketlerden faydalanılıyor, ayrıca talepler arttıkça internet üzerinden yapılan araştırmalar da aynı oranda artıyor. 2016 Nisan ayı konut kredisi oranlarında ciddi bir değişiklik yok fakat ekonomik ve siyasi gündemden etkilenen faizlerin %1'in altında olması bekleniyor.

BANKA KREDİ FAİZLERİ DÜŞER Mİ?

En çok banka kredisi her zaman bireysel kredi, konut kredisi, ihtiyaç kredisi, tüketici kredisi, otomobil kredisi olarak veriliyor. Merkez Bankası'nı yapacağı toplantıda faiz indirme olasılığı bekleniyor ve bankacılar birkaç ay içerisinde konut kredisi faizlerinin %1'in altına ineceğini düşünüyor. Yeni başkan Murat Çetinkaya yönetiminde gerçekleşecek olan Nisan ayı Para Politikası Kurulu'ndan faiz indirimi kararı çıkması beklenirken faiz koridorunun üst bandında 0.50 puan mı yoksa 0.75 puan mı olacağı tartışılıyor. Bu yüzden banka kredi faizleri düşer mi sorusu son günlerde çok sorulmaya başlandı. 2007-2015 verilerine göre ihtiyaç ve konut kredileri aynı oranda talep gördü. Banka kredileri arasında 1 Kasım da yapılan seçimlerden sonra faizlerde yaşanan düşüşün konut kredilerine etkisi büyük olmuştu. Bankalar yaptığız kredi başvurunuza göre ve kendi kriterleri doğrultusunda talebinizi değerlendirmeye alır. Her vatandaşın gelir durumu ve ödeme geçmişi gibi kriterler baz alınarak oluşturulur. Kişilerin kredi notu bu işlemde oldukça önemlidir fakat kredi notunu bankalar arası farklılık göstermektedir. Kredi başvurularında ilk dikkat edilen gelir durumunuz ve borç ödeme geçmişinizdir. Evli iseniz eşinizin, aileniz ile beraber yaşıyorsanız anne, baba veya kardeşlerinizin gelirlerini ve sahip olunan arsa, dükkan, araba bilgileriniz ile bankaya müracet etmeniz gerekmektedir. Kimlik bilgileri ile kolaylıkla halledilen kredi alma işlemi için kredi türüne göre belge ve bilgiler istenmektedir. Kredilerin yüksekliği ve kredilerin kullanımındaki artış faizlerdeki düşüşün en fazla piyasada etkili olmasına yol açıyor. Önceden zar zor verilen krediler günümüz koşullarında her bütçeye göre kolaylıkla verilebiliyor. Ülkemizde tüm bankalar tüketicilerine sunmuş olduğu taşıt ve konut kredilerini, hazırladığı ödeme plana göre; aylık ödeme, toplam ödeme, faiz ve anapara ödemesi gibi bir çok özellikte sunmaktadır. Kredi alınırken her ne kadar kolaylıklar sağlansa da burada ihtiyaç sahiplerini ilgilendiren kısım kredinin geri ödeme koşullarıdır. Konut kredisi 2016 yılında faiz oranları düşerse büyük ilgi göreceği belirtiliyor.

KONUT KREDİSİ 2016 YILINDA FAİZ ORANLARINA GÖRE DEĞİŞECEK

Konut kredisi ev almak isteyenler için büyük kolaylık sağlıyor. Son üç ay içerisinde bu faiz oranlarında yedi puanlık artış oldu. 2015 yılından 2016 Ocak Ayı'na kadar % 0,07 artarak %1,10'a çıktı ve %0,08'lik değişim yaşadı. Konut kredisi talep eden vatandaşlar 2015 Ekim ayında yaklaşık 174 bin Lira geri ödedi, 2016 Ocak ayında geri ödeme yaklaşık 180 bin Lira oldu. Bu kredi için ipotek şartı ile veriliyor ve tamamı ödendiği zaman ipotek işlemi kalkıyor. Konut kredisi limiti uygulanarak verilen kredilerde alınacak olan konutun %20'sinin peşin ödenmesi gerekiyor. Eğer bu %20'lik krediyi peşin öderseniz %80'ine konut kredi alabilirsiniz ayrıca sabit faizli konut kredileri %2 erken ödeme cezasına tabidir. Bir de banka kredisi alırken dikkat edilmesi gereken konu değişkenli faizli kredilerdir. Değişken faizli konut kredisi belirlenen bir endekse göre, konut kredisi taksidine uygulanan faizin de değişmesi anlamına gelir. Bu kredi de faiz değişkenlik riskini kredi alan kişiye yansıtılır bu yüzden değişken konut kredisinin faiz oranı düşüktür ama yine de konut kredisi alırken önce faiz oranlarını takip etmek gerekmektedir. Bu kredi türünde 120 ay vade kullandırılmakla birlikte,180-240 aya kadar da bu kredi ürününden faydalandırabilen farklı bankaların seçenekleri mevcuttur. Konut kredisi 2016 yılının Şubat Ayı'nda geçen yıla göre %7 arttı. Ocak ayında 84.556 adet olan konut satışı, şubat ayında 101.703'e yükseldi.

SATIŞLAR YÜZDE 20 ARTACAK

Uzmanlara göre yaklaşık 1 senedir 1.10-1.20 bandında seyreden konut faiz oranlarının Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararını alması sonrası düşeceği ve yeni faiz oranlarının sektörde konut satışlarını yüzde 20 oranında artırması bekleniyor. Faiz oranlarının düşmesinin sektör açısından olumlu bir değer olduğuna dikkat çeken Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, "Yüksek faiz oranları sebebiyle yaklaşık 1 senedir orta ölçekli yatırımcılar bekleme kararı almıştı. Faiz indirimi, önümüzdeki aylarda konut kredi faizlerinin yüzde 1'in altına kadar düşmesine neden olabilir böylelikle orta gelirli ve beyaz yakalı yatırımcılar için iyi bir fırsat oluşacak. Kredi avantajlarından yararlanmak isteyen yatırımcılar makul oranda faiz ödeyerek ev sahibi olabilecek. Geçmiş yıllara baktığımızda konut kredisinin yüzde 1'in altında olduğu dönemlerde konut satış oranlarının konut adedi olarak olmasa bile yüzde açısından yüksek olduğunu gözlemliyoruz" dedi. Kredili konut satışlarının yılın ilk iki ayında yüzde 19 düştüğüne dikkat çeken Erol, "Yüksek faiz oranları sebebiyle kredili satışlarda ve ilk el satışlarda azalma söz konusu. Merkez Bankası'nın faizleri 50 baz puan düşürmesi piyasayı canlandıracak. Bu durumun psikolojik boyutu da var. Kredilerdeki ufak değişimler bile yatırımcıyı harekete geçiriyor" diye konuştu.

BANKA KREDİLERİ

DenizBank Kentsel Dönüşüm Kredisi %1,19 = 3 Ay-120 Ay
Garanti Bankası Sabit Faizli Mortgage %1,24 = 3 Ay-240 Ay
HSBC Mortgage Kredisi %1,25 = 3 Ay-120 Ay
Akbank Konut Kredisi Kampanyası %1,25 = 3 Ay-120 Ay
Türkiye İş Bankası Ev Kredisi %1,25 = 3 Ay-120 Ay
Garanti Bankası %2 Peşin Faizli Kiracıya Mortgage %0,86 3 = Ay-240 Ay
Fibabanka Güzel Evim Konut Kredisi %1,05 = 3 Ay-120 Ay
Finansbank Konut Kredisi %1,13 1 = 3 Ay-180 Ay
Halkbank Canım Evim Konut Kredisi %1,13 = 3 Ay-180 Ay
Ziraat Bankası BİZ Ürün Paketi Konut Kredisi %1,14 = 3 Ay-120 Ay
DenizBank Enuygun'a Özel Konut Kredisi %1,14 = 3 Ay-300 Ay
Vakıfbank Sonbahara Özel Konut Kredisi Kampanyası %1,15 = 3 Ay-120 Ay
ING Bank Konut Kredisi %1,18 = 3 Ay-120 Ay

Kredi hesaplama, karşılaştırma ve müracaat işlemlerini yapabileceğiniz tamamiyle fiyatsız, online bir hizmettir. Kredi hesaplamalarında kullanılan getiri oranları, anlaşmalı bankaların özel olarak sundukları indirimli faiz oranlarıdır. 20-04-2016 Çarşamba günü haberimiz güncellenmiştir. Alakalı kredi oranları, sadece bankanıza yapılan başvurularda geçerlidir. Kredi hesaplaması yaparken dikkat edilmesi şart olan kimi noktaları aşağıda bulabilirsiniz.

• Faiz oranı hesaplama: Faiz oranı, kredi hesaplamalarında temel unsurlardan birisidir. Çoklukla kredi başvurusu yapacak olan kullanıcılarımız ilk olarak faiz oranına bakarlar. Esasen doğrudur da; kredi hesaplama işleminde faiz oranı, aylık taksitlerinizi ve toplam geri ödeme rakamınızı dolaysız etkiler. Ancak tek başına belirleyici değildir.

• Vade müddeti belirleme: Vade müddeti çoğu kez kredinin faiz oranını da belirler. Şöyle ki; şayet kredinizin vade müddeti kısa ise muhtemelen faiz oranınız da düşük olacaktır. Vade müddeti uzadıkça faiz oranları da yükselecektir. Bilhassa konut kredisi hesaplaması yaparken faiz oranı son derece ehemmiyetlidir.

• Kredi türüne karar vermek: Diyelim ki kredi tipine karar verdiniz ve ihtiyaç kredisi kullanacaksınız. Hangi kredi türünü seçmelisiniz? Tatil kredisi, eğitim kredisi, sıhhat kredisi vb kredi seçeneklerinden hangisi sizin ihtiyaçlarınıza en uygun kredi oranlarını ve ödeme şartlarını sunuyor? Bunu bilmek için banka kredi kampanyalarını, Bilgi Merkezi'miz aracılığıyla izleyebilirsiniz.

İhtiyaç kredisi hesaplaması yaparken, faiz oranının yanı sıra dosya giderine da dikkat etmek gerekir. Zira ferdi tüketici kredilerinde, toplam kredi geri ödeme rakamına, faiz oranı ile beraber dosya gideri ve hayat sigortası da tesir eder.

• Dosya gideri: Bankalar tarafından dosya açılış fiyatı olarak tahsil edilen ödemedir. Diğer kredi ürünlerinde olduğu gibi kredi meblağının binde 5'i olarak belirlenmiştir.

• Hayat sigortası: Bankalar hayat sigortası yaptırmanızı isteyebilirler. Sigortayı dilediğiniz yerden yaptırabileceğinizi tekrar anımsatmak isteriz. Aslında bir takım fiyat kalemleri konusunda olarak değişik mahkemelerin "fiyatların iadesi" istikametinde kararları olmakla beraber, tahsilatları hala sürmektedir. Dosya giderleri ve diğer kredi giderlerle konusunda gelişmeleri yazılarımızdan izleyebilirsiniz.

KONUT KREDİSİ FAİZ HESAPLAMA

Kredi hesaplama, karşılaştırma ve müracaat işlemlerini yapabileceğiniz tamamiyle fiyatsız, online bir hizmettir. Kredi hesaplamalarında kullanılan getiri oranları, anlaşmalı bankaların özel olarak sundukları indirimli faiz oranlarıdır. 20-04-2016 Çarşamba günü haberimiz güncellenmiştir. Alakalı kredi oranları, sadece bankanıza yapılan başvurularda geçerlidir. Kredi hesaplaması yaparken dikkat edilmesi şart olan kimi noktaları aşağıda bulabilirsiniz.

• Faiz oranı hesaplama: Faiz oranı, kredi hesaplamalarında temel unsurlardan birisidir. Çoklukla kredi başvurusu yapacak olan kullanıcılarımız ilk olarak faiz oranına bakarlar. Esasen doğrudur da; kredi hesaplama işleminde faiz oranı, aylık taksitlerinizi ve toplam geri ödeme rakamınızı dolaysız etkiler. Ancak tek başına belirleyici değildir.

• Vade müddeti belirleme: Vade müddeti çoğu kez kredinin faiz oranını da belirler. Şöyle ki; şayet kredinizin vade müddeti kısa ise muhtemelen faiz oranınız da düşük olacaktır. Vade müddeti uzadıkça faiz oranları da yükselecektir. Bilhassa konut kredisi hesaplaması yaparken faiz oranı son derece ehemmiyetlidir.

• Kredi türüne karar vermek: Diyelim ki kredi tipine karar verdiniz ve ihtiyaç kredisi kullanacaksınız. Hangi kredi türünü seçmelisiniz? Tatil kredisi, eğitim kredisi, sıhhat kredisi vb kredi seçeneklerinden hangisi sizin ihtiyaçlarınıza en uygun kredi oranlarını ve ödeme şartlarını sunuyor? Bunu bilmek için banka kredi kampanyalarını, Bilgi Merkezi'miz aracılığıyla izleyebilirsiniz.

İhtiyaç kredisi hesaplaması yaparken, faiz oranının yanı sıra dosya giderine da dikkat etmek gerekir. Zira ferdi tüketici kredilerinde, toplam kredi geri ödeme rakamına, faiz oranı ile beraber dosya gideri ve hayat sigortası da tesir eder.

• Dosya gideri: Bankalar tarafından dosya açılış fiyatı olarak tahsil edilen ödemedir. Diğer kredi ürünlerinde olduğu gibi kredi meblağının binde 5'i olarak belirlenmiştir.

• Hayat sigortası: Bankalar hayat sigortası yaptırmanızı isteyebilirler. Sigortayı dilediğiniz yerden yaptırabileceğinizi tekrar anımsatmak isteriz. Aslında bir takım fiyat kalemleri konusunda olarak değişik mahkemelerin "fiyatların iadesi" istikametinde kararları olmakla beraber, tahsilatları hala sürmektedir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.