Son Güncelleme: Pazar 22.05.2016
Ramazam bahanesi
Yaklaşan ramazan ayı öncesinde gözler gıda fiyatlarına çevrildi. Et üreticisi ‘Zam olmaz’, sanayici ise ‘ithalat artmazsa zam olur’ diyor. Kuru gıdada ise fiyat artışı beklenmiyor
FİYATLAR SABİT GİDER
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bülent Tunç, et fiyatlarını artıracak hiçbir etkenin olmadığını, üretimin de yeterli olduğunu söyledi. Tunç, "Yazın etkisiyle üreticinin yem gibi girdi maliyetleri düştü. Fiyatlar artarsa tamamen spekülatif olur" dedi. Ramazan ayında eskisi kadar tüketim olmadığını vurgulayan Tunç, bu dönemde toplu tüketim yerlerinde de düşüş yaşandığını kaydetti. Et Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Bılıkçı da fiyatların sabit gittiğini kaydetti. Bılıkcı, şunları anlattı: "Bakanlığın aldığı tedbirler çok yerindeydi. Fiyat sabitlemesi sağlandı. Ramazanda fiyat artışı olmaz. Çünkü talepte düşüş var. Aylık ortalama tüketim 100 bin tondan 70-80 binlere kadar geriledi."
İTHALAT YETERSİZ
Üreticiler 'et var' derken, sanayici ise 350 bin tonluk açıktan bahsediyor. Etçii'nin patronu Mehmet Emin Aslan, yılda 1 milyon 450 bin ton kırmızı et tüketildiğini ancak üretim miktarının 1 milyon 150 bin ton olduğunu ileri sürdü. Türkiye'nin Bosna Hersek'ten 5 bin 700 ton, AB'den ise gümrük birliği anlaşması şartı nedeniyle 19 bin ton et ithalatı yapacağını söyleyen Arslan, "Bu yeterli gelmeyeceği için ramazanda fiyatlar artar" diye konuştu.
EN SON HABERLER
- 1 BioNTech 315 milyon euro zarar etti
- 2 Anlaşma imzalandı: Karpowership, Petrobras ile doğal gaz projeleri geliştirecek
- 3 SON DAKİKA: Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan "KDV oranları artırılacak" iddiasına yalanlama
- 4 SGK ve İŞKUR, TÜBİTAK ile işbirliği protokolü imzaladı
- 5 Hazine 55 milyar lira borçlandı
- 6 "Aile Sosyal Destek Programı"yla 7,4 milyon haneye ulaşıldı
- 7 Türkiye'nin 2. astronotu Atasever 7 bilimsel deneye imza atacak
- 8 Tarımda başarı! Ektiği bitkiyi 200.000 TL'den satışa çıkardı
- 9 Türkiye'nin tohumda İsrail'e bağımlılığı yok
- 10 Türkiye'de 54 ilin ihracatı artış gösterdi