Pazartesi 30.05.2016 00:00
Son Güncelleme: Pazartesi 30.05.2016 14:22

İftarın maliyeti 74 lira

Türkiye'de dört kişilik bir aile için restorandaki iftar sofrasının maliyeti yaklaşık 74 lira olurken, orucunu 5 yıldızlı otellerde açmak isteyenler genellikle açık büfe organize edilen iftarlar için kişi başına 85-285 lira ödeyecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ve piyasadaki ürün fiyatlarından yaptığı derlemeye göre, ramazanda iftar menüsünde yer alabilecek ürünlere bakıldığında, 1 porsiyon çorbanın ortalama fiyatı 5,14 lira, ayranın ortalama fiyatı 1,5 lira, ramazan pidesinin fiyatı 1,5 lira, 1 kilogram baklavanın fiyatı 29 lira, 1 porsiyon kuru fasulye, pilav gibi ana yemeğin ortalama fiyatı 8,2 lira, 50 gram hurmanın ortalama fiyatı da 4,5 lira olarak karşımıza çıkıyor.

GEÇEN SENEYE GÖRE ARTIŞ DÜŞÜK

Bu doğrultuda 4 kişilik bir ailenin restoranda çorba, ana yemek, pide, baklava, ayran ve hurmadan oluşan iftar menüsü için kişi başına ortalama 18,6 lira ödemesi gerekiyor. Bu rakam ramazanda dört kişilik ailenin bütçesine iftar için 74 lira olarak yansıyacak. Söz konusu rakam geçen sene ortalama 71 lira idi.

PİDE FİYATLARI DEĞİŞECEK Mİ?

İftar menüsünde ana yemek için daha pahalı olan kebap ve benzeri ürünler tercih edildiğinde ise bu değişim aile başına 30 lira ek maliyet getiriyor ve dolayısıyla iftarın ortalama fiyatı 104 liraya çıkıyor.

LÜKS OTELLERDE İFTAR KİŞİ BAŞI 85-285 LİRAYA MAL OLACAK

Orucunu 5 yıldızlı otellerde açmak isteyenler de genellikle açık büfe olarak organize edilen iftar için kişi başına 85 ila 285 lira ödeme yapacak. Dört kişilik bir aile için 5 yıldızlı otelde iftar etmenin maliyeti 340-bin 140 lira arasında olacak.

Bunun yanı sıra bazı restoranlar müşterilerine müzik dinletisi eşliğinde iftar keyfi sunarken, bazıları da eski bir Osmanlı geleneği olan "diş kirası" dağıtacak.

RAMAZAN AYI ÖNCESİ ZAM UYARISI

HURMANIN KİLOGRAM FİYATI 10-120 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR

Öte yandan ramazanın vazgeçilmez iftariyeliği hurmanın kilogram fiyatı kalitesine ve çeşidine göre 10-120 lira arasında değişirken, pahalılığıyla cep yakan pastırma da kilogramı 75-130 liradan satılıyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.