Bakanlıktan döviz talebini azaltmak için flaş hamle!
Ekonomi Bakanı Zeybekci, serbest bölgelerdeki işletici şirketlerin uyguladığı tüm ücretlerin tamamına TL zorunluluğu getireceklerini belirterek, "Serbest bölgelerden Türkiye'ye, Türkiye'den de serbest bölgelere satışlarda TL zorunluluğu getiriyoruz. Yaklaşık 6 milyar dolarlık bir döviz talebi piyasadan çekilmiş olacak" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin konuları değerlendirdi.
Zeybekci, döviz kurundaki oynaklığın ne kadar süreceğine yönelik bir soru üzerine de kısa vadeli borç mükellefiyetlerine ilişkin bir sıkıntı olmadığını vurguladı.
SERBEST TİCARET BÖLGELERİNDE TL ZORUNLULUĞU
Türkiye'nin Merkez Bankası'ndaki net döviz varlıklarının arttığını dile getiren Zeybekci, hükümet olarak dolarizasyondan çıkmak için çalışmalar yaptıklarını anımsattı. Zeybekci, "Birkaç gün içinde de bunu da çıkarmış olacağız. Bizim serbest bölgelerimiz var. Buradaki ticaret hacmimiz 20 milyar doların üzerinde. Bir kararla serbest bölgelerdeki işletici şirketlerin uyguladıkları tüm ücretlere TL zorunluluğu getiriyoruz. İkincisi serbest bölgelerden Türkiye'ye, Türkiye'den de serbest bölgelere satışlarda bir döviz zorunluluğu vardı. Bu da Türkiye'de hiç gerek olmadan yaklaşık 6 milyar dolarlık bir döviz talebi yaratıyor. Kendi kendimize yaratıyoruz bunu. Bu da TL zorunluluğu haline getirilerek, bu talep piyasadan çekilmiş olacak. Dövize olan yabancı paraya talebi aşağı doğru çekmeye devam ediyoruz. Türkiye'ye net girişleri artırırken bir taraftan talebi çekerek aslında bu iki kat etki gösteriyor. Bunları da yan yana koyduğumuz zaman Türkiye'de TL'nin değeri, kurla ilgili bir maliyeti yaşamış olmayı pek gerçekçi bulmuyorum. Önümüzdeki dönemle ilgili beklentilerim son derece pozitiftir." ifadelerini kullandı.
Bu uygulamanın ne zaman devreye gireceği yönündeki soruya karşılık Zeybekci, "Bu hafta sonu bitirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
"MİLLİ PARAYLA TİCARET HACMİNDE 70 MİLYAR DOLAR HEDEFİ"
"Ülkeler arası ticaretin Türk Lirası'yla ve milli parlarla yapılmasıyla ilgili çok yoğun temaslarımız var" diyen Zeybekci şunları kaydetti: "Son geldiğimiiz rakamlarla dış ticaret hacmimizin 25 milyar dolara tekabül eden kısmını milli paralarla yapıyoruz. Hedefimiz burada 70 milyar doların üzerine çıkmaktır. Cari açığımızı milli paramızla ve iç finansman imkanlarımızla gerçekleştirebiliyor olmamızın rahatlığını hep beraber göreceğiz."
EN SON HABERLER
- 1 MEVDUAT FAİZLERİ SON DAKİKA! Mevduat faizler oranları güncellendi: 1 milyon liranın getirisi ne kadar oldu?
- 2 IPARD III Programı 2025 yılı çağrı takvimi yayımlandı
- 3 Vakıf Leasing // İLAN
- 4 Bakan Şimşek'ten piyasalara yönelik açıklama: Gerekli tüm adımlar atılıyor
- 5 Kapasite kullanım oranı açıklandı
- 6 SON DAKİKA! Bakan Işıkhan, 16 ilacın geri ödeme kapsamına alındığını bildirdi
- 7 Güven endeksi hizmet sektöründe arttı
- 8 ALTIN FİYATLARI SON DAKİKA! İslam Memiş altın için rekor rakamı verdi: Gram altın 4.500 lira olacak mı?
- 9 Türkiye'nin Orta Koridor'daki demir yolu projeleri için ihale ilanına çıkıldı
- 10 SON DAKİKA! Bakan Şimşek, yabancı yatırımcılarla bir araya gelecek