Salı 29.08.2017
Son Güncelleme: Salı 29.08.2017

10 gün tatil kurbanı ucuzlattı

10 güne çıkan bayram tatili, ithalat beklentisi ve kurban bağışının 400 TL’ye kadar düşmesi et fiyatını ucuzlattı. Besiciler, nakliye ve yem maliyetini de düşünüp kilo fiyatını 19 TL’den 17 liraya kadar düşürdü

Bir yıl boyunca nakit para kazanmak ve kâr etmek için Kurban Bayramı'nı bekleyen hayvan yetiştiricileri umduğunu bulamadı. 10 güne çıkan bayram tatili nedeniyle birçok kişi kurban kesmek yerine dernek ve vakıflar aracılığıyla bağış yaptı. Bağış rakamları da 400 TL'ye kadar inince bu yolla kurban kesimine talep arttı. İthalatın da etkisiyle kurban pazarlarında fiyatlar indi. Artan maliyetler nedeniyle geçen yıla göre yüzde 10 fiyat artışı bekleyen üreticiler kâr etmek bir yana zarar etmemek için kilo fiyatını 19 TL'den 17 liraya kadar düşürdü.
UCUZA SATIYORLAR
Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, elde çok hayvan olduğunu ve üreticilerin malını ucuza satmaya başladığını söyledi. Bunun arkasında yatan nedenlerin başında bayram sonrası yapılması öngörülen canlı hayvan ithalatı ile 10 güne çıkan bayram tatili olduğunun altını çizen Tunç, "Çadırlarda satıcılar normalde en düşük 19 lira olması gereken fiyatları 17 TL'ye kadar çektiler. Çoğu insan tatile gittiği için kurbanlık kesmek yerine bağış yapmayı tercih etti" diye konuştu. Tatil nedeniyle özellikle en çok satış yapılan İstanbul'un boşaldığını ve satışların da buna paralel olarak beklendiği gibi yoğun başlamadığını vurgulayan Tunç, satışlarda ise daha fazla et çıktığı ve hisse başına daha az para düştüğü için büyükbaşların tercih edildiğini kaydetti.
HİSSE BAŞI BAĞIŞ 400 LİRA
Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği Başkanı Ahmet Yücesan da şehirdışından gelen satıcıların hayvanın kilosunu 20-23 liradan satma ümidiyle geldiklerini ancak 10 güne çıkan bayram tatilinin bu beklentiyi suya düşürdüğünü kaydetti. Şu anda pazarda kilo fiyatının ortalama 19 lira olduğunu dile getiren Yücesan, "Çadırda hayvan satanlar bir panik havası içerisinde. Bağış alan kurumlar arasında hisse başına 400 lira alan bile var. Vatandaş kurban kesmek istediğinde en az 1.500-2.000 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Dolayısıyla bağışlar da kurban satışlarının önüne geçti" dedi. Et ve Süt Kurumu'nun elinde hayvan kalan satıcıyı mağdur etmeyeceğini açıkladığını ifade eden Yücesan, "Pazarın altında bir fiyatla alacağı için üretici kendi satmak istiyor" diye konuştu.
ÜÇ KOÇ ALANA OĞLAK BEDAVA KAMPANYASI
Elindeki bütün kurbanlık hayvanını hızlıca satmak için farklı metotlara başvuran üreticinin son taktiği promosyon oldu. Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesindeki hayvan pazarında kurbanlık satışı yapan bir üretici, üç adet koç alan vatandaşa bir oğlağı promosyon olarak veriyor. Besicilik yapan İrfan Akkaya, "50 koyunum var ve pazara geleli iki gün olmasına rağmen, 15 tanesini sattım. Fiyatlarımız bin ila 2 bin lira arasında değişiyor. Satışları artırmak için bir kampanya düzenledim. Üç koç alana bir oğlağı bedava veriyorum" dedi. Hem koçları daha kısa sürede satmak hem de vatandaşa kolaylık sağlamak için böyle bir kampanya düzenlediğinin altını çizen Akkaya, vatandaşın 'oğlak bedava' deyince kurbana daha fazla ilgi gösterdiğini dile getirdi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.