Cuma 01.12.2017
Son Güncelleme: Perşembe 30.11.2017

Sur Yapı’dan Antalya’ya 8 milyarlık yatırım

İstanbul, Bursa ve Antalya’da yaklaşık 14 milyar TL’lik yatırım portföyü bulunan Sur Yapı, bu yatırımın 8 milyar lirasını Antalya’ya yapıyor. Sur Yapı’nın patronu Altan Elmas, “Toplam yatırım portföyümüzün yarısından fazlasını Antalya’da yürüttüğümüz kentsel dönüşüm projesi için kullanıyoruz. Şehir ekonomisine her yıl 1 milyar TL katkı sunacağız” ded

Sur Yapı'nın, Antalya'nın Kepez-Santral bölgesinde 1 milyon 308 bin metrekare alan üzerinde inşa ettiği Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesinde satışlar başladı. Projeye, Türkiye'den 69 il ve 9 farklı ülkeden 20 binin üzerinde ön talep geldi. Yıkım çalışmalarının tamamlandığı ve inşaatın başladığı projenin hikâyesini dinlemek için Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas ile buluştuk.
1.3 milyon metrekarelik sahayı gezdiğimiz Elmas ile projenin detaylarnı konuştuk. Projeyle Antalya'ya toplam 8 milyar TL yatırım yapan Sur Yapı, "Bizim bu proje dışında Bursa ve İstanbul'da 5.6 milyar liralık yatırım portföyümüz var. Ayrıca 2017 yılında Bursa'da Marka AVM yi açtık ve Bursa'ya 3 bin kişilik istihdam sağladık. Sadece Antalya'ya yaptığımız yatırım diğer yatırımlarımızın 2.4 milyar TL üzerinde" dedi.
Proje ne zaman başladı?
Antalya Büyükşehir Belediyesi, şehri daha da güzelleştirmek ve halkın daha sağlıklı konutlarda yaşamasını sağlamak için 3 yıl önce Kepez'de kentsel dönüşüm çalışmalarının startını verdi.
Proje alanının belirlenmesinin ardından hak sahipleriyle görüşme ve onlara projeyi anlatma süreci başlatıldı. Tüm süreçler belediyenin iştiraki olan Antepe'nin kentsel dönüşüm müşavirlik firması Sampaş ile birlikte yürütüldü. 3 bin 265 hak sahibiyle yapılan uzun müzakereler sonucunda yüzde 99'unun rızası alındı.
ANIT AĞAÇLAR KORUNDU
Siz projeye nasıl dahil oldunuz?
Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel geçen yıl 15 Temmuz öncesinde birçok firmayı buraya davet etti. Menderes bey ile 19 Temmuz Salı günü için randevulaşmıştık, proje için Antalya'ya gelecektik.
Ancak 15 Temmuz hain darbe girişimi oldu. Başkan bizi 18 Temmuz'da "Geliyor musunuz?" diye aradı. Ben de, "Demokrasi nöbetindeyiz. Bu süreci atlatalım, mücadeleye katkımızı ekonomi alanında da vereceğiz" dedim. Nöbetlerin ardından, yaklaşık 1 ay sonra Antalya'ya gittik. Sonrasında süreci takip ettik. 5 ay gibi kısa bir sürede yıkımların büyük bir bölümü tamamlandı.
Bu yılın şubat ayında ihale açıldı, biz de katıldık ve ihaleyi aldık. Mart sonunda Antepe ile sözleşme imzaladık.
Nisan ayında da bize yer teslimi yapıldı. O günden beri de arazide çalışmalarımızı yürütüyoruz.
Yıkım süreci nasıl ilerledi?
Yıkım süreci oldukça çevreci bir yaklaşımla ele alındı.
Antepe alandan çıkan tüm molozları geri dönüştürdü. Bunlar altyapı ve yol malzemesi olarak kullanıldı. Binalardan çıkan demirler de dönüştürülerek ekonomiye kazandırıldı.
Bölgedeki anıt ağaçlar sökülmedi, onlar korundu.
İnşaatlar da bu ağaçlar korunarak yapılacak. Meyve ağırlıklı olan yaklaşık 11 bin ağaç da, hak sahiplerinin isimleriyle markalanarak fidanlık alana taşındı. Bu ağaçlar peyzaj çalışmalarında kullanılacak. Bu alanda bulunan tüm sokak hayvanları için de bir barınak yapıldı ve orada bakımları yapılıyor. Tüm bu süreçler Antepe tarafından yürütüldü. Biz ise projelendirmeyi yaptık.
BİR ŞEHİR PROJESİ YÜRÜTÜYORUZ
Projelendirme süreci nasıl ilerledi? Hak sahipleriyle görüşmeleriniz nasıl gelişti?
Burası ada bazlı ya da parsel bazlı bir dönüşüm projesi değil, şehir projesi. 1 milyon 300 bin metrekare alanda, iki mahallenin olduğu bir yerde çalışacağız. Burada önceliğimiz hak sahipleri olacak. 8 bin konutu aynı anda yapmayı planlıyoruz. Öncelikli olarak da hak sahiplerinin konutlarını teslim edeceğiz.
Hak sahiplerinin kaç konutu var?
8 bin konutun 5 bini hak sahiplerinin.
Arazisine göre değişiyor. Kimine iki kimine üç daire düşüyor. 2019 yılının ortalarında hak sahiplerinin konutlarını tamamlayıp teslim etmeyi planlıyoruz.
ANTALYA'YA İSTİKLAL CADDESİ
İlk etapta konutların yanı sıra farklı alanlar da olacak mı?
İlk etabın bitirilmesiyle birlikte buraya 20-25 bin kişi gelecek.
Bu nedenle konutlarla eş zamanlı yeni bir çarşı yapacağız. İstiklal Caddesi'nin bir ucundan diğer ucuna uzunluğu 1400 metredir. Biz de burada 1300 metre uzunluğunda bir İstiklal Caddesi yapacağız. Antalya'ya yeni ve kimlikli bir çarşı kazandıracağız. Bu caddede hem konut hem home ofis hem de çarşı dükkanları olacak.
Burada farklı konseptleri de hayata geçirmeyi planlıyoruz. Mesela ev hanımlarımızın maharetlerini sergileyebileceği küçük küçük dükkanlar yapacağız.
Bununla birlikte ilk etapta okullar ve camileri de tamamlayacağız.
Bu cadde projesiyle ne hedefliyorsunuz?
Biz Antalyalılar için yeni bir cazibe merkezi oluşturmayı hedefledik. Yani sadece burada oturanlar için değil, Antalya'nın farklı bölgelerinde yaşayan insanlar için de yeni bir cadde, yeni bir sosyal yaşam alanı sunacağız. Burada ortalama 70 bin kişi yaşayacak. Bu kişilerin yanı sıra Antalyalılar için de bir cazibe merkezi oluşturacağız.
YILDIZ PARKI GİBİ BÜYÜK OLACAK
Proje başka ne gibi sosyal alanlar sunacak?
Projenin tam ortasında 157 bin metrekarelik park yapıyoruz. İstanbul'daki Yıldız Parkı gibi bir park kuracağız. Hak sahiplerinin isimleriyle markaladığımız 11 bin meyve ağacını da bu parka dikeceğiz.
Projenin ne kadarı yeşil alan?
1.3 milyon metrekarelik alanın yüzde 20'si bina, kalan bölümü ise yeşil alan ve yol olacak.
RAYLI SİSTEM PROJENİN İÇİNDEN GEÇECEK
Projede yer alacak olan hastane ve okullar için görüştüğünüz gruplar var mı?
Burada bir özel hastane grubuyla anlaşmayı planlıyoruz. Görüşmelerimiz hâlâ devam ediyor. Ayrıca üniversite de yapmayı hedefliyoruz. Özel üniversitelerle görüşmeleri sürdürüyoruz.
Şehir mekezine ulaşım nasıl sağlanacak?
Antalya Büyükşehir Belediyesi, buraya tramvay hattının uzantısını yapacak. 3 yılda tamamlanması hedeflenen raylı sistem, projenin etrafından daire çizecek. Bütün konutların rahatlıkla ulaşabileceği durakları olacak. Burada oturan kişi raylı sistemle hem merkeze hem de havaalanına rahatlıkla gidebilecek.
TÜRKİYE BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ VERİYOR
Sizin yatırımcı kimliğinizin yanı sıra dernek başkanlığı şapkanız da bulunuyor. Türkiye zor bir dönemden geçiyor. Özellikle ekonomide ciddi saldırılara maruz kaldık. Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmeleriniz neler?
Türkiye geçmişten bugüne hep bir bağımsızlık mücadelesi verdi. Biz Türkiye olmanın mücadelesini veriyoruz. Dünyada egemen güçler de bizi kontrol etmeye çalışıyor. Geçmişten bugüne bu çemberi kırmaya çalışan her lider bedel ödedi. Menderes, Özal, Erbakan, Ecevit... Hepsi bedel ödedi. Son 15 yıldır da Cumhurbaşkanımıza bedel ödetmeye çalışıyorlar. En büyük mücadeleyi de o veriyor. Bizim her yıl çok büyük, her 6 ayda bir büyük her hafta da küçük meselelerimiz oluyor. AK Parti iktidara geldiğinden beri mücadele veriyor. 2006'da Danıştay saldırısı, 27 Nisan muhtırası, 2008'de kapatma davası, 2013'te Gezi olayları, ardından aynı yıl 17-25 Aralık operasyonu, 15 Temmuz hain darbe girişimi ve sonrasında da ekonomik darbe... Yani hep bir saldırı altında olduk ancak bunlar var diye kabuğumuza çekilemeyiz. Amaç zaten bu, ekonomiyi durdurup halkı isyan ettirmek. 15 Temmuz sonrasında ben arkadaşlarımıza "Bundan sonra gayretlerimizi iki katına çıkaracağız. Ne yaptıysak iki katını ortaya koyacağız. Daha fazla kampanya, daha fazla istihdam ve de kârlılıktan fedakarlık edeceğiz. Ekonominin çarklarını döndüreceğiz" dedim. Dediğimizi de yaptık. 15 Temmuz öncesinde 6-7 proje yaparken şimdi bu sayıyı 17'ye çıkardık. Ekonominin çarklarının dönmesi için üzerimize düşeni yaptık, yapmaya da devam edeceğiz.
TANITIM YAPMADAN CİDDİ TALEP GELDİ
Satışlara başladınız mı?
İlk etapta bize düşen 1.400 konutun satışını yapacağız. 20 bine yakın ön talep almıştık. Şimdi kaparo alarak satışlara da başladık. Projeye çok yüksek ilgi var.
Antalya dışından da talep var mı?
Antalya, İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerden göçmek isteyenler için iyi bir alternatif. Burası emekli şehri değil, dinamizmi oldukça yüksek. Dışarıdan çok göç alıyor. Dolayısıyla bu projeye de büyük ilgi var. Projeye İstanbul, Ankara, Burdur, Kayseri, Konya gibi şehirlerin yanı sıra bir sahil şehri olan İzmir'den dahi talep aldık. Avrupa'da yaşayan gurbetçilerimizden de yoğun bir ilgi var. Ayrıca dünyanın farklı yerlerine, belirli süreli çalışmaya giden Türk kardeşlerimiz de yatırım amacıyla projeye ilgi gösterdi. Ki biz daha yurtdışında tanıtım yapmadık. Sur Yapı'yı ve projelerini takip eden ciddi bir kitle var.
Antalya denildiğinde akla ilk Rus, İran ve Alman turistler geliyor. Onların projeye ilgisi nasıl?
Rusların Antalya'ya ilgisi oldukça canlı. Bu devam ediyor. Bu yılın mart ayından itibaren Rusların konut alımı daha da hızlanmış durumda. Antalya İstanbul'dan sonra yabancıların en çok konut aldığı şehir olarak dikkat çekiyor. Son istatistiklere göre geçen yılın eylül ayından bu yılın aynı dönemine göre, yani bir yılda Antalya'da yapılan konutların yüzde 10'unu yabancılar almış. Antalya'da 60 bin konut inşa edilmiş ve bunun 6 bini yabancıya satılmış. Bu oranlara Rus krizine rağmen ulaşılmış. Antalya'da oranın daha da artacağını düşünüyorum.
107 BİN TL'DEN BAŞLAYAN FİYATLARLA
Projede ödeme modeli nasıl olacak? Antalya Kepez bölgesini kira amortismanı 14 yıl. Bu Antalya'nın en iyi rakamı. Bizim projemizle amortisman süresi bu bölgede biraz daha kısalacaktır. Burada iki farklı modelle satış yapacağız. Birincisi yüzde 20 peşin, yüzde 80 banka kredisi. Bu seçenekte yüzde 5 indirim uyguluyoruz. İkincisi ise yüzde 35 peşinat ve kalan tutar için 36 ay vade farksız ödeme imkanı. Paşinde ise yüzde 10 lansman indirimi uyguluyoruz. Peşin ödemede 107 bin 100 TL'den başlayan fiyatlarla satışa çıkacağız.
YEREL EKONOMİYE KATKI
Ne kadarlık bir inşaat alanınız var?
1 milyon 300 bin metrekarenin 800 bin metrekaresi üzerinde proje geliştirdik. 2.5 milyon metrekare inşaat alanımız var. Toplam 8 milyar TL'lik yatırım yapacağız. 8 yılda hayata geçecek olan bu projede her yıl ortalama 1 milyar TL'lik ticari hacim oluşacak. Antalya ölçeğinde bu çok büyük bir hacim olacak. Şehrin ekonomisine ciddi katkı sağlayacağız. Her yıl ortalama 5 bin kişiyi istihdam edeceğiz. Burada malzeme alımından, taşeron ve müteahhit seçimine kadar Antalyalılara öncelik veriyoruz. Buradaki yerel ekonomiye de katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Metrekare satış fiyatlarınız nasıl?
8 ay önce metrekaresi 3 bin liradan çıkacağız dedik. O günden bugüne inşaat maliyetleri oldukça yükseldi ancak biz bu yönde söz verdiğimiz için fiyatlarımızı yükseltmedik. Ortalama metrekare fiyatı 3 bin TL olacak.
Konutlar kaç katlı olacak?
Konutlar 5 ila 12 kat arasında değişecek. Maksimum 12 kat olacak ve projenin hiçbir yerinde 12 katın üzerinde bina olmayacak. 47 ila 250 metrekare arasında değişen konutlarda 1+1'den 5+1'e kadar her tip yer alacak. Projede ayrıca home ofisler de olacak.
ANIT AĞAÇLAR KORUNDU
Bölgedeki anıt ağaçların sökülmediğinin altını çizen Altan Elmas, "Ayrıca meyve ağırlıklı olan yaklaşık 11 bin ağaç da, hak sahiplerinin isimleriyle markalanarak fidanlık alana taşındı. Ağaçlar proje alanının içerisindeki şehir parkına tekrar dikilecek" diye konuştu
YATIRIM PORTFÖYÜ 14 MİLYAR TL
Bu yatırımla birlikte toplam portföyünüz ne kadara ulaştı?
İstanbul'da 12 ilçede, 16 proje yürütüyoruz. Bursa'da bitmek üzere olan bir projemiz var. İzmir'de de 40 bin metrekare alanda başlatacağımız bir kentsel dönüşüm projemiz var. Bursa ve İstanbul'da 5.6 milyar liralık bir portföyü yönetiyoruz. Buna Antalya ile birlikte 8 milyar TL ilave edeceğiz. Yöneteceğimiz toplam yatırım portföyü yaklaşık 14 milyar TL'yi bulacak.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.