Son Güncelleme: Cumartesi 02.12.2017 15:59
İngiltere’de döner kebap endişesi
Avrupa Parlamentosu Gıda Komitesi’nin dondurulmuş dönerde katkı maddesi olarak kullanılan fosfatı yasaklamak istemesi İngiltere'de de tartışma konusu oldu. 20 binden fazla işletmede yılda 1,3 milyon döner kebabın satıldığı ülkede uygulamanın ana caddelerdeki işletmeler için doğrudan tehdit olduğu belirtiliyor. Konuyla ilgili anlaşmazlık 11-14 Aralık'ta Strazburg'da yapılacak AP Genel Kurulu'nda belli olacak
Avrupa'da döner üretiminde kullanılan katkı maddesi fosfatın yasaklanması talebine İngiltere'deki Türk dönerciler tepki gösterdi.
"DÖNER SEKTÖRÜ HEDEF ALINDI"
Bu girişimin dönere yönelik bir kasıt olduğunu savunan Türk işletmeciler, Avrupa genelinde 200 binden fazla kişiye istihdam sağlayan sektörün hedef alındığını düşünüyorlar.
Döner üretiminde fosfatın kendileri için çok önemli olmadığını vurgulayan işletmeciler, fosfat olmadan da döner yapabileceklerini, sadece gündem yaratıldığını söylüyor.
KONU YENİDEN GÜNDEME GELDİ
Almanya Döner Üreticileri Birliği Başkanı Kenan Koyuncu ise, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ''Avrupa Parlamentosu'nun alacağı bu karar, Avrupa genelindeki döner kebap sektörünün ölüm fermanı olur'' diye ifade etti.
Kaplan, yaptığı açıklamada, dönerde kullanılan fosfat maddesiyle ilgili konunun yeni olmadığını, iki yıl önce iki milletvekilinin AP'ye önerge verdiğini hatırlatarak, şimdi konunun yeniden gündeme getirildiğini belirtti.
ANLAŞMAZLIK STRAZBURG'DA BELLİ OLACAK
Avrupa Parlamentosu (AP) Gıda Komitesi, dönerde gıda katkı maddesi fosfatın yasaklanmasına ilişkin teklifi görüşmüştü. AP üyeleri, fosfatın kalp sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle döner ve kebaplarda kullanımının yasaklanmasını istemişti. Brüksel'deki AP'de yapılan oylamada, düzenleme 22'ye karşı 32 oyla kabul edilirken, teklifin yasalaşabilmesi için AP Genel Kurulu'nda da oylanması gerekiyor.
Söz konusu anlaşmazlığın, Strazburg'da 11-14 Aralık'ta yapılacak oylamada sonuçlanması bekleniyor. AP Genel Kurulu mutlak çoğunlukla karşı çıkarsa, düzenleme bloke edilmiş oluyor.
Avrupa Birliği (AB) kuralları et ürünlerinde fosfat kullanımına genel olarak izin vermiyor. Ancak etin lezzetini ve suyunu korumak için çeşitli istisnai durumlarda söz konusu maddeler kullanılabiliyor.
FOSFAT ZARARLI MI?
2012'de yapılan bilimsel bir inceleme, gıda katkı maddeleri olarak kullanıldığında fosfatların ve kalp hastalığının muhtemel bir bağlantı olduğunu ileri sürdü ancak elde edilen kanıtların kesin sonuç vermediği belirtildi. AB gıda kurallarına göre fosfat katkı maddesinin kullanımını normalde yasak ancak bazı istisnalar bulunuyor.
Alpaslan Düven / Londra
EN SON HABERLER
- 1 Finansal yatırım araçlarına vergi düzenlemesi
- 2 Ticaret Bakanı Bolat'tan ihracat mesajı: Türkiye açısından zorunluluk
- 3 BDDK'dan temassız kartlar için yeni karar! Temmuz ayından itibaren değişiyor...
- 4 KOBİ'lere dev destek! Bakan Kacır açıkladı: Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri Türkiye'ye kuruluyor
- 5 Madenciliğe 106 milyar lira kamu yatırımı yapılması hedefleniyor
- 6 AKARYAKIT FİYATLARI SON DAKİKA: Petrolde Blinken etkisi! 30 Nisan benzin ve mazot fiyatı ne kadar?
- 7 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Ülkedeki yabancı yatırımları Türk şirketleri olarak görüyoruz
- 8 Türkiye lider ülke oldu! Dünya Bankası'ndan övgü dolu sözler! 3 yıl içerisinde 18 milyar dolar...
- 9 SON DAKİKA: TCMB Başkanı Karahan'dan enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı
- 10 Ticari balıkçılığın yeni yol haritası belirleniyor