İhracatçıya 9 yeni pazar
Kriz döneminde tıkanan klasik pazarları Türkiye’nin ihracatçı KOBİ’leri açtı. Türk firmaları en zor pazarlarda çok önemli başarılara imza attı. Nijerya`ya seramik, granit, mermer musluk bataryası, boru, Kamerun`a su borusu ve lunapark, Togo`ya çimento sattı
YENİ PAZARLARI İLK ONLAR KEŞFEDİYOR
Türkiye'nin ihracatçı KOBİ'leri Nijerya`ya seramik, granit, mermer musluk bataryası, boru, Kamerun`a su borusu ve lunapark, Togo`ya çimento, inşaat malzemesi, takım elbise ve ayakkabı, Gana`ya arıtma tesisi ile inşaat malzemeleri, Kenya'ya içecek tozu, tavuk bulyon satıyor. Halkın Ekonomisi olarak yeni pazarları mercek altına aldık. İşte KOBİ'lerin hücum ettiği yeni pazarlar ve fırsatları…
KENYA
Kenya son dönemde istikrarı ile öne çıkan Afrika ülkeleri arasında gösteriliyor. Türk işletmeler buraya en çok inşaat malzemeleri ve tekstil satıyor. Kenya'nın başkenti Nairobi'de her yıl 4 fuar düzenleyen Türkel Fuarcılık, ülkeye yılda 250'den fazla işadamını götürüyor. Türkiye Nairobi Büyükelçisi Tuncer Kayalar Kenya'nın inşaat potansiyeline dikkat çekerek, özellikle yapı market pazarının hızla geliştiğini söyledi. Kenya ile olan ticareti artırmak için yıl sonuna kadar gümrük antrepo kuracaklarını söylüyor.
Ne satıyoruz?
Tarım araç ve makineleri, İnşaat malzemeleri sulama sistemleri, kauçuktan dış lastikler, tuvalet kâğıtları, ıslak mendil, kâğıt havlu ve mendil, domates salçası, zeytinyağı, margarin, mısır nişastası.
TRİNİDAD VE TOBAGO
Türkiye bu ülkenin ismine yabancı olsa da Türk firmaları çoktan bu pazarda da yerini aldı. Karayipler'de yer alan, Trinidad ve Tobago'ya yapılan ihracat 10 ayda 32 milyon dolar. Ülkenin ekonomik büyüme oranı son 7 senede düzenli olarak yüzde 8 ile 10 arasında gerçekleşiyor.
Ne satıyoruz?
Üretim malzemeleri, yiyecek, kimya ürünleri, canlı hayvan, katıyağ, makine, taşımacılık malzemeleri.
SRİ LANKA
Sri Lanka toprak işleme konusunda öne çıkan bir ülke. Kamu kesimi toprakların yüzde 90'ına sahip. Türkiye son 10 ayda ülkeye 34 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Geçen sene bu rakam aynı dönemde 6.3 milyon dolarda kalmıştı.
Ne satıyoruz?
Deri, demir-çelik, elektrikli makine ve kablolar, ambalaj ürünleri, konserve gıdalar, unlu mamuller, hububat, kimyevi maddeler, kozmetik.
FİLİPİNLER
Filipinler 2015 yılı itibari ile hızlı bir ekonomik büyüme serüveninin içerisine girdi. Bu gelişme özellikle tarımsal alanda ve elektronik endüstrisinde yaşandı. Ülke liberal bir çok politikayı da yasalaştırdı. 2017'de 30 milyon dolar olan ihracatımız bugün 180 milyon dolar sınarına yaklaştı.
Ne satıyoruz?
Su sistemleri ürünleri, buğday unu, rafine ayçiçek yağı, çikolata, kakoa içeren gıda ürünleri, makarna, maya, tütün, fındık, kanatlı etler.
KAMERUN
Ülkenin Türkiye ile olan ticareti, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 47 artarak 80 milyon dolar sınırına geldi. Kamerun karayolu yapımı ve iyileştirmesi için 400 milyon euro harcamayı planlıyor. Bunun yanı sıra AB ile Kamerun arasında kereste ticaretini konu alan ortaklık anlaşması imzalandı ve Dünya Kakao Kurumu, Kamerun'da kakao çiftçisini desteklemek amacıyla 'Kakao Geçim Programı' başlattı.
Ne satıyoruz?
Temizlik maddeleri, ambalaj ürünleri, bisküvi, margarin, makarna, maya, halı-battaniye, konserve gıdalar, domates salçası, ekmek fırını, unlu mamuller.
SUDAN
Yaklaşık 2.5 milyon km yüzölçümüne sahip bulunan Sudan, Afrika ve Arap Dünya'sının en büyük toprak alanına sahip ülkesi konumunda. Ülke ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalı olmakla birlikte, son yıllarda hızla gelişen petrol sanayi ülkenin ekonomik yapısında önemli değişikliklere neden olduğu görülüyor. Öyle ki 2018 yılı itibariyle toplam ihracatın yüzde 94'ünü petrol oluşturmuş durumda.
Ne satıyoruz?
Makineler ve teçhizatları, konserve ürünleri, her türlü modern tarım aletleri, konservede gıda ürünleri, makarna, şişelenmiş su.
ŞİLİ
İki ülke arasındaki ilişkiler imzalanan Türkiye-Şili Serbest Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğe girmesi ile birlikte artışa geçti. Vize uygulamasını da kaldıran ülke ile ticaret her geçen gün hızlanıyor. Dünya Bankası tarafından yayınlanan yıllık raporlar serisi "Doing Business"ın bulgularına göre Şili, iş yapma kolaylığı açısından 183 ülke içinde 49. sırada yer alıyor. Bu da ülkeyi avantajlı kılıyor.
Ne satıyoruz?
Zeytinyağı, zeytin, kuru kayısı, plastik doğrama sistemleri ve ürünleri, karayolu işleri, demirçelik, bisküviler, iş ve maden makineleri, ev tekstili, şekerli ve çikolatalı mamuller.
FİLDİŞİ SAHİLİ
Günde 32 bin 900 varil petrol üreten Fildişi Sahili'nin toplam 220 milyon varil petrol rezervine sahip olduğu tahmin ediliyor. Türkiye bu ülkeye son 6 ayda 20 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
Ne satıyoruz?
Nihai ürünler, fındık, domates salçası, kağıt havlu, tekstil, battaniye, konserve, makineler ve teçhizatları, konserve ürünleri, modern tarım aletleri, makarna, şişelenmiş su.
BENİN
Benin 2018 yılında 120 milyon dolar civarında doğrudan yabancı yatırım aldı. Türkiye ve Benin arasındaki ticaret hacmi son iki yılda yüzde 220 artarak ortalama 30 milyon doların üzerine çıktı
Ne satıyoruz?
Kanatlı etleri, mayalar, bisküviler ve bitkisel yağlar, petrol yağları, inşaat malzemeleri, ilaçlar, temizlik maddeleri, tekstil ürünleri, demir çelik ürünleri, kablolar. otomotiv yan sanayi ürünleri
EN SON HABERLER
- 1 Türkiye'den yeni petrol ve doğal gaz hamlesi! Pakistan ile işbirliğine gidildi
- 2 Togg, T10X için sıfır faizli finansman desteği sunuyor
- 3 İlandır
- 4 Savunma ve havacılık ihracatı 884 milyon dolara yükseldi
- 5 İslam Memiş, 'Altınları sakın bozdurmayın' diyerek rakam verdi! Büyük resetlemeye çok az kaldı...
- 6 TPAO Pakistan denizlerinde petrol ve doğal gaz arayacak
- 7 Limon ihracatındaki geçici kısıtlama kaldırıldı
- 8 Altın fiyatları düştü, yatırımcı kuyumcuya koştu
- 9 Bakan Şimşek'ten kritik değerlendirme: Türkiye ekonomik türbülanslara dayanaklı
- 10 Bakan Kacır, OSB yatırım başvurularını rakamlarla açıkladı