Sınır ötesi atak
Türkiye’nin savunma sanayisinde başlattığı yerlileşme atağı, sınır ötesine taşındı. Yerlilik oranını yüzde 20’den 70’e çıkaran Türkiye, Almanya’da Airbus’ın 40 yıllık tedarikçisi olan Türk şirketi Kalay ile ortaklık yaptı

Ekonomide tarihinin en büyük başarılarına imza attığı Mayıs 2003'ten bu yana politik, diplomatik ve finansal saldırılara maruz kalan Türkiye, buna rağmen 2023 hedeflerine tam gaz ilerliyor. 2002'de yüzde 20 olan yerlilik oranının yüzde 70'e yükseldiği savunma sanayisinde yakalanan başarı, Fırat Kalkanı'ndan Pençe Harekatı'na kadar tüm terör operasyonların da etkisini gösteriyor. Bir dönem kendi piyade tüfeğini bile yapamayan Türkiye, insansız hava araçlarından milli muharebe uçağını üretir hale gelirken, bu hamlelerini sınır ötesi ortaklıklar ve şirket satın almaya kadar uzattı.
ALMANYA'DA YENİ ŞİRKET
Bu kapsamda atılan son hamle ise Türk işadamı Erdal Kalay'ın 40 yıldır Airbus gibi dünya devlerine üretim yapan Kalay Havacılık firmasıyla yapılan ortaklık oldu. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ/ TAI), daha önce Almanya'da bir şirketi satın alarak TUSAŞ Germany'i kurmuştu. Şimdi de Kalay'ın şirketiyle yüzde 50-50 ortaklıkla TAI-KALAY Aerospace isimli bir firma kuruldu. TUSAŞ, yaptığı bu anlaşma ile projelerinde ilerleme hızını artırırken, yeni şirket, İstanbul ve Ankara'da Ar-Ge merkezleri oluşturacak. Ayrıca Ankara'da bir de fabrika yatırımı yapılacak. Almanya'da daha önce bir şirketi bünyesine alıp 'TUSAŞ/TAI Germany'yi kuran TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, şirketin başına da yine Airbus'ın eski profesyonellerinden Aziz Erdinç'i getirmişti. Aziz Erdinç de, ilk iş Kalay'la ortaklıkla ilgili çalışmaya başladı. Yapılan görüşmelerin ardından Kalay'la ortaklık kuruldu ve mockup gibi önemli bir aşama bu ortaklık sayesinde kısa sürede tamamlanmış oldu.
BEŞ YIL KAZANDIRDI
40 yıldır Almanya'da faaliyet gösteren Erdal Kalay'ın şirketi, Airbus'ın Fransa Toulouse'dan sonra ikinci önemli merkezi Hamburg'ta Airbus'ın Ar-Ge proje uygulamalarının yaklaşık yüzde 70'ini yapıyor. Airbus'ın A-350 modelinin tüm testleri de bu şirkette yapıldı. TUSAŞ/TAI Germany Genel Müdürü Aziz Erdinç, bu ortaklığın çalışmalarda Türkiye'de en az 5 yıl kazandırdığını belirterek, Almanya'daki Türk beyinler Türkiye için çalışacak" dedi.
TÜRKİYE'DE ÜRETİM TESİSİ KURULACAK
Erdal Kalay, ortaklığın Türkiye'nin yararına olacağını, Almanya'daki bilgi birikimi ve teknolojiyi Türkiye'ye getireceğini söyledi. TUSAŞ ile yapılan anlaşma sonrasında Ankara ve İstanbul'da Ar-Ge merkezleri ve fabrika kurulacağını söyleyen Kalay, "Yerli muharebe uçağı çalışmalarının hızlanması gerekiyor. Bunun için ne gerekiyorsa yapacağız. Ankara'da TUSAŞ ile birlikte bir üretim tesisi de kuracağız" dedi.
EN SON HABERLER
- 1 Bakan Bolat: Mobilya sektöründe, hem üretimde hem ihracatta dünyada ilk 10 içindeyiz
- 2 İstanbul'a yeni metro hattı geliyor! Bakan Uraloğlu detayları açıkladı: Bin 4 kilometre metro hattına ihtiyacı var
- 3 Bakan Işıkhan'dan Engelsiz İŞKUR Platformu açıklaması
- 4 Vergi denetiminde dijital dönem! Bakan Şimşek açıkladı: Zaman ve maliyet bakımından önemli kolaylık sağlayacak
- 5 Dünyanın demiryolu rotası İstanbul!
- 6 İnsansız kara aracı BARKAN seri üretime geçiyor
- 7 Süt ürünleri sektörüne denetim! Bakan Yumaklı detayları açıkladı: İşletmelere yasal işlem uygulandı
- 8 Özelleştirme İdaresi 7 ildeki taşınmazların satışı için ihale düzenleyecek
- 9 Genç nüfus 85 yılın en düşüğünde
- 10 Gabar’da gençlik coşkusu yaşanacak