17 milyar dolarlık ihracat yaptık
TGSD Başkanı Hadi Karasu, “Salgının ilk dalgasını hızlı ve korktuğumuzdan daha az hasarla atlattık. 2020 yılını bütün olumsuzluklarına rağmen 17 milyar dolar civarında bir ihracat ile tamamlıyoruz” dedi
MEDİKALDE FIRSAT VAR
Salgın sürecinde büyük bir hacme ulaşan medikal tekstil ürünlerinin önemine dikkati çeken Karasu, "Türkiye'nin teknik tekstiller kullanılarak üretilen medikal ürünler alanında Avrupa'nın üretim üssü olmasının önünde hiçbir engel yok. Bu alanda yıllık 5-6 milyar dolarlık ihracat kapasitesine ulaştık. İyi bir strateji ile rakamı kısa zamanda iki katına çıkarmanın planlarını yapmamız gerekiyor" dedi.
TÜRKİYE KAZANDI
Pandemi süreci ile tedarik zincirindeki değişimin Türkiye için çok büyük fırsatlar sunduğunu vurgulayan Karasu, "Avrupalı markalar için 'bölge için bölgesel üretim' arayışı hız kazandı. Çin ile birlikte entegre altyapıya sahip iki ülkeden biri olmamız, güçlü altyapımız Türkiye'yi öne çıkarıyor. Avrupalı markalar için ülkemizden daha iyi bir alternatif görünmüyor. Çin'e mesafeli duran ABD merkezli markalardan da Türkiye'ye artan bir ilgi var. 105 milyar euroluk AB ve 100 milyar dolarlık ABD pazarı için önümüzde büyük bir fırsat var. Çin'in yıllık 170 milyar dolarlık pastasının yüzde 10'unu ülkemize kaydırabilsek ihracatımızı kısa sürede iki katına çıkarabiliriz" ifadelerini kullandı. Karasu, şöyle devam etti: "ABD'den gelebilecek talepleri karşılayabilmemiz için büyük ölçekli kapasiteler yaratmalıyız. Avrupalı iş ortaklarımız için hızlı modanın yanı sıra yine hızlı ama sezon temelli üretime geçmeliyiz. Çin'in pastasından yüzde 10'luk pay alabilmemiz için en az mevcut ihracatımız kadar kapasite yaratmalıyız. Hazır giyim sektörünün önünde tarihi bir fırsat var." Haziran 2021'de normale dönmeyi umut ettiklerini ifade eden Karasu, "Gecikmiş alışverişlerin de etkisi ile yılın ikinci yarısıdan sonra büyük bir talep olacağını öngörüyoruz" dedi.
EN SON HABERLER
- 1 Bakan Bolat: Amerikan şirketlerinin Türkiye'ye 16,5 milyar dolarlık doğrudan sermaye yatırımı oldu
- 2 İkinci el araçta alım fırsatı mı? Uzman isim açıkladı: Fon krizi nasıl etkiledi?
- 3 435 PS güç, 500 km menzil, 7 farklı renk... İşte Togg T10F 4More Kehribar Serisi özellikleri
- 4 Kredi kartı kullananlar dikkat! Her 5 ödemenin 4’ü bu şekilde yapıldı
- 5 COP31 için özel şarkı hazırlandı! İşte “Let’s COP”
- 6 SON DAKİKA! COP31 için dünya Antalya'da buluşacak! Bakan Kurum açıkladı: 85 ülke lideri katılacak
- 7 Küresel ham çelik üretimi eylülde azaldı
- 8 Bakan Bayraktar, Türkiye'nin enerji hedefleri açıkladı: 2050'ye kadar 20 gigavat nükleer kapasite!
- 9 Bakan Uraloğlu açıkladı: 45 dakikalık yol 24 dakikaya düştü! Yıllık 560 milyon TL tasarruf hedefleniyor
- 10 Almanya'dan rafineri hamlesi: Enerji güvenliği için yeni strateji