Giriş Tarihi: 18.10.2021 11:27 Son Güncelleme: 18.10.2021 11:31

Avrupa'da enerji krizi! Ülkeler çıkış yolunu nükleer santrallerde arıyor! Ortak mektup yazdılar...

Doğal gaz ihtiyacının yüzde 90'ını, petrolün yüzde 97'sini ithalat yoluyla karşılayan Avrupa ülkeleri, enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak istiyor. AB üyesi 10 ülke, ortak mektupla nükleer enerjinin yeşil yatırım sınıflandırmasında yer almasını istedi. AB ülkelerinin toplam elektrik üretiminde nükleer enerjinin payı yaklaşık yüzde 25 seviyesinde bulunuyor. Türkiye olası bir enerji krizini öngörerek Rusya ile ortak Akkuyu NGS'nin yapımına başlamıştı.

Avrupa’da enerji krizi! Ülkeler çıkış yolunu nükleer santrallerde arıyor! Ortak mektup yazdılar...

Avrupa Birliği (AB), enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, fosil yakıt fiyatlarındaki dalgalanmalardan etkilenmemek ve iklim dostu dönüşümü sağlamak için nükleer enerjiyi "yeşil enerji" olarak sınıflandırmaya ve bu alanda yatırımların önünü açmaya hazırlanıyor.

Avrupa'yı 2050 yılına kadar iklim dostu bir kıtaya dönüştürmeyi hedefleyen AB, son dönemde hızla artan enerji fiyatlarına karşı atılabilecek adımları değerlendiriyor.

Yenilenebilir enerji kaynakları, çevreye duyarlı ve iklim dostu ekonomik dönüşümde önemli rol oynamasına rağmen rüzgar, güneş ve barajlardan sağlanan elektrik üretiminin kesintisiz devam etmemesi ve dönemsel olarak dalgalanma göstermesi daha istikrarlı ve tamamlayıcı unsurlara ihtiyacı öne çıkarıyor.

Avrupa ülkelerinde son aylarda yaşanan kuraklıktan dolayı hidroelektrik santrallerinde üretimin düşmesi ve rüzgar enerjisinden elektrik üretiminin de iklim koşullarından ötürü azalması gibi nedenler fosil yakıtlara yönelimi artırdı.

Avrupa’da elektrikte fiyat artışı Türkiye’nin 2 katı