2024’te tarım işçisi arayışı artacak
Türkiye’de ara eleman sorunu tarım sektöründe de yaşanıyor. Geçmişte turizmde tekstil ve makine sektöründe ağırlıklı olarak yaşanan sorun bu sene tarlalarda da etkili oldu. 2024’te bu sorunu yaşamak istemeyen üreticiler şimdiden yatırıma başladı
SİPARİŞLER SARKIYOR
Konuyla ilgili olarak SABAH'a açıklama yapan tarım temsilcileri şunları söyledi: "Hem fabrikalarımızdaki tarım ürünlerini işlerken hem de tarlalarımızda ekim ve hasat yapılırken Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde işçi bulmakta ciddi problemler yaşıyoruz. Örneğin işlenmiş tarım ürünleri grubu olan şekerli, kakaolu ve unlu mamullerde ihracat tarafında ciddi siparişlerimiz var. Fakat yeterli personel bulamamaktan dolayı çalıştırmadığımız hatlarımız da var. Meslek lisesine rağbet azaldığı için teknik ve ara elemanda ciddi sorunlar yaşıyoruz. Meslek lisesinin kalifiye öğrenciler yetiştiriyor olması bizler için çok önemli. Binlerce kişiye istihdam sağlayan bir sektör olarak özellikle ara eleman konusunda maalesef kan kaybediyoruz. Bugün gelişmiş ülkelere baktığımızda bu konuya oldukça önem verildiğini görüyoruz. Zira karşılaştığımız en büyük sorunlardan biri de ara eleman ve teknik personel sıkıntısı. Kalifiye ara eleman sorununun çözümü mesleki eğitimlerin kalitesinin artırılmasında yatıyor."
GÜNLÜK 500 TL YEVMİYE
Mevsimlik işçi sorunu giderek büyüyor. Sektör temsilcileri, tarımda eleman bulunamadığı için üçte bir kapasiteyle çalışıldığını belirterek, "Günlük 500 TL yevyime veriyoruz. Ama adam bulamıyoruz. Birbirimizin elemanlarını almaya başladık. İşçilik sorununu çözmek için imece usulüne geçtik. Ama bazı ürünlerin henem toplanması gerekiyor. Hal böyle olunca sıkıntılar artıyor. 2024'te bu sorunun çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çeşitli adımlar atmasını bekliyoruz" diyor.
DEPREM DE ETKİLİ OLDU
Mevsimlik işçiler yurdun birçok köşesine hasat zamanında Doğu Anadolu ya da Güneydoğu Anadolu'dan giderek, üretime katkı sağlıyordu. Ancak 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem felaketi mevsimlik işçi sorununu da tetikledi. Bu illerde yaşayan kişilerin farklı şehirlere gitmesi işçi sorununu daha da büyüttü.
EN SON HABERLER
- 1 SSK emeklisinin zammı bugün cepte
- 2 Yüzde 18,6 + 1.000 TL cepte! Memura 14 günlük fark kaç TL olacak? İşte yeni hesap tablosu
- 3 Gram altın ve gümüşte tarihi seviyede kapanış! Hangisi en çok kazandırdı? İşte haftanın kârlı yatırımı
- 4 Asgari ücrete 28 bin 75 TL sonrası işsizlik maaşı kaç TL oldu? İşte zamlı işsizlik maaşı hesaplama
- 5 Türkiye ekonomisi için kritik eşik! Fitch ve Moody's kredi notu kararını açıklıyor
- 6 Türkiye'de trafiğe kayıtlı elektrikli otomobil sayısı iki katına çıktı
- 7 TOKİ 500 BİN KONUT KURA ÇEKİMİ | Malatya'da 9 bin 659 hak sahibi belli oldu! İşte kura sonucu sorgulama
- 8 Bakan Kurum: Fahiş site aidatlarına neşter vuracağız
- 9 Demir yolu yatırımlarına 261 milyar liradan fazla bütçe
- 10 Mega endüstriyel bölgeler geliyor! Bakan Kacır: Sanayi alanlarını 350 bin hektara çıkardık