5 yılda 5 milyon istihdam
Türkiye’nin 5 yıllık yol haritasını çizen Kalkınma Planı’na göre, 5 milyon istihdam yaratılarak 2028’de işsizliğin yüzde 7.5’e, enflasyonun yüzde 4.7’ye indirilmesi hedefleniyor. Dar ve orta gelirlilere ise 500 bin konut yapılması planlanıyor

EMEKLİLİK SİSTEMİ DEĞİŞECEK
Plan döneminde 5 milyon ilave istihdam sağlanacak. Sosyal güvenlik kapsamı genişletilerek prim tabanı güçlendirilecek. Düşük gelirli esnaf, sanatkâr, çiftçiler ve mevsimlik çalışanlar gibi gruplara özel sosyal sigorta programları oluşturulacak. Aylık bağlama sistemi kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik edecek ve mali yük getirmeyecek şekilde yeniden düzenlenecek. Sosyal güvenlik sistemi, emekli refahının artırılması ve kişilere ilave sağlık güvencesi sağlanması amacıyla tamamlayıcı emeklilik ve sağlık sistemleriyle desteklenecek.

YAŞLI BAKIM SİGORTASI
Nüfusun yaşlanmasının sosyal güvenlik sistemi üzerindeki etkilerinin azaltılması için bakım sigortası ve mesleki rehabilitasyon uygulamaları hayata geçirilecek. Yaşlı bakım hizmetlerinin finansmanı için bakım sigortası kurulacak. Malul aylığı alanların işe dönüş yolu açılacak, mesleki rehabilitasyon uygulaması hayata geçirilecek. Sosyal güvenlik sistemi, emekli refahının artırılması ve kişilere ilave sağlık güvencesi sağlanması amacıyla tamamlayıcı emeklilik ve sağlık sistemleriyle desteklenecek. Genel Sağlık Sigortası sisteminin sürdürülebilirliğinin güçlendirilmesi, kişilere alternatif bir sağlık güvencesi sağlanması için tamamlayıcı sağlık sigortacılığı teşvik edilecek.
ÜNİVERSİTELİLERE BES TEŞVİĞİ
BES daha cazip hale getirilerek fon tutarı ve katılımcı sayısı artırılacak, Otomatik Katılım Sistemi işveren katkısını içerecek şekilde geliştirilecek ve fon çeşitliliği sağlanacak. OKS'nin işveren katkısını da içeren ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak. OKS'de fon çeşitliliği katılımcıların farklı risk algısı ve tercihlerini dikkate alacak şekilde artırılacak. BES'ten emekli olan bireylerin birikimlerini toplu olarak çekmeleri yerine programlı geri ödeme veya yıllık gelir sigortası şeklinde almaları özendirilecek. Yükseköğretim kurumlarına kayıtlı 25 yaş altı öğrencilerin BES'e katılımları teşvik edilecek.
DAR VE ORTA GELİRLİYE KONUT
KONUT kira ve satışlarındaki fiyat artışlarının enflasyon üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesine yönelik konut arzını artırıcı ve konuta erişimi kolaylaştırıcı uygulamalar hayata geçirilecek. Kamunun uygun koşullarda sağladığı konut kredileri ilk kez konut edinimini destekleyecek, dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında olacak şekilde yeni başlayan projelere yönlendirilecek. Belirli bir sayının üstünde konut sahipliğine yönelik kredi kısıtlaması gibi uygulamaların etkinliği artırılacak.
EN SON HABERLER
- 1 5 ildeki bazı taşınmazların satışı için ihale düzenlenecek
- 2 Türkiye'nin elektrik kurulu gücü 118 bin megavatı aştı
- 3 Ankara-Sivas YHT Hattı'nda yolcu sayısı 1,7 milyona yaklaştı
- 4 Bir SMA ilacı daha geri ödeme listesine alındı
- 5 Memuriyette 35 yaş sınırı! AK Parti'den torba yasa teklifi: İşte o düzenlemeler...
- 6 Deprem fırsatçılarına geçit yok! Bakanlık açıkladı: Denetimler yoğunlaştırıldı
- 7 Ticaret Bakanı Bolat, ABD'li mevkidaşı Howard Lutnick ile görüştü
- 8 Kamuda genel kurul rüzgârı
- 9 Ekonomiye 2.7 trilyon destek sağladık
- 10 TCMB sıkılaştırma mesajı verdi