AB, BM ve Dünya Bankası, Gazze'nin yeniden inşası için gereken rakamı açıkladı
Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Bankası, 24 aylık çatışmanın ardından Gazze'nin yeniden inşası için 10 yılda 71,4 milyar dolar gerektiğini belirledi.
AB, BM ve Dünya Bankası, Gazze Hızlı Hasar ve İhtiyaç Değerlendirmesi (RDNA) adlı ortak bir rapor hazırladı.
Raporda, 24 aylık çatışma sonrası Gazze'nin yeniden inşası için 10 yıl içinde 71,4 milyar dolara ihtiyaç olduğu ortaya konuldu.
Gazze'deki fiziksel altyapı hasarının 35,2 milyar dolar olduğu vurgulanan raporda, ekonomik ve sosyal kayıplar ise 22,7 milyar dolar olarak tahmin edildi.
Raporda, Gazze'de temel hizmetler, kritik altyapının onarılması ve ekonomik toparlanmanın desteklenmesi için söz konusu 71,4 milyar doların 26,3 milyarının ilk 18 ayda karşılanması gerektiği kaydedildi.
Çatışmadan en çok etkilenen sektörlerin konut, sağlık, eğitim, ticaret ve tarım olduğuna işaret edilen raporda, 371 bin 888'den fazla konutun tahrip edildiği ya da tamamen yıkıldığına dikkat çekildi.
Raporda, hastanelerin ise yüzde 50'sinden fazlasının işlevsiz hale geldiği, neredeyse tüm okulların hasar gördüğü ya da yıkıldığı belirtildi.
EN SON HABERLER
- 1 Gram altın vatandaşı küstürdü! Yatırımcı alımı bıraktı, yeni dip bekleniyor
- 2 SON DAKİKA! Fonlardan çıkan mevduata yöneldi: TCMB Başkanı Karahan TBMM'de açıkladı
- 3 Bakan Kacır, IAC 2026'da mevkidaşlarıyla bir araya geldi: Yeni ortaklıklar masada
- 4 TCMB Başkan Yardımcısı Karahan açıkladı: Ödemelerde yeni dönem başlıyor
- 5 Bakan Işıkhan açıkladı: Serebral palsi hastalarına 2,31 milyar lira destek
- 6 Darphane yeni para bastı! Sadece 3 bin adet üretildi, 5 bin 250 liradan satışta
- 7 Türk Lirası'nın reel değerinde dikkat çeken değişim: TCMB rakamları açıkladı
- 8 Sadece 5'er kilo aldılar! İşte Türk fındığında şaşırtan liste
- 9 Sucuk, kavurma ve peynir... SKT'si geçen ürünleri sosyal medyada satacaklardı!
- 10 Bakanlık'tan Marmara Denizi'ni kirleten tesise 5 milyon lira ceza