Avrupa'da karasal rüzgar enerjisi ön plana çıkacak
Avrupa'da 2030'a kadar yenilenebilir kapasite artışlarının çoğu karasal rüzgar enerjisinden oluşacak.
Avrupa'da 2030'a kadar planlanan kapasite artışlarının yüzde 77'lik kısmının karasal rüzgar (onshore) projelerinden oluşacağı tahmin ediliyor.
15 Haziran Dünya Rüzgar Günü kapsamında Avrupa rüzgar enerjisi sektörünün çatı kuruluşu WindEurope verilerinden yapılan derlemeye göre, Avrupa'da yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminin 2030'a kadar yüzde 60 artması öngörülüyor.
Son yıllarda rüzgar enerjisi, iklim değişikliğiyle mücadelede en etkili yenilenebilir enerji kaynaklarından biri haline geldi.
Karasal rüzgar enerjisi, yenilenebilir enerji teknolojileri arasında en olgun, ekonomik ve yaygın uygulama alanına sahip çözümlerden biri olarak öne çıkıyor.
Bu enerji kaynağı, temiz enerji üretme kapasitesi, düşük karbon ayak izi ve fosil yakıtlara bağımlılığı azaltma potansiyeli sayesinde iklim değişikliğiyle mücadelede önemli avantajlar sunuyor.
Avrupa'nın 2026-2030 döneminde 151 gigavat yeni rüzgar enerjisi kapasitesi kurması bekleniyor. Avrupa genelinde 2026-2030 döneminde yaklaşık 117 gigavatlık karasal rüzgar kapasitesinin kurulumu öngörülüyor.
Böylelikle Avrupa'da 2030'a kadar planlanan kapasite artışlarının yüzde 77'lik kısmının karasal rüzgar (onshore) projelerinden geleceği tahmin ediliyor.
AB'DE YILLIK ORTALAMA ARTIŞ 22 GİGAVAT
İleriye dönük olarak, Avrupa genelinde 2026-2030 yıllarında yılda ortalama 30 gigavat yeni rüzgar enerjisi kapasitesi kurulacağı öngörülüyor.
Öte yandan, aynı dönemde ilave edilmesi hesaplanan 151 gigavat kapasitenin 112 gigavatlık kısmının 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Yıllık ortalama artışın ise AB'de 22 gigavat olacağı hesaplanıyor.
Bu durum, toplam kurulu rüzgar enerjisi kapasitesini 2030'da 439 gigavata çıkaracak, bunun 366 gigavatı karasal, 73 gigavatı ise deniz üstü (offshore) rüzgar santrallerinden oluşacak.
Öte yandan, Avrupa'da rüzgar enerjisi sektörü şu anda doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 443 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bu sayının 2030'a kadar 607 bine ulaşacağı hesaplanıyor.
ESKİ RÜZGAR SANTRALLERİ DEVREDEN ÇIKIYOR
Öte yandan, WindEurope'a göre, 2026-2030 döneminde yaklaşık 16 gigavat kapasitenin devreden çıkarılması bekleniyor.
Bunun 8 gigavatının yenilenmesi (repowering) planlanıyor. Bu süreç sonunda toplam yenilenmiş kapasitenin 17 gigavata ulaşacağı öngörülüyor. Kalan 8 gigavatlık kapasite ise tamamen kapatılarak sistemden çıkarılacak.
Ortalama olarak, bir rüzgar santralinin yenilenmesi elektrik üretimini 3 katına çıkarırken türbin sayısını yaklaşık üçte bir oranında azaltıyor.
Yeni kurulan türbinlerin ortalama güç kapasitesi, karasal rüzgar santrallerinde 5,2 megavat, deniz üstü rüzgar santrallerinde ise 10,7 megavat olarak gerçekleşti. İlerleyen yıllarda, gelişen rüzgar enerjisi teknolojisiyle ortalamanın yükselmesi ve elektrik üretiminde verimin artması öngörülüyor.
EN SON HABERLER
- 1 Altın fiyatlarında kritik dönemeç! 4 bin doların altına iner mi? Bankacılık devinden 2 senaryo...
- 2 Vergi mükellefleri için yeni hamle! GİB'in projesi ortaya çıktı
- 3 2027 Tarım destekleri açıklandı: Hayvancılığa yüzde 43,4 artış! 52,5 milyar TL'yi aşacak
- 4 Türkiye otomotivde küresel payını artıracak: İhracatta 45,5 milyar dolar hedefi! Elektrikli araçlar, hidrojen ve dijital dönüşüm...
- 5 Türkiye'nin ihracatında Cumhuriyet rekoru: Bakan Bolat açıkladı, 409,1 milyar dolara ulaştı
- 6 Kimliklere büyük yenilik geliyor! Tarih belli oldu, ilk kamu çalışanları geçecek
- 7 FED'de kritik takvim değişikliği! Faiz kararı sonrası dikkat çeken adım: 2027'de bazı toplantılarda faiz kararı alınmayacak
- 8 TIR şoförlerini yakından ilgilendiriyor! Vize sorununa çözüm arayışı: Bakanlıklar harekete geçti
- 9 Bakan Uraloğlu tarih verdi! Milli Hızlı Tren için geri sayım: Ankara-Kırıkkale hattında test edildi
- 10 Petrolde barış umutları tükendi! 100 dolar üstü kalıcı mı olacak? İşte fiyatları yüksek tutan 5 neden