AYM’den tekelleşme vurgusu
CHP’nin iptal istemiyle açtığı davayı iptal eden AYM, E-ticaret Kanunu ile ilgili gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, kanunun tekelleşmeyi önlediği vurgulandı
KARAR TÜKETİCİ LEHİNE
Kanunun e-ticaret firmaları aleyhine orantısız bir sınırlamaya neden olmadığını belirten AYM, kamu yararı ile özel teşebbüs özgürlüğüne ilişkin kişisel yarar arasında bulunması gereken makul dengenin gözetildiğini bildirdi. Ticaret Bakanlığı'nın yasa ile kamu yararını hedeflediğini belirten mahkeme, kanunun tekelleşmeyi önleme hedefi yönünden amaca uygun olduğunun görüldüğünü açıkladı. AYM gerekçeli kararında kanunun, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılara göre zayıf konumda bulunan ve çoğunlukla küçük ve orta ölçekli işletme niteliğinde olan elektronik ticaret hizmet sağlayıcıların rekabet gücünü koruyarak, varlıklarını sürdürebilmelerine olanak tanıdığına da hükmetti.
Ayrıca kanunla tüketicilerin korunduğu da ifade edildi. AYM, kanunun elektronik ticaret piyasasının milli ekonominin gereklerine ve sosyal amaçlara uygun yürümesi ile elektronik ticaret sektörünün güvenli, sağlıklı ve düzenli işleyişinin sağlanması ve rekabet ortamının korunması amacıyla anayasal bağlamda kamu yararına dayalı meşru bir amacının bulunduğunu da ifade etti.
SKANDALLARIN ARDI ARKASI KESİLMEDİ
E-ticarette yerli firmaları korumayı ve rekabeti sağlamayı amaçlayan düzenlemede, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu arayarak yasayı AYM'ye taşımalarını sağladığı öğrenilmişti. Engin Altay, yaptığı açıklamalarda Akşener'i işaret ederek, ısrarla yasanın iptali için başvuru yapılmasını istediğini ifade etmişti. Öte yandan Çin sermayeli, Türkiye'nin en büyük e-ticaret firması tarafından çikolata kutusunda Cumhuriyet Gazetesi'ne 500 bin TL verilerek kanunun aleyhine haberler yaptırıldığı iddia edilmişti.
EN SON HABERLER
- 1 Türkiye pek çok sektörde üretim üssü haline geldi
- 2 Bakan Işıkhan: Ulusal Staj Programı başvuruları başladı
- 3 Trabzon yeni Havalimanı'nda şantiye çalışmaları başladı
- 4 EPDK'den emisyon ticareti hamlesi! Türkiye'de yeni piyasa dönemi başlıyor
- 5 SON DAKİKA! İstanbul'da kiralık konut kurası ne zaman çekilecek? Bakan Kurum açıkladı: İşte yeni tarih
- 6 Uçak bileti alırken yüzde 30 indirim için bu kodu kullanın! AJet yeni kampanasını duyurdu
- 7 Milli Enerji 2040 vizyonu belli oluyor! Bakan Bayraktar açıkladı: 100 milyar dolarlık yatırım öngörüyoruz
- 8 Araç sahipleri için geri sayım başladı! Benzin ve motorinde çifte artış gündemde
- 9 2027'de dış ticaret işlemlerinden elde edilecek gelir açıklandı
- 10 7 milyon aboneyi ilgilendiriyor! EPDK Başkanı Yılmaz tarih verdi