Cezayir denizlerinde ortak sondaj
Türkiye, Cezayir denizlerinde de petrol ve doğalgaz yapmaya hazırlanıyor. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, “Türkiye Petrolleri ile Sonatrach’ın Cezayir’de sondaj konusunda işbirliği yapmalarını planlıyoruz” dedi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ile Cezayir arasında enerji alanında yeni dönemin kapısını aralayacak önemli açıklamalarda bulundu. Bir grup gazeteciye konuşan Bayraktar, Cezayir'den gelen sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) Türkiye üzerinden özellikle Güneydoğu Avrupa'ya ulaştırılması için yeni bir model üzerinde çalışıldığını söyledi. Bayraktar, Cezayir'le mevcut LNG anlaşmasının Eylül 2027'de sona ereceğini hatırlatarak "Bu sene içinde yeni bir anlaşmayla devam etmeyi ümit ediyoruz. Mevcut anlaşmayı yenilemeyi hedefliyoruz. Şu anda yıllık 4.4 milyar metreküp bir anlaşmamız var. Onu eskiden olduğu gibi 6-6.5 milyar metreküplere çıkarabiliriz. Anlaşma süremizi 5-10 yıl yapabiliriz" diye konuştu.
AVRUPA'YA GİDECEK
Bayraktar, Türkiye Petrolleri ile Sonatrach arasında Cezayir açıklarında petrol ve doğalgaz arama konusunda iş birliği planlandığını açıkladı. Bayraktar, "Sismik gemilerimiz ve sondaj gemilerimizle birlikte çalışılması konusu gündemde" dedi. Türkiye'nin enerji merkezi olma hedefinde kritik bir adım daha atılıyor. Bayraktar, Cezayir LNG'sinin önce Türkiye'ye geleceğini, ardından Türkiye'deki tesislerde gazlaştırılarak Avrupa'ya sevk edilmesinin planlandığını açıkladı. Bayraktar, "Özellikle Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya gitmesiyle alakalı bir proje konuşuyoruz" ifadelerini kullandı.
GEMİLER BİZDEN
Görüşmelerin bir diğer önemli başlığını ise ortak enerji arama faaliyetleri oluşturdu. Bakan Bayraktar, Türkiye Petrolleri ile Sonatrach arasında Cezayir açıklarında petrol ve doğalgaz arama konusunda iş birliği planlandığını açıkladı. Bayraktar, "Sismik ve sondaj gemilerimizle birlikte çalışılması konusu gündemde" dedi.
KAPASİTE 6.5 MİLYAR METREKÜPE ÇIKABİLİR
TÜRKİYE ile Cezayir arasındaki mevcut anlaşmanın yıllık 4.4 milyar metreküp kapasiteye sahip olduğunu belirten Bayraktar, yeni dönemde bu rakamın ciddi şekilde artırılabileceğini söyledi. Bayraktar, "Kapasiteyi eskiden olduğu gibi 6-6.5 milyar metreküplere çıkarabiliriz. Anlaşma süresini 5 yıl ya da 10 yıl yapabiliriz. Buna hazır olduğumuzu söyledik" dedi. Avrupa ülkelerinin uzun vadeli enerji taahhüdü vermekte zorlandığını ifade eden Bayraktar, Türkiye'nin bu noktada güven veren bir ortak olduğunu vurgulayarak "Rahat olun dedik, biz size verebiliriz" mesajını paylaştı.
EN SON HABERLER
- 1 Borsa günü yükselişle tamamladı
- 2 Bakan Bayraktar'dan AB ile iş birliği mesajı: Ortak adımlar atmaya devam edeceğiz
- 3 SON DAKİKA! 1 milyon liranın 32 günlük getirisi belli oldu: Güncel mevduat faizleri ne kadar oldu?
- 4 Çocukların sağlıklı gelişimi İstanbul Science Summit 2026'da ele alınıyor
- 5 AJet, yazın Dalaman’dan Almanya’nın 5 kentine sefer düzenleyecek
- 6 Türkiye'nin en ucuz ve en pahalı şehirleri belli oldu! İşte 81 il konut fiyatları sıralaması
- 7 Ticaret Bakanlığı'ndan bilinçli tüketicilere ödül
- 8 Turkuvaz Medya'da "Türkiye Yüzyılında Marka Şehirler Zirvesi”
- 9 Gümüşte yeni ralli ihtimali: Arz açığı fiyatları destekler mi?
- 10 Demir cevheri fiyatları geriliyor: Çin’de talep zayıfladı