Gayrisafi milli hasılaya geçen yıl en fazla katkı, mali olmayan şirketlerden geldi
Türkiye'nin gayrisafi milli hasılası (GSMH), 2024'de 44 trilyon 44 milyar 657 milyon 144 bin lirayı bulurken mali olmayan şirketler, toplam ekonomide yaratılan katma değer içinde yüzde 59,4'lük paya sahip oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu, 2024 yılına ilişkin "Kurumsal Sektör Hesapları" bültenini yayımladı. Buna göre, mali olmayan şirketler, toplam ekonomide yaratılan katma değere en fazla katkıyı sağlayan sektör olarak öne çıktı. Toplam katma değerin yüzde 59,4'ü, bu şirketler tarafından üretildi. Bu oran, 2023'te yüzde 60,1 seviyesinde bulunuyordu.
Bu sektörü, yüzde 23,9 ile hane halkı, yüzde 13 ile genel devlet ve yüzde 3,7 ile mali şirketler takip etti.
GSMH, 2024'te bir önceki yıla göre yüzde 64,3 artarak, 44 trilyon 44 milyar 657 milyon 144 bin lira olurken, toplam gayrisafi tasarrufun gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı geçen yıl toplam ekonomi için yüzde 30,1 olarak hesaplandı.
Bu oran, mali olmayan şirketler için yüzde 18,9, hane halkı için yüzde 6,9, mali şirketler için yüzde 2,7 ve genel devlet için yüzde 1,5 olarak kayıtlara geçti.
Hane halkı tasarrufunun harcanabilir gelire oranı olarak tanımlanan tasarruf oranı, 2023'te yüzde 11,8 iken, 2024 yılında yüzde 11,3 olarak hesaplandı.
Toplam ekonomi, 2023 yılında GSYH'nin yüzde 2,8'i, geçen yıl ise yüzde 0,7 ile net borç alan pozisyonda oldu.
EN SON HABERLER
- 1 2027 emekli zammı için yeni açıklama! Bakan Şimşek duyurdu: Yaş ve prim günü detayı
- 2 SON DAKİKA | Altın ve gümüşte yükseliş sinyali! Uzman isimden dikkat çeken tahmin: Gram altın kaç TL olacak?
- 3 Bankacılık sektörünün mevduatı azaldı
- 4 Merkez Bankası rezervleri 158,1 milyar dolar oldu
- 5 EMEKLİ ZAMMI SON DAKİKA | 15 bin TL seyyanen zam mı geliyor? İsa Karakaş kulislerde konuşulan rakamı açıkladı
- 6 Bakan Kacır: Türkiye, teknoloji ortağı arayan yatırımcılar için doğru adrestir
- 7 Altın ve gümüşte ömürde bir kez gelecek fırsat! Uzman isim bu iki yıla işaret etti
- 8 Bölgesel kalkınmaya 18,6 milyar lira ödenek: GAP'ta bitkisel üretim, DAP ve KOP'ta sulama, DOKAP'ta turizm öne çıkacak
- 9 AJet'ten 29 dolara indirimli bilet kampanyası
- 10 SON DAKİKA! Bakan Şimşek'ten emekli maaşına düzenleme açıklaması: Bütçede kaynak ayrıldı