Gelir vergisinde 5.5 milyon beyannameyle rekor kırıldı
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nca (GİB) yürütülen çalışmalarla, geçen yıl elde edilen kazançlara yönelik yaklaşık 5.5 milyon vergi beyannamesi verilerek rekor kırıldı. 401 bin mükellef de ilk defa beyanname verdi. Milyonlarca mükellef, geçen yıl elde ettiği kazancı beyan etmek için GİB tarafından geliştirilen Hazır Beyan Sistemi'ni kullandı.
702 MİLYAR TL VERGİ
GİB verilerine göre, 2024 yılında 4.4 milyon ve geçen yıl da yaklaşık 5 milyon beyanname verilirken bu yıl verilen toplam beyanname sayısı 2024 yılına kıyasla yüzde 24 artarak 5 milyon 457 bin ile rekor düzeye ulaştı. Beyan edilen toplam gelir vergisi matrahı 2023 yılında elde edilen gelirler için 669 milyar lira, 2024 yılında elde edilen gelirler için 1 trilyon 370 milyar lirayken bu yıl 2 trilyon 355 milyar liraya yükseldi. Hesaplanan vergi tutarı da 2023 yılı için 202 milyar lira ve 2024 yılı için 411 milyar lira olarak kayıtlara geçti. Bu tutar, geçen yıl elde edilen kazançlara yönelik olarak da üç yıllık dönemde yüzde 247 artış göstererek 702 milyar liraya çıktı.
Gelir vergisi beyan dönemi sonrasında, Gelir İdaresi tarafından beyannamesini süresinde beyan edip ilk taksitini ödeyen mükelleflere teşekkür SMS'i gönderildi. Başkanlık, 2025 yılında gelir elde eden ve yapılan hatırlatmalara rağmen beyanname vermeyen mükellefleri tespit etmek üzere çalışmalara başladı. Bu mükelleflerin bilgileri, haklarında cezalı işlem yapılmak üzere vergi dairelerine gönderilecek. Bu süreçte vergisini ödemek isteyen mükelleflerin, Dijital Vergi Dairesi (dijital.gib.gov.tr) veya Hazır Beyan Sistemi (hazirbeyan.gib.gov. tr) üzerinden pişmanlıkla beyanname verme, bu sistemler aracılığıyla banka ya da kredi kartıyla vergi ödeme imkânı da bulunuyor.
VERGİLEMEDE ADALET ARTIYOR
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin, "2025'te gelirlerini süresinde beyan etmeyen ya da eksik beyanda bulunanlar, pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname verebilir. Orta Vadeli Programı'mızın kararlı şekilde uygulanması sayesinde vergilemede adalet ve etkinliği artırırken son üç yıllık dönemde beyanname sayısı, vergi tahsilatı ve matrah tutarlarında rekor artışlara imza attık" ifadesini kullandı.
EN SON HABERLER
- 1 Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Çelik, emeklilik dilekçesini sundu!
- 2 Çalışma hayatında yeni dönem: Bakan Işıkhan’dan adil geçiş mesajı
- 3 Altın artık güvenli liman değil mi? Dev banka yatırımcıları uyardı
- 4 Volkswagen'den 2030'a kadar işçilere "sıfır zam" planı
- 5 Rüzgar ve güneşte büyük yatırım! YEKA yarışmaları için tarih belli oldu
- 6 Kamuya girmek isteyenlere yeni fırsat! 3 kurum toplam 29 personel alacak
- 7 Asgari ücret için masadaki 3 tahmin! Zam için en büyük ipucu oradan geldi
- 8 SON DAKİKA: EKK'da 4 saatlik fon zirvesi: Ara ödeme kısa sürede başlayacak
- 9 Ayazağa'da kentsel dönüşüm ofisi hizmete açıldı
- 10 "Yeni bir müjde vereceğiz" Bakan Bayraktar’dan heyecanlandıran ‘Gabar’ açıklaması