Salı 25.10.2023
Son Güncelleme: Çarşamba 25.10.2023

İndirim yapmayanı tüketici siler

İş dünyasının indirim çağrılarına olumlu yanıt verdiğini belirten Ticaret Bakanı Bolat, “Kaçış yolu yok, bu indirim kampanyasına girmeyen kaybeder, tüketici onları siler” dedi

Turkuvaz Medya Grubu tarafından düzenlenen, Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi Konya'da gerçekleştirildi. Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Köşe Yazarı Dilek Güngör ile A Para Yayın Koordinatörü ve A Haber Ekonomi Müdürü Özlem Doğaner'in sorularını yanıtlayan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, enflasyonun tek haneli rakamlara indirmek için mücadele ettiklerini söyledi.
İLAN SİTELERİ SORUMLU OLACAK
Gıda perakendecileriyle görüşmeleri sonunda indirimlerin başladığını daha fazlasının da olmasını istediklerini söyleyen Bakan Bolat, "Hükümetimiz göreve başladıktan sonra bakanlık olarak sektörlerde düzenleyici denetleyici yetkimizi etkin kullanmaya başladık. Önce otomotiv ve emlak piyasası ile başladık. 31 Ağustos'ta önemli bir yönetmelik çıkardık ve bu yönetmelik 1 Kasım'da devreye giriyor. Emlak ve oto satışlarında sahte isimlerle, fake hesaplarla fiyatları yükseltmek için yapılan işlemlere ağır cezalar getirdik, ilan siteleri de bu cezalardan sorumlu olacaklar" dedi.


İNDİRİM YAPANLAR SİTEDE
Emlak ve otomotivde işler yoluna girince perakendecilerle konuştuklarını hatırlatan Bakan Bolat, "Başta gıda olmak üzere tekstil, giyim, mobilya perakendecileriyle bir araya geldik. 'Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında siz de elinizi taşın altına koyun, fiyat indirimleri çağrısında bulunun' dedik. Bu çağrımıza olumlu cevap verdiler. Bakanlık olarak şunu da yaptık, indirimi yaptığını söyleyen firmaların eski fiyatlarını yeni indirimli fiyatlarını inceledik. İndirim yapanları Ticaret Bakanlığı web sitesinde yayınladık. Mobilyacılarla da görüştük ve yılsonuna kadar zam yapmama kararlarını tebliğ ettiler. Tekstil ve konfeksiyondan da aksiyon bekliyoruz. Vatandaşlar memnun. Tüketici güvenindeki artış bunu gösteriyor."
EN BÜYÜK PATRON MÜŞTERİ
İş dünyası örgütlerinin ve STK'ların indirim çağrılarına olumlu yanıt verdiğini kaydeden Bakan Bolat, "Kaçış yolu yok, bu indirim kampanyasına girmeyen kaybeder, tüketici onları siler. 'Fiyatlar düşerken ben indirim yapmıyorum isteyen alsın istemeyen almasın' diyen, basiretli bir tüccar değildir. En büyük patron müşteridir. Müşteri kimden isterse ondan alır. Alırken de kaliteye bakar, fiyata bakar. O yüzden müşterinin arzusunu, isteğini karşılayamayan piyasadan silinir" değerlendirmesinde bulundu.


KURALLARA UYMAYANA KAPATMA
Bakan Bolat, torba yasaya kurallara uymayanların cezalarını artıracak maddeler eklediklerini söyleyerek, "Torba yasa hazırlanıyor, biz de hazırlıklarımızı yaptık cezaları artırıyoruz. Ama kapatma cezası da gelecek. Her sektörün kanunlara uygun olarak çalışılması gerekiyor. Bu kural ve yönetmeliklere aykırı davranan otomatikman cezasını alacak. Aynı aykırılık birden fazla tekrarlanırsa da kapatma gelecek" dedi.
2026 HEDEFİ TEK HANE ENFLASYON
Enflasyonla ilgili de konuşan Bakan Bolat, "Artık enflasyonu normal seviyelere, işte önce 20'li rakamlara sonra tek haneye düşürme hedefimiz var. 3 yıllık orta vadeli programda 2026 yılında bu hedefimize ulaşmayı amaçlıyoruz. Ticaret Bakanlığı olarak hemen hemen bütün sektörlerde düzenleyici ve denetleyici yetkilere sahibiz. Bunu etkin bir şekilde kullanıyoruz. Otomotiv piyasasında çip kriziyle başlayan 2-2,5 yıldır kaotik bir dönemde araçların bulunamaması, stokçuluk, araçlarda 6 ay, 1 sene beklemeler. Bunun karşısında ikinci el piyasasının sıfır araç fiyatlarının da aşarak böyle aylık yüzde 30, yüzde 40 para kazanma gibi spekülatif işlemler vardı. İlk aylarda bunlar üzerinde çok yoğun çalıştık. Sıfır araçta ve ikinci el araçta çok ciddi fiyat indirimleri başladı. Piyasa düzene girdi. Aynı şey emlak için de geçerli oldu. Emlakta da daire satışlarında, daire fiyatları dükkân fiyatları, arsa fiyatlarında düşme var" dedi.


SUUDİ ARABİSTAN İLE STA NİYETİ
İhracatta kendisinden önceki bakanlar döneminde koyulan hedef ve stratejilerin takipçisi olduklarını söyleyen Bakan Bolat, uzak ülkeler, Afrika ve İslam ülkelerine yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti. İslam ülkeleriyle son dönemde yapılan serbest ticaret anlaşmaları kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri anlaşmasının yürürlüğe girdiğini belirten Bolat, Katar ile STA'nın yılsonuna kadar Meclis'ten onay çıkarsa devreye gireceğini, Suudi Arabistan'ın ise STA yapma niyeti olduğunu vurguladı. Bakan Bolat, Uzak Doğu ülkeleriyle de planları olduğunu kaydetti.
DEPREM BÖLGESİNDE ACIMASIZ ARTIŞLAR OLDU
Ömer Bolat konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Deprem bölgesindeki acımasız fiyat artışları, kabine toplantılarımızda tartıştığımız, konuştuğumuz hususlar. Bu konuda yetkili olan kurumlardan Rekabet Kurumu'nun soruşturması var. Çok yönlü. Ticaret Bakanlığı Teftiş Kurulu'na da talimat verdik bakanlık olarak. Onların da soruşturmaları devam ediyor. Bütün firmalar inceleniyor. Sonuçta işini doğru yapanlara zaten sadece teşekkür ederiz. Ama stokçuluk yapan, piyasa paylaşımı yapan, bölgeleri, ilçeleri paylaşıp fiyat karteli oluşturan firmaları yakaladığımız takdirde ağır cezalar uygulanacak. Bunu bakanlık olarak biz yapmıyoruz. Haksız Piyasa Düzenleme Kurulu diye bir kurul var. Bu kurul üyeleri geniş bir çerçevede kanunda ne diyorsa onu uygulayacak. Ama mesajı aldılar. Son birkaç haftadır fiyat artırmaya gidemediler. Hatta indirimleri de başladı."
E-İHRACATIN PAYI % 10'A ÇIKACAK
E-Ihracatin artırılmasına ilişkin çok önemli adımlar attıklarını ve toplam ihracat içindeki payını 2028 sonunda yüzde 10'a çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Bolat, "8 Kasım'da Türkiye e-ihracat Zirvesi yapacağız. Zirveyi Ticaret Bakanlığı düzenliyor. Ayrıca Türkiye e-ihracat platformunu hazırladık. Özel sektörün iki çatı kuruluşuyla görüşüyoruz ve ortak şirket kurulumuyla beraber platformu devreye alıp yol gösterici olacağız. Desteklerin içine e-Turquality'yi de aldık" dedi.
VİZE MUAFİYETİ HAKKIMIZIN SONUNA KADAR PEŞİNDEYİZ
BAKAN Bolat, gelişmiş ülkelerin gümrük engelleri veya teknik engellerle gelişmekte olan ülkelerin pazardan pay kapmasını engellediğini, engelleyemediği durumlarda da devreye vizenin girdiğini belirterek, şöyle devam etti: "Bir gerçek daha var. Batı dünyasında 90'da komünizm yıkıldıktan sonra kökten dincilikle mücadele adı altında İslam düşmanlığı siyasetçiler ve medyacılar eliyle yayıldı. Vize engelleri de daha çok İslam ülkeleri vatandaşlarına çıkarılıyor. Eğer AB iddia ettiği gibi bir hukuk devleti ise ve uluslararası kurallar çerçevesinde bizim 1 Aralık 1986'da vize serbestisini kazanmamız gerekirdi. 2016'da Göç ve Vize Protokolü imzalandı, kriterler yerine getirilirse serbestlik sağlanacaktı. Buna da uymadılar. Suriye ve diğer Afrika'dan yoğun göç yükünü Türkiye çekti, orada da sözlerini tutmadılar. Biz ihracatçıya yeşil pasaport uygulaması başlattık. 36 bin ihracatçıda yeşil pasaport var. Ama haklarımızın takipçisiyiz asla vize muafiyeti hakkımızdan vazgeçmedik, sonuna kadar peşindeyiz. Göç ve vize protokolünün de peşindeyiz. AB yetkilileriyle yumuşama döneminde bu konuyu ısrarla gündeme getiriyoruz. 8 Kasım'da genişleme raporunu bekliyoruz. Aralıktaki zirvede de AB ülkeleri liderleri rapordaki bilgilere göre Türkiye ile nasıl bir yol haritası izleyeceklerine karar verecekler."
TÜRKİYE İHRACAT SEFERBERLİĞİ ZİRVESİ'NE GÜÇLÜ SPONSOR DESTEĞİ
TÜRKİYE İhracat Seferberliği Zirvesi'nin ana sponsorluğunu Halkbank, Türk Telekom ve Ziraat Bankası üstlenirken, destek sponsor ise Papara oldu.
VIZE MUAFİYETİ HAKKIMIZIN SONUNA KADAR PEŞİNDEYİZ
Bakan Bolat, gelişmiş ülkelerin gümrük engelleri veya teknik engellerle gelişmekte olan ülkelerin pazardan pay kapmasını engellediğini, engelleyemediği durumlarda da devreye vizenin girdiğini belirterek, şöyle devam etti: "Bir gerçek daha var. Batı dünyasında 90'da komünizm yıkıldıktan sonra kökten dincilikle mücadele adı altında İslam düşmanlığı siyasetçiler ve medyacılar eliyle yayıldı. Vize engelleri de daha çok İslam ülkeleri vatandaşlarına çıkarılıyor. Eğer AB iddia ettiği gibi bir hukuk devleti ise ve uluslararası kurallar çerçevesinde bizim 1 Aralık 1986'da vize serbestisini kazanmamız gerekirdi. 2016'da Göç ve Vize Protokolü imzalandı, kriterler yerine getirilirse serbestlik sağlanacaktı. Buna da uymadılar. Suriye ve diğer Afrika'dan yoğun göç yükünü Türkiye çekti, orada da sözlerini tutmadılar. Biz ihracatçıya yeşil pasaport uygulaması başlattık. 36 bin ihracatçıda yeşil pasaport var. Ama haklarımızın takipçisiyiz asla vize muafiyeti hakkımızdan vazgeçmedik, sonuna kadar peşindeyiz. Göç ve vize protokolünün de peşindeyiz. AB yetkilileriyle yumuşama döneminde bu konuyu ısrarla gündeme getiriyoruz. 8 Kasım'da genişleme raporunu bekliyoruz. Aralıktaki zirvede de AB ülkeleri liderleri rapordaki bilgilere göre Türkiye ile nasıl bir yol haritası izleyeceklerine karar verecekler."
ANADOLU SEFERBERLİĞİ
SABAH Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Köşe Yazarı Dilek Güngör, "Bu zirve bizim Turkuvaz Medya olarak ihracat seferberliği zirvelerimizin 9.'su. İhracatla büyümenin öneminin farkındayız. Geçen yıldan bu yana Anadolu illerimizi dolaşıyoruz ve ihracatın önemini anlatıyoruz. Bu çorbaya biz de tuz ekebiliyorsak ne mutlu bize" dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME İÇİN İHRACAT ŞART
A Para Yayın Koordinatörü ve A Haber Ekonomi Müdürü Özlem Doğaner, sürdürülebilir büyümenin olmazsa olmazlarından birinin ihracat olduğunun altını çizerek, "Depreme, küresel risklere rağmen rekorlar kıran bir ihracatla karşı karşıyayız. Bunun için de itinayla ve seferberlikle ihracatın daha da büyümesi için bunun üzerinde durmamız gerekiyor. Konya da ihracat ailesinin en önemli üyelerinden birisi olarak Türkiye ihracatına büyük katkı veriyor" dedi.
İHRACATTA 3 AY ART ARDA REKOR
6
Şubat'taki asrın felaketi depremlerin ihracatı etkilediğini belirten Ömer Bolat, "51 bin şehit verdik. Allah hepsine rahmet eylesin. 5'i ağır olmak üzere 11 şehrimiz etkilendi. İhracatımız da etkilendi. Şu ana kadar 8 ayda 6 milyar dolar ihracat kaybımız var. Ama buna rağmen ilk 9 ay itibarıyla ihracatımız kafa kafaya geçen yılla. Yani 6 milyar dolar kaybetmişiz, dünya ticareti durgunlaşmış. Batı pazarlarında gerilemiş. Biz şu anda kafa kafayız. Temmuz ayında tarihin en yüksek temmuz rakamını elde ettik, 20.1 milyar dolar. Ağustos ayında tarihin en yüksek ağustosunu elde ettik, 21.6 milyar dolar. Eylül ayında tarihin en yüksek eylülünü elde ettik, 22.7 milyar dolar. Bunlar mal ihracatı. Hizmet ihracatımızda da ilk 9 ay itibarıyla yüzde 14'lük bir artışımız var. 63 milyar dolara ulaştı. Hedefimiz inşallah yüz milyar doları da aşmak. Bu sabah aldığımız bilgiye göre yüzde 4.5 artıdayız geçen yılın ekimine göre. Bu iyi bir rakam, sevindirici bir rakam. Sonuçta yılı 255 milyar dolar ihracatla kapatacağız. Yıl başında ise hedefimizi 265 milyar olarak belirlemiştik. Her ne kadar az önce bahsettiğim konular nedeniyle hedefimizin 10 milyar dolar altında gibi olsak da hizmet ihracatıyla birlikte bu yıl en az 355 milyar dolarlık döviz gelirimiz olacak" diye konuştu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.