Kaşar ve ette yeni sahtekârlıklar ortaya çıktı
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdada sahteciliğin önüne geçmek için ifşa listesini yayınlamayı sürdürüyor. Dana etinde tek tırnaklı, kasap köftede ise kanatlı eti tespit edildi
TEK TIRNAKLI ETİ ÇIKTI
Son yapılan güncellemeyle birlikte birçok ürün listeye dahil edildi ve üreticileri açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, denetimler sonrası örnek alınan ürünleri laboratuvarlarında test ediyor ve ürünlerin içindeki maddeleri tespit ediyor.
Yapılan testlerde, kırmızı et ürünlerinde tek tırnaklı hayvan eti veya tavuk eti kullanıldığı tespit edilirken, kaşar peynirlerinde yağ oranının düşük olduğu ortaya çıktı. Kasap köftede de kanatlı eti tespit edildi. Bakanlık, denetimler sonucunda şüpheli ürünlerden numune alarak laboratuvar ortamında detaylı analizler gerçekleştiriyor. Ürünlerdeki içerikler titizlikle incelenerek, sağlığa zararlı olan maddeler tespit ediliyor. Gıda sahteciliği, özellikle et, zeytinyağı, bal, lahmacun ve kebap gibi ürünlerde yaygınlaşıyor.
ÇOCUKLAR İÇİN SAĞLIKSIZ
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gıdada taklit ve tağşiş yapan firmaları açıklayarak halk sağlığıyla oynayanları cezalandırdığı yöntemin benzerini Ticaret Bakanlığı da uyguluyor. Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) üzerinden sağlıksız ürünleri ifşa eden Bakanlık, özellikle çocuklarda boğulma ve yaralanmaya sebebiyet verebilecek kıyafetleri tespit ederek bunların toplatılmasını istedi. Bakanlığın piyasaya arzını yasakladığı ve toplatma kararı çıkardığı ürünler arasında kız çocuk elbiseleri, bikini, yürüteç ve takı yer aldı. Ticaret Bakanlığı, 5 ürün hakkında toplatma kararı çıkardı. Bakanlık, çocuklarda boğulma ve yaralanmalara sebebiyet verebilecek kıyafet ve yürüteçleri tespit ederek bunların toplatılmasını istedi.
BOĞULMA VE YARALANMA RİSKİ
GÜBİS'te ifşa edilen güvensiz ürünler arasında "Ant Kidswear" markası ile kız çocukları için üretilen pembe renkteki şortlu takım da yer aldı. Kıyafetin "Serbest uçlar boyunca düğümler ve üç boyutlu süslemelere izin verilemez. Boyun, göğüs ve üst kısmında dekoratif kordon kullanımı, serbest uçlar 7.5 santimetreden daha uzun olamaz" hükümlerine aykırı olduğu ve yaralanmalara sebebiyet verebileceği tespit edildi. Ayrıca "Miss Mariana" çocuk elbisesinin de standartlarda yer alan "Dekoratif kordon içerecek şekilde tasarlanmamalıdır" maddesine aykırılık teşkil ettiği ifade edildi.
VATANDAŞ PARA İADESİ ALABİLİR
Ticaret Bakanlığı, piyasaya arz edilecek her ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarını sağlayıp sağlamadığını düzenli olarak kontrol ediyor. Güvenli ürün, normal kullanım koşullarında tüketiciler için risk taşımayan veya kabul edilebilir ölçülerde risk taşıyan ürünler olarak değerlendirilirken, üreticiler piyasaya sadece teknik düzenlemesine uygun ve güvenli olan ürünleri arz etmekle yükümlü bulunuyor. Vatandaşlar eğer GÜBİS üzerinden toplatma kararı çıkarılan bir ürünü almış bulunuyorsa ürünü aldıkları yere giderek bu ürünü iade ederek paralarını alma ya da başka bir ürünle değiştirme haklarına sahip bulunuyor.
EN SON HABERLER
- 1 Ticaret Bakanı Bolat, yarın Suriye'ye gidecek
- 2 Libya kalkınma projeleri için 2 Türk şirketi ile anlaştı
- 3 Merkezi Kayıt Kuruluşu // İLAN
- 4 Evde Bakım Yardımı ödemeleri hesaplara yatmaya başladı
- 5 MEMUR ALIMI SON DAKİKA: Nisan ayında kamuya personel alımı devam ediyor! 43 kurum açıkladı: Kamuya 4.132 personel alımı yapılacak...
- 6 EMEKLİ ZAMMI SON DAKİKA! SSK Bağkur emeklisi temmuzda ne kadar zam alacak? Uzman isim '3 puan aralıkta' diyerek tek tek hesapladı
- 7 Hizmet üretim endeksi şubatta artış gösterdi
- 8 İnşaat üretim endeksi arttı
- 9 Türkiye'nin takım uydularının 2028'e kadar tamamlanması planlanıyor
- 10 Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 1,1 arttı