KDK'dan 'sağlık kuruluşlarında denetim güçlendirilsin' tavsiyesi
KDK, sağlık kuruluşlarında denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi için tavsiye kararı verdi.
Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), kendini savunamayacak durumdaki hastaların kötü muameleye maruz kalmasının önlenmesi amacıyla sağlık kuruluşlarında denetim ve gözetim mekanizmalarının güçlendirilmesi ve bu konuda yapılan işlemlerin içeriği hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi adına tavsiye kararı verdi.
KDK'nin kararına göre, yoğun bakım servislerinde ve psikiyatri kliniklerinde tedavi gören hastaların çoğu zaman iradelerini kullanabilecek durumda olmadıklarını gözlemleyen bir kişi, kötü muameleye maruz kalma risklerinin bulunduğunu belirterek KDK'ye başvurdu.
Gündeme gelen bazı olaylarda kötü muamelenin ancak başka sağlık çalışanlarının ihbarı ile ortaya çıktığını, ihbarın bulunmadığı durumlarda ise söz konusu ihlallerin tespit edilemediğini belirten kişi, kendini savunamayacak hastalara olası kötü muamelenin engellenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını talep etti.
Başvuruyu inceleyen KDK, söz konusu hastaların kötü muameleye maruz kalmasının önlenmesi amacıyla sağlık kuruluşlarında denetim, gözetim mekanizmalarının güçlendirilmesi ve bu konuda yapılan işlemlerin içeriği hakkında düzenli olarak kamuoyunu bilgilendirmesi hususunda Sağlık Bakanlığına tavsiye kararı verdi.
KDK'nin kararında, belirtilen sağlık birimlerinde sunulan hizmetlerle ilgili mevcut denetim mekanizmalarının etkinliğini artırmaya yönelik çalışmalar yürütülmesi gerektiği bildirildi.
Kararda, kötü muamele iddialarının ortaya çıkmasını önleyici ve tespit edici mekanizmaların güçlendirilmesi ve gerektiğinde hasta mahremiyetini koruyarak teknolojik imkanlardan yararlanılması, ayrıca bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiği ifade edildi.
Kurum, kendini savunamayacak durumdaki hastaların kötü muameleye maruz kalmaması için alınan kararı Sağlık Bakanlığına iletti.
EN SON HABERLER
- 1 İstanbul Havalimanı şebeke suyuna bağımlılığını ortadan kaldıracak
- 2 SON DAKİKA! Uygun fiyata borçlanmak için süre daralıyor: İki yıl arasında 76 bin TL’lik fark
- 3 AJet’ten 29 Ekim’e özel indirimli uçak bileti kampanyası
- 4 Bakan Uraloğlu açıkladı! Türkiye'nin demiryolu ağında büyük dönüşüm: 667 kilometrelik hat yenilenecek! İhale 22 Aralık'ta
- 5 Türkiye'den yeni teknoloji hamlesi: 2027 ihracat hedefi 276 milyar dolar
- 6 Platin piyasasında çift yönlü baskı: Faizler ve talep kaybı!
- 7 Enerji ithalatı faturası belli oldu
- 8 Emeklilerin beklediği refah payı formülü ortaya çıktı! AK Partili isim tarih ve rakam verdi
- 9 Bakan Göktaş duyurdu! Doğum yardımı ödemeleri hesaplara yatırıldı: Ekimde annelere 30,3 milyar TL destek
- 10 Dış ticaret açığı 5,16 milyar dolara geriledi! İhracat eylülde güçlü yükseldi, işte ilk sıradaki ülke