KKTC’nin dijital ikizi çıkarılacak

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) Harita Dairesi Başkanlığı'nca çıkılan ihale kapsamında son teklif verme tarihi 26 haziran olarak belirlendi. Yapılacak çalışma için KKTC semalarında TKGM'ye ait haritalandırma uçakları havalanacak. KKTC genelinde, 1/1000 ölçekli meskun 1709 pafta ve meskun-gayrimeskun 8063 paftayı kapsayan alanda haritalandırma gerçekleştirilecek. Çalışmanın temmuz ayında başlatılarak 2026 başında bitecek şekilde toplamda 6 ay sürmesi planlanıyor. İhale yerli ve yabancı tüm isteklilere açık olacağı gibi yerli istekliler için yüzde 14 fiyat avantajı uygulanacak.

DOĞRU BİLGİYE ULAŞILACAK
Üç boyutlu dijital ikizinin oluşturulması ile birlikte Kıbrıslı vatandaşlar konut alım-satımında doğru bilgiye ulaşmak için sistemi kullanabilecek. Ayrıca belediyeler ise şehirleri afetlere karşı daha hazırlıklı hale getirmek için bu verilerden faydalanabilecek. Türkiye'de uygulanan dijital tapu sistemi Kıbrıs'a da kurulacak.
TÜRKİYE'DEKİ ŞEHİRLERİN DİJİTAL İKİZİ ÇIKARILIYOR
Çevre Bakanlığı, Türkiye'deki şehirlerin dijital ikizlerinin çıkarılması kapsamında 2020'de proje başlattı. Proje kapsamında şehir modelleri gerçek haline uygun şekilde üretilirken, çalışma uçaklarla havadan alınan görüntülerle yapılıyor. Halihazırdaki tüm binaların tescilli ya da tescilsiz olarak gösterimi sağlanıyor. Daha sonra bunların mimari projeleri kullanılarak 3 boyutlu mülkiyet haritaları elde ediliyor. Bunlar birleştirilerek "https://parselsorgu. tkgm.gov.tr/" adresi üzerinden vatandaşlara da sunuluyor. Amaç vatandaşın gayrimenkullere ilişkin doğru bilgiye ulaşması. Vatandaşlar ev alımsatım sürecinde yapı ile ilgili projelere online olarak erişebiliyor.
EN SON HABERLER
- 1 Yapay zekâ eşleştirdi 89 bin kişi iş buldu
- 2 50 bin şikâyet geldi, bakanlık harekete geçti
- 3 Antalya’da son 5 yılın ziyaretçi rekoru kırıldı
- 4 Nükleerde yerlilik NETBİS’le artacak
- 5 Vadeyi kısa tutun 4 kat fazla faiz ödemeyin
- 6 Türk Telekom 24 ülkede 135 noktaya ulaştı
- 7 3 yeni yerli oto geliyor
- 8 T.C. OSMANİYE İCRA DAİRESİ
- 9 6 ayda 706 bin araç üretildi
- 10 T.C. BİLECİK 3. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ