Petrol krizi çözülecek mi? Hürmüz’e alternatif güzergah
Hürmüz Boğazı’nın fiilen kapanması sonrası Suudi Arabistan, petrol ihracatını Kızıldeniz’e kaydırma ihtimalini gündemine aldı. Aramco’nun, Yanbu limanı üzerinden sevkiyat için müşterileriyle temasa geçtiği belirtiliyor.
Saudi Aramco, Hürmüz Boğazı'nda yaşanan fiili kapanmanın ardından ihracat rotasını değiştirme olasılığını değerlendiriyor. Şirketin, sevkiyatın Kızıldeniz kıyısındaki Yanbu limanı üzerinden yapılıp yapılamayacağını incelediği ifade ediliyor.
ASYALI MÜŞTERİLERE SORULAR YÖNELTİLDİ
Aramco'nun, Yanbu'dan petrol gönderiminin mümkün olup olmadığını netleştirmek amacıyla Asya'daki bazı alıcılarına teknik ve lojistik sorular ilettiği aktarıldı. Konuya yakın kaynaklardan biri, nakliye firmalarının da yüklemelerin Basra Körfezi yerine Yanbu'ya kaydırılabilir olup olmadığını araştırdığını dile getirdi.
HÜRMÜZ'DEKİ AKSAMA İHRACATI ZORLADI
Şirket normal koşullarda ham petrolünün büyük bölümünü Körfez'deki terminallerden ihraç ediyor. Ancak geçen hafta sonu gerçekleşen saldırının ardından Hürmüz Boğazı'nda gemi trafiği durma noktasına geldi ve bölgede yoğunluk oluştu.
Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumundaki Aramco'nun, doğudaki üretim sahalarından batıda Kızıldeniz'e uzanan ve günlük 5 milyon varil taşıma kapasitesine sahip ülke çapında bir boru hattı bulunuyor.
Şirketten konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.
EN SON HABERLER
- 1 Emekli, memur ve asgari ücretli için Ocak hesabı! Tabloya bak öğren: İşte milyonların beklediği rakamlar
- 2 Altın vurgununda 33 şüpheliye gözaltı
- 3 Tasfiye kanunu Meclis'e geliyor
- 4 Gram altın vatandaşı küstürdü! Yatırımcı alımı bıraktı, yeni dip bekleniyor
- 5 SON DAKİKA | Savcılık’tan fon vurgununda milyarlık yurt dışı virmanlarına inceleme! Ünlü puro distrübütörü de şüpheli çıktı
- 6 SON DAKİKA! Fonlardan çıkan mevduata yöneldi: TCMB Başkanı Karahan TBMM'de açıkladı
- 7 Bakan Kacır, IAC 2026'da mevkidaşlarıyla bir araya geldi: Yeni ortaklıklar masada
- 8 TCMB Başkan Yardımcısı Karahan açıkladı: Ödemelerde yeni dönem başlıyor
- 9 Fondan çıkan para mevduata yöneldi
- 10 Bakan Işıkhan açıkladı: Serebral palsi hastalarına 2,31 milyar lira destek