Restoranlarda 50 yaş üstü garson devri
Son dönemde özellikle gençlerin istihdam edildiği garsonların yerini artık 50 yaş üstü almaya başladı. Gençlerin garsonluğu meslek olarak görmediğini ve niteliğin düştüğünü belirten sektör oyuncuları, “Orta yaş garsonluğu meslek olarak görüyor, nitelik artıyor. O nedenle artık bu grubu tercih ediyoruz” diyor
HEMEN MÜDÜRLÜK İSTİYORLAR
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, özellikle pandemi sonrası iş süreçlerinde bazı dengelerin bozulduğunu belirterek, "Sosyal medyanın da etkisiyle gençler daha sabırsız bir hale geldi. Üniversite bitiren hemen herkes 2-3 ay çalıştıktan sonra şef müdür olmak istiyor. Ancak hangi meslekte olursanız olun bu işin bir süreci var. Avrupa ve Amerika'da böyle bir algı yok ancak bizdeki gençler üniversiteden mezun olmayı yanlış yorumluyor ve hemen yöneticilik pozisyonunda çalışacağını düşünüyor" dedi.
MAAŞ 45-70 BİN TL BANDINDA
Gençlerin garsonluğu bir meslek olarak görmediğini anlatan Bingöl, "Orta yaş üstünde ise bu bir meslek. İşine de işletmeye de saygısı var. Çünkü bu meslekle ev geçindirdiler, çocuk okuttular, emekli oldular" diye konuştu. Garson maaşının 45 binden başlayıp 70 bin TL'ye kadar çıktığını aktaran Bingöl, "Masa başı bir çok işte bu maaşlar yok" şeklinde konuştu. Gençlerin son yıllarda restoranları atlama tahtası olarak gördüğünü belirten Bingöl, "Hal böyle olunca işletmeler de işi ve işyerine saygısı olan orta yaşı tercih etmeye başladı" dedi.
MESLEK OLARAK GÖRMÜYORLAR
Veliaht Et Lokantası'nın Sahibi Faruk Güzeldere, restoranlarında çalışan garsonların yaş ortalamasının 45 ve üzeri olduğunu söyledi. Güzeldere, "Genç nesilde sabır ve sadakat yok. Hızlı şekilde terfi istiyorlar. Bir işletmede bir müdür olur. Terfi zamanla gelir ancak gençler sabredemiyor. Haliyle bizde de orta yaş ve üzeri garsonlar daha ağırlıkta" dedi. Orta yaş ve üzeri garsonların hem işlerine hem de işletmeye saygılarının olduğunu anlatan Güzeldere, "Garsonluk bir meslek. Bu işi meslek olarak görenler uzun soluklu çalıştığı işletmelerde bir süre sonra çevre ediniyor. Bu çevreyle kendi işletmesini kuruyor. Yani sebat etseler aslında bu alanda bir fırsat var ancak gençler bunu göremiyor. Meslek olarak görmedikleri için de son yıllarda orta yaş ve üzeri garsonlar işletmeler tarafından daha çok tercih ediliyor" ifadelerini kullandı.
BUGÜNÜN GENCİ YARININ PROFESYONELİ
Develi Restoranları Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Develi, "Develi çok köklü bir restoran. 25-30 yıldır bizimle çalışan arkadaşlarımız var. O nedenle bizde de orta yaş ve üzeri garsonlarımız çalışıyor. Ancak biz genç nesle de her zaman fırsat vermek gerektiğine inanan bir işletmeyiz. Bu nedenle alttan da bir kadro yetiştirmeye çalışıyoruz. Çünkü bugünün genci yarının profesyoneli. Bunu onlara anlatmaya çalışıyoruz" dedi. Dünyanın hızlı bir dönüşüm içinde olduğunu bu sürecin gençleri de etkilediğini aktaran Develi, "Özellikle sosyal medya gençleri çok etkiliyor. Daha sabırsızlar ve hemen terfi istiyorlar. Yeni nesil biraz daha günlük düşünürken orta yaş ve üzeri daha uzun soluklu bakıyor. Biz de genç garson arkadaşlarımıza bu konuda mentorluk yapıyoruz" diye konuştu.
EN SON HABERLER
- 1 Bakanlık duyurdu: Çiftçilere yaklaşık 5,5 milyar lira destek ödemesi yapılacak
- 2 Altın fiyatlarında yeni rekor, uçuşa geçti! Gramda 6 bin lira için tarih verildi
- 3 İlandır
- 4 Vatandaştan CHP'ye boykot! Merkez Bankası verileri açıkladı: 2 Nisan'da rekor kırıldı
- 5 ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kızışıyor! ABD vergi oranını yüzde 145'e yükseltti
- 6 Doğum yardımına binlerce başvuru geldi
- 7 KKM 744 milyar 293 milyon liraya geriledi
- 8 Bakan Kacır açıkladı: İnsansız hava aracı üretiminde dünyada lider pozisyona eriştik
- 9 Türkiye ve Somali arasında kritik anlaşma: Petrol ve gaz araması yapılacak
- 10 OECD İstanbul'daki faaliyetlerine devam etmesi için protokol imzalandı