Giriş Tarihi: 16.06.2025

Rüzgârdan elektrik üretimi 590 kat arttı

Rüzgârdan elektrik üretimi 590 kat arttı
Türkiye'nin rüzgâr enerjisi kurulu gücü, mayıs ayı itibarıyla 13 bin 391 megavata yükseldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan 15 Haziran Dünya Rüzgâr Günü kapsamında yapılan açıklamaya göre, Türkiye'deki rüzgâr santrallerinin 2002 yılındaki toplam kurulu gücü 19 megavat iken, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının yatırıma dönüştürülmesi amacıyla çeşitli politika ve uygulamalar geliştirildi. Yenilenebilir Enerji Destekleme Mekanizması (YEKDEM) ile yenilenebilir enerji tesislerinden üretilen elektrik için alım garantisi sağlanırken, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) yarışmalarıyla rekabetçi bir piyasa oluşturuldu. Ayrıca yerli aksam üretimi de desteklendi.
20 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
Tüm bu çalışmaların sonucunda rüzgâr kurulu gücü mayıs itibarıyla 13 bin 391 megavata ulaştı. 2001 yılında rüzgâr enerjisinden sadece 62 gigavatsaat elektrik üretilirken, bu kapasite 2024 sonunda 590 kat artarak 36 bin 627 gigavatsaate çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Bir yandan yürüttüğümüz akılcı politika setleriyle rüzgâr kurulu gücünü katbekat arttırırken diğer taraftan 20 bin kişinin istihdam edildiği yeni bir ekosistem oluşturduk. 2024 yılında toplam elektrik üretimimizin yüzde 10.5'ini RES'lerden karşıladık" ifadelerini kullandı.
YÜZDE 65 YERLİLİK
Bakan Bayraktar, Türkiye'de aktif olarak yaklaşık 4 bin rüzgâr türbini bulunduğunu belirterek, "Rüzgâr türbinlerinin kule, rotor kanatları, jeneratörleri başta olmak üzere birçok aksamı yerli imkânlar dahilinde üretilebilir hale geldik ve hatta büyük bir kısmını da ihraç etmeye başladık. Her biri yaklaşık 8 bin adet parçadan oluşan ve yaklaşık yüzde 65 yerlilikle üretilen rüzgâr türbinleri enerji arzımıza büyük katkı sağlıyor."
Bakanlığın 2024-2028 dönemini kapsayan stratejik planına göre, 2028 itibarıyla Türkiye'nin rüzgâr kurulu gücünün 19 bin 300 megavat olması hedefleniyor.