Sanayi üretim endeksi Haziran'da arttı! Bakan Kacır sanayi üretim endeksini yorumladı
Sanayi üretim endeksi, haziranda aylık bazda yüzde 0,7, yıllık bazda yüzde 8,3 artış gösterdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sanayi üretim endeksini verilerini yorumlayarak en yüksek artışın yüksek teknoloji ürün grubunda gerçekleştiğini bildirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, konuyla ilgili sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulundu.
Buna göre, söz konusu ayda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 8,3 yükseldi.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, haziranda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2,3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 9,5 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 1,1 düştü.
Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde yıllık bazda yüzde 9,16 artış gerçekleşti.
SANAYİ ÜRETİMİNDE AYLIK VERİLER
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, söz konusu ayda bir önceki aya kıyasla yüzde 0,7 artış gösterdi.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, haziranda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 5 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,9, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi 1,9 artış kaydetti.
TÜİK verilerine göre, sanayi üretim endekslerinin takvim etkisinden arındırılmış yıllık değişim oranları şöyle:
| Yıllar/Aylar | Ocak | Şubat | Mart | Nisan | Mayıs | Haziran | Temmuz | Ağustos | Eylül | Ekim | Kasım | Aralık |
| 2022 | 6 | 12,3 | 8 | 9,4 | 6,9 | 8 | 1,9 | 0,9 | 0 | 2,4 | -1,7 | 1,7 |
| 2023 | 4 | -8,8 | 0,4 | -1,4 | 0,3 | 0,9 | 8,3 | 3,6 | 5,2 | 2,6 | 2 | 2,3 |
| 2024 | 1,3 | 11,2 | 4,4 | -1 | 0 | -5 | -3,8 | -5,1 | -2,2 | -2,9 | 1,7 | 7 |
| 2025 | 1,2 | -1,9 | 2,5 | 3,2 | 5 | 8,3 |
BAKAN KACIR, SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİNİ DEĞERLENDİRDİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sanayi üretim endeksinde en yüksek artışın yüksek teknoloji ürün grubunda gerçekleştiğini bildirdi. Sanayicilerin güçlü üretimi sürdürdüğüne işaret eden Kacır, "Haziranda sanayi üretim endeksi yıllık yüzde 8,3 arttı. Aylık yükseliş yüzde 0,7 olarak kaydedildi. En yüksek artış yüksek teknoloji ürün grubunda gerçekleşti. Katma değerli üretim, istihdamı destekleyici adımlar ve ihracatla Türkiye'nin kalkınmasına hız vermeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
EN SON HABERLER
- 1 Bakan Bolat açıkladı: Otomobil ve konut fiyat artışı enflasyonun altında
- 2 Berat Albayrak döneminde hayata geçirilmişti! Yaz saati uygulamasıyla 27 milyarlık tasarruf: Şimdi de ABD'nin gündeminde...
- 3 SON DAKİKA | Cevdet Yılmaz açıkladı: Enflasyonla mücadelede sosyal konut hamlesi
- 4 TCMB açıkladı: Türkiye’de toplam borçluluk oranı geriledi
- 5 Gram altın için kritik gün yarın: İslam Memiş ters köşeye karşı uyardı
- 6 Morgan Stanley'den petrol arzı uyarısı
- 7 Bakır fiyatlarında arz endişesi: Avrupa’da 2027 primleri yükseldi
- 8 Gümüşte yön arayışı: Fiyatlar hangi yöne gidecek? Gözler destek ve dirençlerde
- 9 S&P'den Türkiye'nin kredi notu için kritik mesaj! İki şartı açıkladı
- 10 8 YHT projesi için daha tarih belli oldu! Bakan Uraloğlu açıkladı: İşte il il yeni güzergahlar