TARSİM 19,7 milyon büyük ve küçükbaş hayvanı sigortaladı
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), geçen yıl ülke genelinde tüm tarım sigortası branşlarında 638 milyar liralık tarımsal varlığı güvence altına alırken, 19,7 milyon büyükbaş ve küçükbaş hayvan sigortalandı.
TARSİM'den elde edilen bilgiye göre kurum, üreticinin alın terini güvence altına almak ve Türkiye'de sürdürülebilir tarıma katkıda bulunmak üzere çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
TARSİM, 2023'te ülke genelinde tüm tarım sigortası branşlarında 638 milyar liralık tarımsal varlığı güvence altına aldı, 3,1 milyon adet poliçe düzenledi, 33 milyon dekar alanı, 19,7 milyon büyük ve küçükbaş hayvanı sigortaladı.
Geçen yıl en fazla tarım sigortası sırasıyla Tekirdağ, Edirne, Konya, Kırklareli ve Yozgat'ta yapıldı. En fazla sigortalanan ürünler ise buğday, arpa, ayçiçeği, fındık ve üzüm oldu.
Üretici ve yetiştiricilere geniş bir ürün yelpazesinde ve teminat kapsamında, 9 tarım sigortası branşında yüzde 67'ye varan devlet prim desteğiyle hizmet sunan TARSİM, çeşitli riskler nedeniyle bitkisel ürünleri, büyük ve küçükbaş hayvanları, seraları, kümes hayvanları, kovanları, su ürünleri zarar gören üretici ve yetiştiricilere, 312 bin adet hasar dosyası için toplam 8 milyar lira hasar ödemesi yaptı.
EN ÇOK HASAR İHBARI FINDIK, BUĞDAY VE ÜZÜM İÇİN GELDİ
Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi kapsamında geçen yıl en çok fındık, buğday ve üzüm için hasar ihbarı alındı. En çok hasar ihbarının geldiği iller Manisa, Konya, Samsun ve Malatya oldu.
Üreticilerden en çok dolu, don, yaban domuzu, sel-su baskını ve fırtına nedeniyle hasar ihbarı alındı.
TARSİM, yürütülen hasar tespit işlemleri sonucunda üzüm üreticilerine 1 milyar 167 milyon lira, kayısı üreticilerine 1 milyar 77 milyon lira ve buğday üreticilerine 425 milyon lira hasar ödemesi yaptı.
TARSİM sistemi çerçevesinde, sistemin başlangıcı olan 2006'dan 2023 sonuna kadar 23,7 milyon adet poliçe üretildi ve tarımsal varlıkları zarar gören üretici ve yetiştiricilere toplam 21 milyar lira hasar ödemesi yapıldı.
EN SON HABERLER
- 1 Emekli zammı için yeni hesap! 23 bin 552 TL maaş alan emeklinin Ocak 2027 maaşı ne kadar olacak?
- 2 Eşel mobil dönemi sona erdi! Kademeli ÖTV geldi: İşte akaryakıttaki son durum...
- 3 SPK harekete geçti: Tasfiye sürecindeki fonlar için yeni adım! 1 milyon TL'ye kadar ara ödeme
- 4 İstanbul'u Avrupa'ya bağlayacak YHT açılıyor! Bakan Uraloğlu tarih verdi
- 5 Ziraat Bankası ve TKDK’dan tarım ve gıda yatırımlarına güçlü finansman desteği
- 6 UEA Başkanı Fatih Birol'dan dizel fiyatları uyarısı
- 7 2 yıl ödemesiz, 7 yıl vadeli... Ziraat Bankası'ndan 10 milyon dolarlık yeni kredi paketi
- 8 Hazine'nin iki günlük ihale programı belli oldu: Altın ve dolar cinsi 8 tahvil satışta
- 9 SON DAKİKA! Fon Kurulu ikinci kez toplandı: Ödeme takvimi masada, kurumlara talimat verildi
- 10 Araç sahipleri bu geceye dikkat! ÖTV artışı sonrası tabela yine değişiyor