TCMB: Enerji fiyatlarında belirsizlik sürüyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, jeopolitik gelişmeler eşliğindeki belirsizlikler neticesinde enerji fiyatlarında yüksek seyir ve belirgin oynaklık gözlendiği belirtilerek, "Enerji arzı, tedarik zincirleri ve taşıma maliyetlerine ilişkin belirsizliklerin süresi ve ölçüsü enerji fiyatlarının gelecekteki seyri açısından belirleyici olmaya devam edecektir." ifadesine yer verildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun 22 Nisan'daki toplantısına ilişkin özet yayımlandı.
Özette, "Jeopolitik gelişmeler eşliğindeki belirsizlikler neticesinde enerji fiyatlarında yüksek seyir ve belirgin oynaklık gözlenmektedir. Enerji arzı, tedarik zincirleri ve taşıma maliyetlerine ilişkin belirsizliklerin süresi ve ölçüsü enerji fiyatlarının gelecekteki seyri açısından belirleyici olmaya devam edecektir." değerlendirmesinde bulunuldu.
Jeopolitik gelişmelerin etkisiyle, başta Orta Doğu ve Afrika ülkeleri olmak üzere birçok ekonomide 2026 yılı için büyüme öngörülerinin aşağı yönde güncellendiği kaydedilen özette, diğer taraftan 2027 yılında baz etkilerinin de devreye girmesiyle büyüme oranlarının toparlanmasının beklendiği bildirildi.
Özette, bu çerçevede, küresel ölçekte zayıf ve kırılgan görünümün devam edeceği vurgulanarak, "Türkiye'nin dış ticaret ortaklarının ihracat paylarıyla ağırlıklandırılan küresel büyüme endeksinin yıllık bazda bir önceki PPK dönemine göre 2026 yılı için bir miktar aşağı, 2027 yılı için ise bir miktar yukarı yönde revize edilerek sırasıyla yüzde 1,9 ve yüzde 2,4 oranında artacağı tahmin edilmektedir." denildi.
EN SON HABERLER
- 1 Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Çelik, emeklilik dilekçesini sundu!
- 2 Çalışma hayatında yeni dönem: Bakan Işıkhan’dan adil geçiş mesajı
- 3 Altın artık güvenli liman değil mi? Dev banka yatırımcıları uyardı
- 4 Volkswagen'den 2030'a kadar işçilere "sıfır zam" planı
- 5 Rüzgar ve güneşte büyük yatırım! YEKA yarışmaları için tarih belli oldu
- 6 Kamuya girmek isteyenlere yeni fırsat! 3 kurum toplam 29 personel alacak
- 7 Asgari ücret için masadaki 3 tahmin! Zam için en büyük ipucu oradan geldi
- 8 SON DAKİKA: EKK'da 4 saatlik fon zirvesi: Ara ödeme kısa sürede başlayacak
- 9 Ayazağa'da kentsel dönüşüm ofisi hizmete açıldı
- 10 "Yeni bir müjde vereceğiz" Bakan Bayraktar’dan heyecanlandıran ‘Gabar’ açıklaması