Teknoloji devlerinin piyasa değeri 22 trilyon doları aştı! Yapay zeka yarışı sürüyor
ABD'nin önde gelen teknoloji şirketlerinden olan ve borsalarının yönünü belirleyen Nvidia, Alphabet, Apple, Microsoft, Amazon, Tesla ve Meta'nın toplam piyasa değeri yılın ilk yarısında 15 milyar 300 milyon dolar artarak 22 trilyon 100 milyar 800 milyon dolara yükseldi.
Dünya genelinde teknoloji sektöründeki yüksek değerlemelerin sürdürülebilirliği sorgulanırken, özellikle yapay zeka yarışındaki maliyetlerin şirket karlılıklarını baskılayabileceği beklentisi, bu yıl teknoloji hisselerindeki dalgalı seyirde etkili oldu.
Yatırımcıların yapay zeka harcamalarını devasa bulması ve söz konusu harcamaların bazı şirketlerin finansal yapısına zarar verebileceğini değerlendirmesinin yanı sıra yarışa dahil olan yeni ürünlerin pazar payında ve iş modelinde ciddi değişimlere yol açabileceği beklentisi öne çıkıyor.
ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımına gideceğine yönelik endişeler de şirketlerin hisselerindeki yön arayışında etkili oldu.
Söz konusu endişelere karşın şirketlerin yapay zeka taleplerinin hala devam etmesi, yıl genelinde ABD ile İran arasında anlaşma sağlanacağına yönelik beklentiler yılın ilk yarısında ABD'nin önde gelen teknoloji şirketlerinin hisse performansını destekleyen ve toplam piyasa değerinin artmasını sağlayan unsurlar arasında yer aldı.
Bu gelişmelerle, Nvidia, Alphabet, Apple, Microsoft, Amazon, Tesla ve Meta'nın toplam piyasa değeri yılın ilk yarısında 15 milyar 300 milyon dolar artarak 21 trilyon 986 milyar 500 milyon dolardan 22 trilyon 100 milyar 800 milyon dolara yükseldi.
EN SON HABERLER
- 1 Ticari araç ihracatı 5,1 milyar doları aştı! En çok ihracat yapılan ülke belli oldu
- 2 En fazla pay demir yoluna ayrıldı! 2027'de ulaşım programlarına ne kadar ödenek ayrıldı?
- 3 Piyasalarda büyüme ve faiz tedirginliği: Gümüş ve altın düşüşe geçti
- 4 Pay gelirlerinin bütçeye sağlayacağı katkı belli oldu
- 5 Ankara-Kayseri arası 1 saat 45 dakikaya düşecek
- 6 EMEKLİ ZAMMI 2027 SON DAKİKA | SSK,BAĞKUR emeklisi için yeni hesap: 23 bin lira alana ne kadar zam yapılacak?
- 7 SON DAKİKA! Ticaret Bakanlığı sosyal medyada yayımlanan ilanlara ceza yağdırdı
- 8 Türkiye'nin enerji hamlesi sürüyor! Bakan Bayraktar'dan Gabar için yeni keşif sinyali: Yakında müjde verebiliriz
- 9 Faiz kararı için geri sayım başladı! Gözler Merkez Bankası'nda...
- 10 Elektrikli araç şarjında İstanbul ilk sırada: Eylül verileri açıklandı