Türkiye AR-GE ve tasarımda rekabeti büyütüyor
Türkiye'de geçen yıl sonu itibarıyla AR-GE merkezi sayısı 1292, tasarım merkezi sayısı 328 oldu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporu'ndan derlenen bilgiye göre, AR-GE ve inovasyon rekabetin vazgeçilmez unsurlarından biri haline geldi. Etkin AR-GE teşvikleriyle sanayisi desteklenen ülkeler dünya rekabet sıralamasında en üst sıralarda yer alıyor.
Türkiye de ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulması için AR-GE ve tasarım merkezlerine vergi indirimi, sigorta primi desteği, gelir vergisi stopajı desteği, damga ve gümrük vergisi istisnaları, makine ve teçhizat için katma değer vergisi muafiyeti gibi destekler sağlıyor.
GEÇEN YIL 75 YENİ AR-GE MERKEZİ BELGESİ VERİLDİ
Desteklerle büyüyen AR-GE ve tasarım merkezlerinin sayısı ise her geçen yıl artıyor. Bu kapsamda, Türkiye'de geçen yıl 75 yeni AR-GE merkezi belgesi verilerek yıl sonu itibarıyla faaliyette olan merkez sayısı 1292'ye yükseldi. Bu merkezlerde destek personeli dahil 80 bin 838 personel görev alıyor.
Söz konusu AR-GE merkezlerinde 58 bin 893 proje tamamlandı. Bu merkezlerin 12 bin 7 patenti tescilli iken 23 bin 680'i başvuru aşamasında yer alıyor. AR-GE merkezi olan yabancı ortak firma sayısı 229 olarak kayıtlara geçti.
TASARIM MERKEZİ SAYISI 328 OLDU
Öte yandan, geçen yıl ülkede 28 yeni tasarım merkezi belgesi verildi ve faaliyette olan tasarım merkezi sayısı 328'e ulaştı.
Çanakkale ve Gaziantep'te ilk tasarım merkezleri kurularak bu merkezler 30 kente yayılmış oldu.
Faaliyetteki 328 merkezde 7 bin 889 personel görev alıyor. Tasarım merkezlerinde 11 bin 488 proje tamamlandı.
Bu merkezlerdeki patentin 228'i tescilli, 503'ü ise başvuru aşamasında yer alıyor. Söz konusu merkezlerde 34 yabancı ortaklı firma da faaliyette bulunuyor.
EN SON HABERLER
- 1 Emekli zammı için yeni hesap! 23 bin 552 TL maaş alan emeklinin Ocak 2027 maaşı ne kadar olacak?
- 2 Eşel mobil dönemi sona erdi! Kademeli ÖTV geldi: İşte akaryakıttaki son durum...
- 3 SPK harekete geçti: Tasfiye sürecindeki fonlar için yeni adım! 1 milyon TL'ye kadar ara ödeme
- 4 UEA Başkanı Fatih Birol'dan dizel fiyatları uyarısı
- 5 2 yıl ödemesiz, 7 yıl vadeli... Ziraat Bankası'ndan 10 milyon dolarlık yeni kredi paketi
- 6 Hazine'nin iki günlük ihale programı belli oldu: Altın ve dolar cinsi 8 tahvil satışta
- 7 SON DAKİKA! Fon Kurulu ikinci kez toplandı: Ödeme takvimi masada, kurumlara talimat verildi
- 8 Araç sahipleri bu geceye dikkat! ÖTV artışı sonrası tabela yine değişiyor
- 9 TCMB'nin banka anketinde dikkat çeken sonuç: Kredi talebinde artış hızlandı, gevşeme başlayacak
- 10 Fon krizi kredi notunu etkileyecek mi? S&P'den Türkiye için açılama geldi