YEKA GES-2025 yarışmalarının sözleşmeleri imzalandı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Güneş Enerjisi Santralleri (YEKA GES-2025) yarışmaları kapsamında 8 alanda toplam 650 megavat kapasite tahsis edilen projeler için sözleşmeler imzalandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, sözleşmelerin imza töreni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan'ın katılımıyla, Enerji İşleri Genel Müdürü Ahmet Özkaya ile yarışmayı kazanan firmaların yetkilileri arasında bugün Bakanlıkta yapıldı.
Bolu, Erzurum, Eskişehir, Kahramanmaraş, Mardin, Van ve Manisa'da bulunan toplam 650 megavat kapasiteli 8 bağlantı kapasitesi, 25 Kasım'da yapılan yarışmaların ardından yatırımcılara tahsis edilmişti. Söz konusu yarışmaların neticesinde de toplamda yaklaşık 102 milyon avroluk katkı bedeli sağlandı.
Yarışmayı kazanan şirketler, sözleşme imza tarihinden itibaren ürettikleri elektriği 60 ay süreyle serbest piyasada satabilecek. Daha sonra 20 yıl süreyle üretilen elektrik, "kilovatsaat başına 3,25 avro/sent" fiyatla iletim sistemine verilecek. Sözleşmelerin imzalanmasıyla birlikte, firmalar için 60 aylık serbest piyasada satış süreci resmen başlamış oldu.
Bakan Yardımcısı Demircan, imza töreninde yaptığı konuşmada, "Gösterdiğiniz ihtimam ve rekabet, bizi hem devamını getirme açısından umutlandırıyor hem de sektörün bize olan güvenini gösterme açısından kendimizi iyi hissediyoruz. Bakanlık olarak YEKA'ları her yıl en az 2 bin megavat olarak planlamaya devam ediyoruz. Bundan sonra da bu şekilde devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
YEKA GES-2025 kapsamında ilk yüzer GES kapasitesinin de yatırımcıyla buluştuğunu anımsatan Demircan, YEKA'ların enerji sektörü için önemli bir iş potansiyeli olduğunu belirterek yatırımların hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulundu.
EN SON HABERLER
- 1 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ BİNASI ALTYAPI KANALİZASYON VE DRENAJ YENİLEME İŞİ
- 2 T.C. DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 4. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ MUĞLA DKMP MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN
- 3 Cep telefonu alacaklar dikkat! Taksit sınırı 40 bin TL'ye çıkarıldı: 12 ay taksit imkanı...
- 4 Yabancı yatırımcıların tercihi belli oldu: 451 milyon dolarlık DİBS aldılar
- 5 Merkez Bankası rezervleri yükselişe geçti: 4 milyar doları aşkın artış
- 6 SON DAKİKA | Bakan Göktaş'tan açıklama: O ödemeler hesaplara yattı
- 7 Selde aracı zarar görenler ne yapmalı? Kasko, pert ve tazminat sürecinde bilinmesi gerekenler
- 8 Yerli gaz üretimi 2 katına çıkacak! Bakan Bayraktar açıkladı: 8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını yerli imkanlarla karşılacağız
- 9 Bakırda Fed baskısı: Fiyatlar üçüncü gün de gerileyebilir
- 10 Asgari ücret için refah payı formülü! 38 bin TL masada... İşte 4 farklı senaryo