Yetki belgesi olmayan ustaya iş yok

İnşaatta yeni bir dönem başlıyor. Artık şantiyelerde çalışan ustalar, kayıt altına alınacak ve ustanın iş bazlı takibi yapılacak. Ayrıca, yapı müteahhidi ve şantiye şefleri, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan usta çalıştıramayacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Yetki Belgeli Yapı Ustaları Hakkında Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlandı. 31 Aralık 2025'te yürürlüğe girecek yönetmelikle yapım işlerinde çalışacak yapı ustalarının kayıt altına alınması da sağlanacak. İnşaat sektöründe belgeli eleman sıkıntısı yaşanmaması için ustaların mesleki niteliklerinin artırılması ve öncü uygulamaların geliştirilmesi amacıyla yapı ustaları bakanlığın sisteminde kayıt altında tutulacak.
E-DEVLET'TEN KAYIT YAPILACAK
Yapı sektörüne yönelik mesleki kayıt, belgelendirme ve izleme işlemlerini yürüten Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü, halihazırda şantiye şefleri, yapı müteahhitleri, tasarım gözetmenleri ve plan müelliflerinin kayıtlarını tutuyordu. Yeterlilik belgesi, Mesleki Eğitim Kanunu'na göre alınan ustalık belgesi, Milli Eğitim Bakanlığı ile üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerin ilgili alan ve dallarından diploma sahibi olan yapı ustaları ŞantiyeM uygulamasına "e-Devlet" üzerinden kayıt yaptırabilecek. Uygulama yapı ruhsatı sistemleri ile entegre çalışacak.
SINAVI GEÇME ZORUNLULUĞU VAR
Belge almak isteyen bir inşaat işçisi, MYK tarafından düzenlenen bir sınavı geçmek zorundadır. Sınavda, mesleki bilgi, beceri ve uygulama yetenekleri değerlendirilir. Yapılacak sınav sonucunda başarılı olan işçi, ilgili meslek için bu belgeyi almaya hak kazanır.
ŞANTİYE TAKİP SİSTEMİ
KADEMELİ şekilde geçilmesi planlanan şantiye bazlı takip sistemi, yönetmeliğin yürürlüğünden 1 yıl sonra 4.500 metrekare üstü işler, 3 yıl sonra 1.500- 4.500 metrekare işler, 4 yıl sonra 500-1.500 metrekare işler için uygulanmaya başlanacak. Sistemin hayata geçmesi ile birlikte şantiyede işveren veya alt işveren tarafından çalıştırılmaya başlanan tüm yapı ustalarının işe başlama ve işi bırakma bilgileri şantiye şefleri tarafından sistem üzerinden gerçekleştirilecek. Yapı ustalarının iş bazlı takibi de hayata geçirilecek olan bu sistemle yapılacak. Böylece yapım işlerinde yetki belgeli çalışma teşvik edilecek, mesleki yetkinlik artırılacak, son kullanıcı olan yapı sahiplerinin memnuniyetini esas alan kaliteli ve güvenli yapılaşmanın oluşumuna da katkı sağlanacak.
EN SON HABERLER
- 1 SON DAKİKA! 2025 temmuz memur ve emekli zammı netleşti! Kim ne kadar alacak?
- 2 GÜNCEL EMEKLİ PROMOSYONU 2025! En yüksek promosyonu hangi banka veriyor? Banka promosyonu artar mı?
- 3 Vakıf Leasing // İLAN
- 4 İSO ikinci 500’ün üretimden satışları yüzde 41 artışla 1,39 trilyon TL’ye ulaştı
- 5 Otomotivde zirve: Sakarya 2,18 milyar dolarlık dış satım yaptı
- 6 Türkiye’nin hububat ve mamul ihracatı ilk 6 ayda 6 milyar dolara ulaştı
- 7 Rekabet Kurumu’ndan yapay zeka hamlesi: Algoritmalarla mücadele başlıyor
- 8 SON DAKİKA! SSK Bağkur emeklisi dikkat! Adım adım emekli maaşı hesaplama yöntemi
- 9 Konya’ya dev yatırım! Kent içi raylı sistem ağı 27,7 kilometreden 134 kilometreye yükselecek
- 10 SON DAKİKA! Altın piyasasında ters rüzgar: Gram altın geri çekildi...