Elazığ’da 6 bin yıllık kutsal ocaklar restore edildi

Elazığ merkeze bağlı Tadım Köyü sınırlarında yer alan Tadım Kalesi ve Höyüğü’nde 2024 yılında yapılan arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan iki adet kutsal ocağın restorasyonu tamamlandı.
Geç Kalkolitik – Erken Tunç Çağı'na (M.Ö. 4000-3200) tarihlenen bu iki kutsal ocak, üzerlerinde stilize edilmiş insan ve boğa figürleriyle dikkat çekiyor. Bu figürler, bölgenin erken dönem inanç sistemlerine ve aile yapısına dair önemli ipuçları sunuyor. Kazılar, Elazığ Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne bağlı Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müze Müdürlüğü başkanlığında, alanında uzman arkeologlar ve teknik ekip eşliğinde yürütüldü. Ocaklar, Tadım Kalesi'nin TK3 açmasında, yaklaşık 3 metre derinlikte bulundu. Baba, anne ve çocuk tasvirleri taşıyan figürler, erken toplumlarda ailenin kutsallığını ve ritüellerdeki yerini simgeliyor.
Kazıyla ilgili açıklamalarda bulunan Elazığ Müze Müdürü Ziya Kılınç, ''Bulunduğumuz oda müdürlüğümüz tarafından laboratuvar olarak kullanılıyor. Oda içinde bulunan eserlerde Tadım kalesindeki 2024 yılında kazıda çıkardığımız eserlerden 12 tane mutfak malzemesi, 2 tane kutsal ocağımız mevcut. Bunlara 6 bin yıllık dememizin sebebi şu Geç Kalkolitik – Erken Tunç Çağ' da kalan eserler o da milattan önce 4000-3200 yıllarına tekabül ediyor. Günümüzden 6 bin yıl öncesine ait dini ritüellerde kullanılmış ve 5 parça halinde çıkarılmış. Burada onarımı tamamlanan ileride açacağımız müzede sergileyeceğimiz kutsal ocaklarımızdan, 2 biri minyatür tipli birisi daha büyük. Muhtemel boğa başlık güç simgeleyen bir unsur, dini ritüellerde ateş yakılarak üzerine yemek koyularak o yemekte dini ritüelden sonra ikram amaçlı kullanılmış. Buradaki kazılarımızı tamamlayabilirsek Elazığ'ın kültürü belki de Neolitik döneme kadar inecektir'' ifadelerini kullandı. Restorasyonu tamamlanan kutsal ocakların, Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin hizmete sunulmasıyla birlikte sergideki yerini alması planlanıyor.
ELAZİG İLÇELERİ
Tüm Elazig HaberleriELAZIG HAVA DURUMU
3 Mayıs 2025 Cumartesi22 º
22 º / 9 ºEN SON HABERLER
- 1 5 yıl önceki depremin artçısı niteliğinde
- 2 Elazığ emniyetinden uyuşturucu operasyonu! 5 kilo metamfetamin ele geçirildi
- 3 Hafif ticari araç şarampole yuvarlandı: 1’i ağır 4 yaralı
- 4 Klima motorundan ses geldiği için silah çekip darp ettiler:1 yaralı
- 5 Elazığ'da iş yerinde yangın çıktı
- 6 Elazığ’da 78 kişilik ekibin seferber olduğu yaşlı adam bulundu
- 7 Elazığ’da 65 yaşındaki adam hastane çıkışı kayboldu! 78 kişilik ekip seferber oldu
- 8 Elazığ şehir hastanesinde ilk koklear implant ameliyatı gerçekleştirildi
- 9 Elazığ´daki silahlı kavga güvenlik kamerasında
- 10 Elazığ'da iki grup arasında çıkan silahlı kavgada 1’i ağır 2 kişi yaralandı