Kemah Tuzuna’ kuraklık’ bereketi
Erzincan’da 450 yıldır işletilen tuz ocağı, kuraklıktan kârlı çıktı. Osmanlı döneminde Ermeni vatandaşlar tarafından işletilen, 3 bin yıllık geçmişi olan Kemah Tuzu, sıcak havalar nedeniyle üretimini artırdı.
Erzincan'ın Kemah ilçesinde bulunan ve Osmanlı Döneminden bu zamana tuz üretimi ile bölgenin tuz ihtiyacını karşılayan tuz ocağı, hava sıcaklıkları nedeniyle üretimini artırdı. Bölgede süren mevsim normallerinin üzerindeki hava sıcaklıkları çiftçi ve hayvancılara büyük sorunlar çıkarırken, Keham'ta ki tuz ocağı için üretimi artırmasına sebep oldu.
3 bin yıllık geçmişi olan Kemah Tuzu, Osmanlı döneminde Ermeniler tarafından çıkarılıyordu.. Yaklaşık 100 metre derinlikteki tünelden gelen tuzlu su, sayıları 150'yi bulan göletlerde bekletiliyor. Su buharlaştıktan sonra havuzlar içerisinde kalan tuzlar işçiler yardımı ile toplanıyor. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde övgü ile bahsettiği tuz ocağının geçmişi 450 yıl öncesine dayanıyor. Yaklaşık 250 bin metrekarelik arazi üzerine kurulu tuz ocağında hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle üretim de artı. İşçilerin sıcak altında zahmetli uğraşları sonucu üretilen Kemah tuzu, Doğu Anadolu ve çevredeki iller başta olmak üzere İstanbul, Ankara ve İzmir'in de yer aldığı birçok kentte satışa sunuluyor. Yörede yıllardır üretildiği belirtilen ve lezzetinin yanı sıra gıda ürünlerinin raf ömrünün uzatılmasını sağlayan Kemah tuzu, yörede peynirciler, yaylacılar ve salamuracılar tarafından tercih ediliyor.
Kemah tuzunun bölge ekonomisine önemli katkıda bulunduğunu ifade eden Metin Tanrıkulu, "Geçmişte buzdolabının olmadığı dönemlerde insanlar gıdalarını bu tuzla korurlarmış. Yöre halkı kavurmayı aylarca bununla yer, peynirlerini bununla yapar, etlerini tuzla güneşin altında kurutarak bahara kadar 3-5 ay bu tuz sayesinde muhafaza eder. Tuz demek bölgede hayat demek. Hava sıcaklığı yörede 40 dereceye kadar ulaştı. Bu da haliyle üretimimize yansıdı. Geçen sene havalar yağışlı ve soğuk olduğu için üretim düşüktü. Bu sene havaların ısınmasıyla tuz üretimimiz geçen yıla oranla iki kat arttı" dedi.
ERZİNCAN İLÇELERİ
Tüm Erzincan HaberleriERZINCAN HAVA DURUMU
23 Mayıs 2024 Perşembe26 º
26 º / 13 ºEN SON HABERLER
- 1 A Milli Kadın Futbol Takımı Azerbaycan maçı hazırlıklarını Erzincan’da sürdürüyor
- 2 Erzincan İl müftülüğü, personelleri için yarışma düzenledi
- 3 Erzincan Polisi kaçakçılara göz açtırmıyor
- 4 Erzincan’ın ilk jeotermal serasında ilk hasat alındı
- 5 Hayvanların sağlığı için dağları aşıyorlar
- 6 Erzincan’da trafiğe kayıtlı araç sayısı Nisan ayı sonu itibarıyla 72 bin 460 oldu
- 7 Tapu Kadastro 177’nci yılı kutladı
- 8 Erzincan’da Bayram öncesi mezbaha denetimi yapıldı
- 9 AÜB Üniversiteler tanıtım fuarı ve AR-GE proje pazarı EBYÜ’ de gerçekleşti
- 10 Erzincan Belediyesi Sosyal Tesisleri, vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyor