Çin, Orta Doğu enerji krizinden kazançlı çıkıyor: Temiz teknoloji ile enerji bağımsızlığına yatırım
Deutsche Bank’ın özel bankacılık bölümünde gelişen piyasalar baş yatırım sorumlusu Jacky Tang’e göre, Orta Doğu’daki çatışmalar petrol ve gaz piyasalarında volatilite yaratırken, Çin ekonomik ve enerji açısından kazançlı çıkıyor. Ülkenin dünyanın en büyük temiz teknoloji üreticisi olması, enerji güvenliği arayışındaki hükümetlere kritik ekipman sağlamasını mümkün kılıyor.
Oluşturma Tarihi 09 Nisan 2026 08:31
Deutsche Bank'ın özel bankacılık bölümünde gelişen piyasalar baş yatırım sorumlusu Jacky Tang, "Herkes biliyor ki dünya petrole güvenemez" diyerek, Japonya, Güney Kore ve Hindistan gibi ülkelerin enerji çeşitlendirme arayışını hızlandıracağını vurguluyor.
Çin, kömür liderliğinin yanı sıra temiz enerji yatırımlarını artırarak elektrik üretiminde düşük karbonlu kaynakların payını %25'ten %40'a çıkardı; yenilenebilir enerji kurulu kapasitesi ise yaklaşık %50'ye ulaştı.
Barclays'in baş Çin ekonomisti Jian Chang, uzun vadeli yenilenebilir enerji yatırımlarının Çin'in enerji şoklarına karşı kırılganlığını azalttığını ve petrol-gazın rolünü küçülttüğünü belirtiyor.