Salı 23.06.2015 00:00
Son Güncelleme: Salı 23.06.2015 13:36

Gümüşhane Sironu Ramazan Ayında Yok Satıyor

Gümüşhane’nin yöresel ürünlerinden ‘Siron’ satışları Ramazan ayıyla birlikte tavan yaptı.
Pişirilmiş yufkanın sıcakken katlanıp kesilmesi ve ardından fırınlanmasıyla yapılan, kurutulduktan sonra da yemek için sıcak suyla ıslatıldıktan sonra üzerine süzme yoğurt, tereyağlı-cevizli sosuyla yenilen Gümüşhane sironu, hafif olması nedeniyle yaz mevsimine denk gelen Ramazan ayında vatandaşların hem iftarda hem de sahurda tükettiği bir yiyecek haline geldi.
“SİRON 2 DAKİKA İÇERİSİNDE SERVİSE HAZIR HALE GELİR”
Kent merkezinde yufka üretimi yapan Ali Doğan, sironun pişmiş bir ürün olduğunu, dik gelecek şekilde tepsiye dizilerek arkasından üzerine süzme yoğurt üzerine dökülmesi ve 2 dakika bekledikten sonra tereyağı, pul biber ve kekikle kavrulmasıyla toplamda 2 dakika içerisinde servise hazır hale gelen bir yiyecek olduğunu söyledi.
“ESKİDEN HER EVDE MUTLAKA İMECE USULÜYLE YAPILIRDI”
Gümüşhane’de eskiden her evde sonbaharda imece usulüyle siron yapıldığını fakat son dönemde bu kültürün kaybolduğunu belirten Doğan, kendilerinin de unutulmaya yüz tutmuş bir ürünü vatandaşların damak tadına sunduklarını kaydetti. Yaklaşık 3 yıldır üretim yaptıklarını ve büyük zorluklar yaşamalarına rağmen şuanda piyasada iyi bir durumda olduklarını ifade eden Doğan, işadamı Kaya Büyükbayraktar’ın rehberliğinde özel “siron kesme makinesi” yaptırdığını ve işlerin bu makinelerle daha hızlı yürüdüğünü söyledi.
“GÜMÜŞHANE SİRONU FARKLIDIR”
Siron’un Türkiye’nin birçok bölgesinde yapılmasına karşın Gümüşhane’de sironun farklı olduğunu dile getiren Doğan, “Gümüşhane’de yufka piştikten sonra kesilerek fırınlanır. Diğer yörelerde ise yaş yufka kesilerek fırınlanır. İki kez piştiği için Gümüşhane sironunun tadı daha güzel ve çıtır olur” dedi.
Ramazan ayıyla birlikte satışlarda ciddi oranda artış yaşandığını ifade eden Doğan, Gümüşhane’de sironun Ramazan ayında her evde ya iftarda ya da sahurda mutlaka sofrada olduğunu, tuz oranı çok az ve aparatif bir yiyecek olması nedeniyle kilo korkusu vermeden tüketilen bir besin maddesi olduğunu söyledi. Ürünleri Bayburt, Erzincan, Ankara, Trabzon, İstanbul’a gönderdiklerini de belirten Doğan, kaliteden taviz vermeden Türkiye’nin her yerine ürün gönderdiklerini, hatta bazı günler ürün yetiştiremediklerini de sözlerine ekledi.
Doğan, yörede hem “siron” hem de “ziron” olarak adlandırılan ürün için marka tescil belgesi de aldığını ifade etti.
SİRON’UN PİŞİRİLMESİ
Siron tepsinin içine sıra ile dizilir ve üzerine az miktarda sıcak su gezdirilir. Ilık suda ezilmiş süzme yoğurdu sironların üzerine döküldükten sonra erimiş tereyağı dökülerek servis edilir.

Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm Gumushane Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. Gumushane Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.

GUMUSHANE HAVA DURUMU

1 Mayıs 2024 Çarşamba

29 º

29 º / 12 º
Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.