Cumartesi 16.05.2009 00:00
Son Güncelleme: Cumartesi 16.05.2009 17:27

"Hasta gözetim altında"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda bir yolcuda ''domuz gribi'' tespit edilmesiyle ilgili, ''Hasta, ABD vatandaşı olup havaalanında başka kişilerle temas etmeden yakınları ile birlikte izole edilerek gözlem altına alınmıştır'' dedi.

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD'den yola çıkarak Amsterdam üzerinden Irak'a gitmek için İstanbul'a gelen bir kişide, Atatürk Havalimanı'ndan giriş yaparken termal kamera aracılığıyla yüksek ateş tespit edildi.
Ulusal Grip Referans Laboratuvarlarında yapılan tetkikler sonucu bu kişide ''domuz gribi'' virüsü (Influenza A/H1N1) bulunduğu belirlendi.
SAĞLIK BAKANI AKDAĞ BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
Sağlık Bakanı Akdağ, konuyla ilgili Holiday İnn İstanbul Airport Nort Otel'de, bakanlık bürokratları ve İstanbul Valisi Muammer Güler ile düzenlediği basın toplantısında, ABD'den yola çıkıp Amsterdam üzerinden Irak'a gitmek amacıyla 14 Mayıs 2009'da İstanbul'a giden bir kişide, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan giriş yaparken yüksek ateş tespit edildiğini, bu kişide, Ulusal Grip Referans Laboratuvarlarında yapılan tetkikler sonucunda, ''domuz gribi'' virüsü bulunduğunun belirlendiğini ifade etti.
Dünya Sağlık Örgütü kuralları gereğince kişiden alınan numunenin Uluslararası Referans Laboratuvarına gönderileceğini belirten Akdağ, ''Hasta, ABD vatandaşı olup havaalanında başka kişilerle temas etmeden yakınları ile birlikte izole edilerek gözlem altına alınmıştır. Haseki Hastanesi'nde yatan ve genel durumu iyi olan hastanın tıbbi takibi yapılmaktadır. Bakanlığımız tarafından gerekli tüm tedbirler alınmış ve titizlikle uygulanmaktadır'' dedi.
*DOMUZ GRİBİ İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKENLER İÇİN TIKLAYINIZ...
Bakan Akdağ, hasta ile seyahat eden yolcu listesinin temin edilerek muhtemel temaslara ilişkin izleme çalışmalarına başlandığını kaydederek, prosedüre göre hastanın temas ettiği düşünülen kişilerin yakından izlendiğini ve bunlara koruyucu olarak ilaç da verilmeye başlandığını söyledi.

*DOMUZ GRİBİNDE SON DURUM İÇİN TIKLAYINIZ!
Akdağ, ''Bakanlığımız giriş kapılarında aldığı tedbirleri hassasiyetle sürdürmeye devam edecektir. Bugüne kadar aldığımız tedbirlerin ne kadar zamanında ve yerinde tedbirler olduğu, vakanın giriş sırasında tespit edildiğinden de rahatça anlaşılabilir'' diye konuştu.
Hasta ailesinin 6 kişi olduğunu ve izole edilerek kendilerinden numune alındığını ifade eden Akdağ, uçağın THY'ye ait olmadığını, yolcu sayısının 163 olduğunu ve 96 kişinin İstanbul'da kaldığını bildirdi.
DOMUZ GRİBİ TAŞIYAN KİŞİNİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ
Atatürk Havalimanı'ndan Türkiye'ye giriş yaparken yüksek ateş nedeniyle kontrol altına alındıktan sonra domuz gribi taşıdığı tespit edilen Irak asıllı Amerikan vatandaşının isminin Sarkad Salman Ali olduğu öğrenildi. Sarkad Salman Ali, Haseki Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nde gözetim altında tutulurken, ailesi de yakından izleniyor.
AİLE FERTLERİNDEN BİRİ DOMUZ GRİBİ TAŞIYOR OLABİLİR
Sağlık Bakanlığı, İstanbul'da A/H1N1 virüsü tespit edilen ABD'li yolcunun aile fertlerinden birine yapılan ön testlerde grip açısından şüpheli olabilecek pozitiflik bulunduğunu, ileri incelemelerin devam ettiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD'den yola çıkıp Amsterdam üzerinden Irak'a gitmek üzere 14 Mayısta İstanbul'a gelen bir ABD vatandaşında Ulusal Grip Referans Laboratuvarları'nda yapılan tetkikler sonucunda domuz gribi (Influenza A/H1N1) virüsü tespit edildiğinin duyurulduğu hatırlatıldı.
Havaalanında başka kişilerle temas etmeden yakınları ile birlikte izole edilerek hastanede gözlem altına alınan hasta ve yakınlarının genel durumunun iyi olduğu ve tıbbi takibinin yapıldığı belirtilerek, hastaya ilaç tedavisine, yakınlarına da koruma amaçlı ilaç uygulamasına başlandığı kaydedildi.
Hastanın aile fertlerinden alınan numuneler üzerindeki incelemelerin devam ettiği bildirilen açıklamada, ''Ailesinden bir kişide yapılan ön testlerde grip açısından şüpheli olabilecek pozitiflik bulunmuş olmakla birlikte domuz gribi teşhisi için ileri incelemeler devam etmektedir. Sonuç alınınca kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir'' denildi.
"HASTAYLA AYNI UÇAKTA OLANLAR 112'Yİ ARASIN"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribi virüsü tespit edilen 27 yaşındaki Irak asıllı Amerikan vatandaşının durumunun iyi olduğunu bildirdi. Akdağ, "Hastayla aynı uçakta olanlar 112'yi arasın" dedi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, uçaktaki 166 yolcudan bazılarına ulaşılamayınca, yeni bir basın toplantısı düzenledi. Akdağ düzenlediği basın toplantısında, "14 Mayıs Perşembe günü Amsterdam'dan bir KLM firmasına bağlı bir uçakla Amsterdam yerel saatiyle 09.50'de İstanbul uçağına binip 13.41'de de İstanbul'a indi. Bu uçaktaki yolculara çağrıda bulunuyoruz, KLM'nin 1613 sefer sayılı uçağıyla gelmiş olan yolcular. Bu uçaktaki yolculara duyuru yapıyoruz. Uçakta bulunan birkaç kişiye henüz ulaşamadık. Ulaşamadığımız kişilerin yapması gereken 112'yi arayarak "Ben bu sefer sayılı uçaktaydım, domuz gribi virüsüyle gelen yolcunun bulunduğu uçaktaydım" diye bildirim yapmak" şeklinde konuştu.
"Zaten görevli arkadaşlarımız kendi rollerini biliyorlar, yapacakları işleri biliyorlar. O kişilerin endişe etmesi için de çok büyük bir sebep yok" ifadesinde bulunan Akdağ, kendilerine koruyucu ilaç verileceğini ve bir hafta on gün içerisinde nelere dikkat etmeleri gerektiğinin kendilerine bildirileceğini söyledi.
ULAŞILAN YOLCULARDA DOMUZ GRİBİ YOK
Hasta ile birlikte aynı uçakta seyahat eden, isim ve adresleri belirlenen yolculardan büyük çoğunluğuna ulaşıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
''Ulaşılan yolculardan hiçbirinde domuz gribi belirtisine rastlanmamıştır. Bu kişiler ateş ve hastalık belirtileri açısından günlük olarak bulundukları şehirlerdeki İl Sağlık Müdürlükleri tarafından takip edilecektir. Ayrıca bu kişilere koruma amaçlı ilaç uygulamasına başlanmıştır. Adres bilgilerinde eksiklikler bulunan az sayıdaki yolcuya da ulaşma çalışması halen devam etmektedir.''

YOLCULAR 21 MAYISA KADAR İZLENECEK

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribi vakası saptanmış kişinin aile üyeleri, onunla aynı uçakta seyahat edenlerin, hastalığın kuluçka dönemi göz önünde bulundurularak 21 Mayısa kadar izlenmelerinin devam edeceğini bildirdi.
Domuz gribi vakası saptanmış kişinin ailesiyle birlikte Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bulunduğunu ifade eden Akdağ, basın mensuplarının hasta ve insan hakları açısından hassas davranmalarını istedi.
Recep Akdağ, uçağın pilot ve kabin görevlileri ile yeniden uçuşa çıkıp çıkmadığının sorulması üzerine, o hava yolu şirketinin yabancı bir kuruluş olduğunu, yeniden sefere çıkabileceğini belirterek, ''ABD'de 4 bin 500 domuz gribi vakası var. Avrupa'nın bir çok ülkesinde görüldü. Ama onların televizyonlarında bu kişilerle ilgili bir görüntü ortaya çıkmadı. Bireyleri rahatsız etmemek lazım'' dedi.
Akdağ, Sağlık Bakanlığının uçak yolcularının takibini düzenli bir şekilde yaptığını yineledi.
''Uluslararası referans laboratuvarlarına gönderilen numune sonuçları ne zaman çıkacak?'' şeklindeki bir soru üzerine Akdağ, bunun bir prosedür olduğunu dile getirerek, ''Türkiye'de görülen ilk vaka olduğu için biz bunun sonuçlarını iki ayrı laboratuvarımızda ayrı ayrı teyit ettik. İlk vakadan emin olmak için bunu yaptık. Yoksa böyle bir şeye gerek yok'' diye konuştu.
Hastalığın Türkiye'de bir Türk vatandaşında ortaya çıkmadığını vurgulayan Akdağ, ''Yayılmasını önlemek için hayatı durdurmak gibi bir şey söz konusu değil'' dedi.
BASIN, YOLCULARLA İLGİLİ BİR YAYIN YAPMAMALI
Akdağ, "Uçakla seyahat eden yolcularla ilgili bireysel haklarını rencide edici bir yayına basının girmeyeceğini biliyorum ama yine de uyarıda bulunuyorum" dedi ve şunları söyledi:
"Ortada o kişiler açısından olağanüstü bir durum yok, sadece kendilerini korumaları. Eğer hastalanırlarsa, hastalanacaklarına dair elimizde bir delil de yok, toplumu da gerekirse korumaları açısından onları bilgilendirmiş oluyoruz, standart prosedürü yerine getiriyoruz. Yani bu kişilerle ilgili yayın yapmak, bunların bir anlamda teşhirine düşmek pek doğru olmaz. Virüsün görüldüğü diğer ülkelere bakarsanız, böyle bir uygulamayı basının hiç yapmadığını görüyoruz. Basının çok desteğini gördük, devam edeceğine inanıyorum."
''ZORUNLULUK OLMADIKÇA HASTALIĞIN GÖRÜLDÜĞÜ ÜLKELERE SEYAHATLERİN ERTELENMESİ GEREKMEKTEDİR''
''Zorunluluk olmadıkça hastalığın görüldüğü ülkelere seyahatlerin ertelenmesi, seyahat edilmesi zaruri ise kişisel korunma önlemlerine uyulması gerekmektedir'' diyen Akdağ, yurt dışına çıkan bütün vatandaşlara bu korunma önlemlerinin neler olduğunun hava alanlarında dağıtılan broşürlerle açıklandığını anımsattı.
Akdağ, son 7 gün içerisinde yurt dışından gelen ve 38 derece ile üzerinde ateşi ve boğaz ağrısı, öksürüğü, kırgınlığı ve halsizlik belirtilerinden en az biri olanın hastanelere müracaat etmeleri gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Genel kişisel korunmalara özen gösterilmelidir. Kişiden kişiye bulaşmayı azaltmaya yönelik tedbirler şu anda toplum olarak yapacağımız en önemli işi oluşturmaktadır. Su ve sabunla ellerin iyice köpürtülerek yıkanmalı, öksürme ve hapşırma esnasında ağız ve burnun, tek kullanımlık mendillerle kapatılmalıdır. Bakanlığımız gelişmeleri kamuoyu ile düzenli bir şekilde paylaşmaya devam edecektir.''
YAPILAN ÇALIŞMALAR
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 14 Nisan tarihinde Dünya Sağlık Örgütü'nün virüsü dünyaya ilan ettiğini ve Meksika'da görüldüğünü açıkladığını hatırlatarak, kendilerinin de 25 Nisanda ilk virüsle ilgili bilimsel kurulu topladıklarını anımsattı.
Bu kurulun önerileriyle de gerekli hazırlıkları başlattıklarını, kurumlar ve bakanlıklar arası irtibatı sağlayarak alınan tedbirleri kamuoyuyla paylaştıklarını belirten Akdağ, bir salgın planı çerçevesinde Sağlık Bakanlığı olarak hazırlıkların tamamlandığını ve çok ciddi ve çok yoğun bir çalışmanın devam ettiğini dile getirdi.
Bakan Akdağ, ''Başbakan Yardımcımız Cemil Çiçekle beraber ilgili müsteşarlarımızı bir kaç gün önce toplayarak onlarla bu konudaki görevleri bildirdik. Salı günü il valilerimizi toplayarak valiler nezdinde ve yerel seviyedeki duyarlığın artması içinde gereğini yaptık'' dedi. Recep Akdağ, sözlerine şöyle sürdürdü:
''Yurt dışından gelen misafirimizin temas ettiği kişilerle ilgili olarak onları yakından takip etmemiz gerekiyor. Bakanlık olarak yakından takip etmemiz gerekiyor ki hastalık yayılmasın. Kontrollü bir alanda tutup mümkünse başka hiç kimseye bulaştırmasın. Bu kişiyle beraber ailesi de var, 6 kişilik bir aile. Bu aile de izole edilmiş durumda ve onlardan da numuneler alınıyor. Kişilerin, hastalığı bulaştırması en muhtemel diğer insanlar, kendi aile bireyleridir. Uçakla birlikte seyahat eden yolcular ve personel açısından da izlemlerimizi devam ettireceğiz. Hepimize sorumluluklar düşüyor. Duyarlı olmak durumundayız. Bir taraftan vatandaşı doğru bilgilendirmek durumundayız. Bir taraftan hasta haklarına riayette azami hassas davranmalıyız.''
HASEKİ'DE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI
ABD'den Irak'a gitmek üzere Atatürk Havalimanı'na gelen ve domuz gribi tespit edilen bir kişinin kaldırıldığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde güvenlik önlemleri artırıldı.
Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasının ardından hastane bahçesi ve enfeksiyon hastalıkları bölümü girişinde sıkı tedbirler alındı. Enfeksiyon bölümüne girişi çıkışlar kontrol altına alınırken, domuz gribi teşhisi konan hastanın bulunduğu yerde bulunan görevliler koruyucu elbiseler giydi.
Polis ekipleri de, enfeksiyon hastalıkları bölümünün çevresine güvenlik şeridi çekti.
ATATÜRK HAVALİMANI'NDA DA ÖNLEMLER ARTIRILDI
ABD'den Irak'a gitmek için Türkiye'ye giriş yapan bir yolcuda domuz gribi virüsünün tespit edilmesinin ardından Atatürk Havalimanı'nda önlemler artırıldı.
Atatürk Havalimanı'nda bulunan termal kameralardan yolcuların izlenmesi daha da sıklaştırıldı. Havalimanındaki karantina odası da tadilattan geçirilerek yenilendi. Bu arada, yolcuların yönlendirilen bariyerlerin yüksekliği de dikkatlerden kaçmadı. Domuz gribi virüsünün Türkiye'de de görülmesinin ardından havalimanı ve sağlık görevlileri, çalışmalarını sürdürüyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.