Salı 19.05.2009 00:00
Son Güncelleme: Çarşamba 20.05.2009 17:05

Türkan Saylan'a son veda

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Prof.Dr. Türkan Saylan'ın cenazesi, Teşvikye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından kortej eşliğinde Zincirlikuyu Mezarlığı'na getirildi.
Saylan'ın cenazesi, burada son yolculuğuna uğurlandı.
Türkan Saylan, Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı.
Törene 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da aralarında bulunduğu binlerce kişi katıldı. Teşvikiye Camii'nden alınan Saylan'ın cenazesi, binlerce kişinin oluşturduğu kortej eşliğinde Zincirlikuyu Mezarlığı'na getirildi. Saylan'ın cenazesi, burada yine binlerce kişi tarafından alkışlarla karşılandı. Cenaze, daha sonra dualar eşliğinde toprağa verildi.
Lütfi Kırdar Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenine ardından Saylan'ın Türk bayrağına sarılı tabutu cenaze aracına konuldu. Cenaze aracının arkasında oğlu, torunları, ÇYDD görevlileri, CHP'liler ve vatandaşların katılımıyla kortej oluşturuldu.
Korteje katılanlar ellerinde Türk bayrakları ile ''Türkiye laiktir laik kalacak'', ''Hepimiz Mustafa Kemal'in askerleriyiz'' şeklinde sloganlar atarak Teşvikiye Camisi'ne kadar yürüdü.
Yürüyüş güzergahı trafiğe kapatılırken, cenaze namazının kılınacağı camide izdiham oluştu.
LÜTFİ KIRDAR KONGRE VE SERGİ SARAYI'NDA TÖREN DÜZENLENDİ
Dün vefat eden Prof. Dr. Türkan Saylan için Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda saat 14 başlayan cenaze töreni 15.30 sıralarında sona erdi.


Törenin bitiminin ardından Saylan'ı son yolculuğuna uğurlamak için törene katılanlar, Saylan'ın naşına papatya ve karanfil bıraktı. Yarım saat süren çiçek bırakma merasiminin ardından Saylan'ın naaşı saat 16.00 sıraların da Harbiye'deki Lütfi Kırdar'dan, Teşvikiye Camiine götürülmek üzere cenaze aracına konuldu.

Prof. Dr. Saylan'ın cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki morgdan alınarak, törenin düzenlendiği Dr. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu'na getirildi. Türk bayrağına sarılı tabutun yanına, Saylan'ın bir resmi konulurken, çevresi de çiçeklerle süslendi.
Cenazenin getirilişinden hemen önce kongre merkezi önünde dev Türk bayrağı ve Prof.Dr. Saylan'ın dev fotoğrafı açıldı. Törene katılanlar, "Yiğidim Aslanım" isimli türkü ve şarkılara hep bir ağızdan eşlik ederken, Prof.Dr. Saylan'ın sevenleri gözyaşları döktü. Bu sırada CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP'li heyet, salona girdi. Büyük alkış alan CHP'lilerin içeriye girişi sırasında salonda "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganları yükseldi.
Zincirlikuyu'dan oluşturulan kortej, saat 14.00 sıralarında Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'ne ulaştı. Prof.Dr. Türkan Saylan'ın sevenleri, cenazeyi "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganları ve alkışlarla karşıladı. Cenaze daha sonra sevenlerinin omuzlarında kongre merkezine giriş yaptı. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de, cenazeyi omuzlayanlar arasında yer aldı. Cenazenin salona girişiyle birlikte sevenleri Prof.Dr. Saylan'ı uzun süre alkışladı. Salondan, "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganları yükseldi.
Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başladı. Törene, Türkan Saylan'ın hayatını anlatan sinevizyon gösterisiyle devam edildi.

Cenaze programı
14.30: Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda "Türkan Saylan Saygı Töreni"
14.30-15.30: Tören, konuşmalar ve saygı geçişi
15.30-16.00: Cenaze korteji Zincirlikuyu'dan Teşvikiye Camii'ne yürüyecek
16.00-17.00: Teşvikiye Camii'nde ikindi namazını müteakip cenaze namazı
17.30-18.30: Camiden hareket, Rumeli Caddesi, Haláskárgazi Caddesi, Büyükdere Caddesinden kortej eşliğinde Zincirlikuyu Mezarlığı'na varış
18.30-19.00: Türkan Saylan'ı ebedi istirahatgáhına uğurlama
ÇELİKEL:, DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN SAVUNULMASI, BU MU DARBECİLİK?
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Aysel Çelikel, ''Hukukun üstünlüğünün ve yargı bağımsızlığının savunulması, düşünce özgürlüğü ve basın özgürlüğünün savunulması, bu mu darbecilik? Eğer bunlar darbecilikse, hepimiz darbeciyiz'' dedi.
İstanbul'da dün sabah vefat eden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan için Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu'nda düzenlenen törende konuşan Çelikel, ''Türkan Saylan'ın hak etmediği bir şekilde acımasızca suçlandığını belirtti.

Çelikel, ''Ona yapılan hukuksuzluktan sonra, insanın kendini suçlu hissetmeden konuşması da çok güç. Türkan Saylan neler yaptı? Laiklik ve çağdaşlık kazanımlarını ortak paydamız olarak savunması, bu mu darbecilik? Kızların okutulması, bu mu darbecilik? Hukukun üstünlüğünün ve yargı bağımsızlığının savunulması, düşünce özgürlüğü ve basın özgürlüğünün savunulması, bu mu darbecilik? Eğer bunlar darbecilikse, hepimiz darbeciyiz'' diye konuştu.

Türkan Saylan'ın bir Cumhuriyet kadını olduğunu ifade eden Çelikel, şöyle devam etti:
''ÇYDD'de de millete mal olmuştur, ulusal mirasımızdır. Ülkemizin çağdaşlaşması için yakılan meşaleyi söndürmeyeceğiz. Söndürülmesine asla izin vermeyeceğiz. Türkan Saylan'ın teşekkürlerimizle, alkışlarımızla, sevgilerimizle, ona yapılanlardan utanç duyarak, özür dileyerek uğurluyoruz. Ulusumuzun başı sağ olsun.''
PROF. DR. KABOĞLU
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu da Türkan Saylan'ın Türkiye'de insan haklarını hukuk yoluyla ilerletebileceğine yürekten inandığını söyledi.
Saylan'ın geçmişte Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu'nda üyelik yaptığını anımsatan Kaboğlu, kurulun en aktif, en ilerici ve insan haklarını geliştirmek için en fazla mücadele eden üyesinin Saylan olduğunu belirtti.

Türkan Saylan'ın hastanede tedavi görürken evinin arandığını hatırlatan Kaboğlu, aramalar sırasında Saylan'ın 20 yıllık ajandalarına el konulduğunu ve bundan dolayı da çok üzüldüğünü vurguladı.
''Saylan'ın, 20 yıllık ajandalarını bugün buraya getiremediğini, ancak, Atatürk'ün el yazması anayasa taslağını salona getirebildiğini'' ifade eden Kaboğlu, ''Bu taslağa da polisler tarafından el konulmuştu. Türkan Hocamız bu çok önemliydi. Bugün buraya getirmeyi başardık'' dedi.
BURSİYER ÖĞRENCİLERİN KONUŞMASI
ÇYDD'den burs alan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Pelin Bardakçı da yaptığı konuşmada, Türkan Saylan'ın inancı, kararlılığı ve bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi ile kendisi için her zaman örnek bir insan olduğunu belirtti.
Bardakçı, ''Öyle ki üniversiteyi kazandığım yıl onunla tanışmam yoluma kararlılıkla devam etmemi sağladı. Üniversite hayatım boyunca devam eden bu hırs yoluma ışık tutmuş daha iyi, daha özgür daha güzel şeylerin mümkün olabileceğini göstermiştir. Türkan hocama her zaman minnettar olacağım ve hatırası önünde içimde her zaman ondan bir parça taşıyacağıma, çalışkan, sorunlara çözüm getiren, daima ileriye bakan, ona layık bir insan olacağıma söz veriyorum'' diye konuştu.
Bursiyer Volkan Düzenli ise Türkan Saylan'ı kaybetmenin acısını yüreğinin derinliklerinde hissettiğini kaydetti. Türkan Saylan'ın sevenlerine iki büyük öğüt ve miras bıraktığını ifade eden Düzenli, ''Öğütlerden biri; 'dününü bilmeyen bugünü tayin edemez' sözünden yola çıkarak, tarihini dününü bilen gençler olmamızı, ikinci öğüdü ise; dünyaya yabancı kalmamak adına öğrenebildiğimiz kadar dil öğrenmemizdi. Türkan Hocamız bu iki temel öğüdünde, ancak ve ancak okuyarak ve çok çalışarak tutulabileceğini sözlerine eklerdi. Hocamızın mirası, yurdumuzda eğitim görmemiş kızlar ve erkekler bırakmaması, çağdaş topluma çağdaş insanlar yetiştirerek ulaşmaktır'' şeklinde konuştu.
Daha sonra cenaze törenine katılanlar, salonda Türk Bayrağı'na sarılı Saylan'ın tabutu üzerine özellikle çok sevdiği papatya ile diğer çiçeklerden bıraktılar.
Cenaze törenine, Türkan Saylan'ın oğlu Çınar Saylan ile torunları Timur ve Tamer Saylan'ın yanı sıra, CHP Genel Başkan Yardımcıları Onur Öymen ve Bihlun Tamaylıgil, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, DSP Genel Başkanı Mahsun Türker, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün de aralarında bulunduğu, bazı parti, sivil toplum örgütü, sendika yöneticileri ile ÇYDD üyeleri ve öğrenciler katıldı.
CHP GENEL BAŞKANI BAYKAL: ''UMARIM, TOPLUM DAHA NİCE TÜRKAN SAYLAN'LARI
YETİŞTİRECEKTİR."

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Toplum daha nice Türkan Saylan'ları yetiştirecektir. Türk milletinin ve bütün insanlığın başı sağolsun'' dedi.
Çağdaş Yaşamı Destekle Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Türkan Saylan için Teşvikiye Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine katılan Baykal, Saylan'ın bütün yaşamı boyunca insanlığın acılarını azaltmaya, ilerlemesini ve gelişmesini sağlamaya adadığını söyledi.
Baykal, kendisini insanlığa, topluma, gençlere, eğitime ve sağlığa adamış bir insanın, her toplumun iftiharı olduğunu ve öyle de olması gerektiğini vurgulayarak, ''Fakat yaşamının son döneminde çektiği acılar ve ızdıraplar, ne yazık ki hepimizi derinden üzen, yaralayan bir durum oluşturmuştur. Bunu kesinlikle hak etmiyordu'' dedi.
Saylan'ın uğrunda mücadele ettiği hedeflerin, insanların eşitliği, insan hakları, eğitimin yaygınlaşması, demokratik bir toplumun oluşturulması, cumhuriyet değerlerinin sahiplenilmesi olduğunu söyleyen Baykal, Saylan'ın bu uğurda mücadele ettiğini ifade etti.
Saylan'ın, yaşamının son aşamasında hiç hak etmediği halde, hastalığında çektiği acılardan daha büyük bir acı çekmek zorunda kaldığını kaydeden Baykal, şunları kaydetti:
''Bu hepimizin büyük, derin üzüntüsüdür. Ona bir yandan çok büyük bir saygı duyuyoruz, bir yandan da yaşadığı bu ızdırapları ona reva görenleri düşünerek, kopuk ve karmaşık duygular içinde sevgiyle uğurluyoruz. Umarım, toplum daha nice Türkan Saylan'ları yetiştirecektir. Onun anısını hep beraber yaşatacağız. Türk milletinin ve bütün insanlığın başı sağolsun.Hiç kuşku yok, yaşadığı insani acılar da onun kişiliğinin, direncinin bir yansıması oldu. Yaşamının son döneminde kansere karşı verdiği mücadele, örnek bir mücadeledir. Saygıyla anılacak bir mücadeledir. Bu kişisel acılarını yaşarken, sürekli bir sorumluluk duygusu içinde olması etkileyici bir tablo oluşturmuştur. Onun ötesinde, insan hayatının kaçınılmaz acılarının dışında, ona çektirilen ızdıraplar, yaşatılan acılar... İşte o yüreğimizi çok sıkıştırıyor.''
SAYLAN'DAN ŞİMDİ ÖZÜR DİLEME ZAMANI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen konuşmasında, dün vefat eden Türkan Saylan'dan şimdi özür dileme zamanının olduğunu söyleyerek "kimler özür dileceğini iyi biliyor" dedi.
Törene, TBMM CHP Grup Başkanvekili İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu da yaptığı konuşmada, Saylan'la ilgili düşüncelerini dile getirdi.
Türkan Saylan'ın bir abide bir bilim insanı olduğuna değinen Kılıçdaroğlu, Saylan'ın hayatını insan sağlığına adamış biri olduğunu ifade etti. Ergenekon kapsamında Saylan'ın suçlanmasının haksızlık olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Devletin Türkan Saylan'dan özür dilemesini bekliyorum. Devlet sahip çıkmadı ama Saylan'ın istekleri bizim için boynumuzun borcudur. Hepimizin destek vermesi gerekiyor" diye konuştu.
CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ KILIÇDAROĞLU
Cenaze törenine katılan CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, basın mensuplarının soruları üzerine, şunları söyledi:
''Türkan Saylan, yaşamını eğitime adamış bir bilim insanıdır, bir abidedir. ÇYDD en büyük sivil toplum kuruluşlarından birisi. Devlet yaşamının son günlerinde onun hak etmediği acıları yaşattı. Ben devletin, hayatta olmayan Türkan Saylan'dan ve Türk halkından özür dilemesini bekliyorum. Bu görevini yerine getirirse Türkiye Cumhuriyeti yücelecektir. Bu özrü yerine getirmek aynı zamanda bir insanlık borcudur. Diliyoruz ve istiyoruz, bunu yerine getirsinler. ÇYDD Türkan hanımın bize bıraktığı bir mirastır. Her yurtseverin bu mirasa sahip çıkacağına, maddi, manevi katkı vereceğine inanıyorum.''
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de cenaze törenine katılmak üzere geldiği sırada, basın mensuplarının soruları üzerine, ''Şimdi Türkan Saylan'dan özür dileme zamanıdır. Kimler özür dileyeceğini iyi biliyor'' dedi.
Tören yapılan konuşmalarla sürerken, Dr. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu'nun dolması nedeniyle birçok kişi dışarıda kaldı.

EMEKLİ ORGENERAL KILINÇ: ''DEVLET, BELKİ BİR GÜN SAYIN TAYLAN'DAN ÖZÜR DİLEYECEKTİR''
Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Orgeneral Tuncer Kılınç, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın ölümünden dolayı çok üzgün olduğunu belirterek, ''Devlet, belki bir gün Sayın Saylan'dan özür dileyecektir'' dedi.
Türkan Saylan için Dr. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu'nda düzenlenen törene gelen emekli Orgeneral Kılınç, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Emekli Orgeneral Kılınç, Saylan'ın, çağdaşlığın simgesi olan bir kişi olduğunu vurgulayarak, ''Destek olduğu çok fazla genç var. Onların bu bayrağı taşıyacağına inanıyoruz'' dedi.
Mücadele insanı olarak nitelendirdiği Türkan Saylan'ın yerinin dolmasının mümkün olmadığını belirten Kılınç, ''Türkiye, şaşkın bir süreç yaşıyor. Bu süreç içerisinde kimileri mağdur oluyor. Aynı mağduriyeti bende yaşadım. Adalet mutlaka yerini bulacaktır. Devlet, belki bir gün Sayın Saylan'dan özür dileyecektir'' ifadelerini kullandı.


GÜLER SABANCI: ''TÜRKAN HOCA YAPTIKLARIYLA UNUTULMAYACAK BİR KİŞİDİR''
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın olağanüstü enerjisiyle Türkiye'nin çağdaş eğitim konularında yaptıklarıyla unutulmayacak bir kişi olduğunu belirtti.
Güler Sabancı, Prof. Dr Türkan Saylan'ın vefatına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:
''Prof. Dr. Türkan Saylan'ın vefatını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Türkan hoca, olağanüstü enerjisiyle Türkiye'nin çağdaş eğitim konularında yaptıklarıyla unutulmayacak bir kişidir.
Yakın çalışma arkadaşlarına ve Türkiye'ye baş sağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.''
SABİH KANADOĞLU: "BU UTANÇTA PAYI OLANLAR DAHA FAZLA ÜZÜLSÜN"
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği(ÇYDD) Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan için Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen törene katılan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Türkan Saylan'ın Ergenekonla suçlanmasıyla ilgili olarak "Bu utançta payı olanlar daha fazla üzülsünler" dedi.
Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'na girerken uzun süre alkışta ayaklanan Sabih Kanadoğlu, Gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Saylan'ın ölümüne çok üzüldüklerini dile getiren Kanadoğlu "Onun öğrettikleri, onun yetiştirdikleri yolumuza ışık tutmaya devam edecek. Üzgünüz ama ölüm hepimizin başında" diye konuştu.
Saylan'ın Ergenekon'a yönelik suçlanmasıyla ilgilide düşüncelerini dile getiren Sabih Kandoğlu "Söyleyebileceğim tek şey bu utançta payı olanlar daha fazla üzülsünler" dedi.
İSMAİL ULUSOY: "SAYLAN, KENDİSİNİ GERÇEKLERİN AYDINLANMASINA ADAMIŞ BİR DAVA İNSANIDIR"
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Kayseri Şube Başkanı Dr. İsmail Ulusoy, Prof. Dr. Türkan Saylan'ın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, başsağlığı diledi.
ADD Kayseri Şube Başkanı Ulusoy, yaptığı açıklamada, Prof. Dr. Türkan Saylan'ın ölümünden dolayı doğan boşluğun doldurulacağına inandığını söyledi.
Ulusoy, Saylan'ın gerçekleri aydınlatılmasına adamış bir dava insanı olduğunu belirterek, "Ülkemizin yetiştirdiği az sayıdaki gerçek bilim adamlarımızdan birini, Prof. Dr. Türkan Saylan'ı kaybetmiş bulunuyoruz. Türkan Saylan, bir bilim adamı olduğu kadar, kendisini ve yaşamını gerçeklerin aydınlanmasına ve onları bir takım gerici, bölücü ve yıkıcı akımların etkisinden korumaya adamış bir dava insanıdır. Onun ışığında feyz alan gençlerin ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin diğer yönetici ve üyelerin bu boşluğu dolduracağına güveniyoruz" diye konuştu.
ÖNDER AYDIN: "SAYLAN'IN İDEALLERİ AYNI KARARLILIKTA YAŞATILACAK"
Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Önder Aydın, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan'ın hayatını kaybetmesinden ötürü büyük üzüntü duyduklarını söyledi.
Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, Türkan Saylan'ı Cumhuriyet'in yetiştirdiği çok değerli bilim kadını, ödünsüz Atatürkçü ve çağdaş yaşamın yılmaz savaşçısı olarak niteledi ve "Büyük bir boşluk bırakarak aramızdan ayrılan hocamızın idealleri aynı kararlılıkla yaşatılacaktır. Aydınlıktan, uygarlıktan ve insanlıktan yana olan tüm halkımızın başı sağolsun.Anısı ve mücadelesi önünde saygıyla eğiliyoruz" dedi.


X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.