Pazar 09.08.2009 00:00
Son Güncelleme: Pazar 09.08.2009 15:05

TBMM’de devir teslim

TBMM Başkanı seçilen Mehmet Ali Şahin, görevi Köksal Toptan'dan devraldı.

TBMM'de düzenlenen devir teslim töreninde Köksal Toptan, Şahin'in seçildiğine dair Meclis kararını imzalayarak Şahin'e verdi.
Törende konuşan Şahin, Türkiye'de ortaya çıkan ve gelecekte ortaya çıkacak her sorunun çözüm zeminin Meclis olduğunu vurgulayarak, ''TBMM Başkanlığını yapacak olan kim olursa olsun, ilk Meclis Başkanının bakış açısı ve heyecanıyla bu görevi yaparak Meclise layık olmalıdır'' dedi.
* FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...
KÖKSAL TOPTAN: HEPİMİZİN DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKMASI, DEMOKRASİYİ GELİŞTİRMESİ
KONUNDA ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMASI GEREKİR

TBMM Başkanlığını Mehmet Ali Şahin'e devreden Köksal Toptan, herkesin demokrasiye sahip çıkması ve demokrasiyi geliştirmesi konunda üzerine düşeni yapması gerektiğini belirterek, ''Hep görüyoruz ve yaşıyoruz ki ne kadar dönüp dolaşsak bile çıkış yolunun demokrasi olduğu konusunda milletimizin hiçbir ferdinin, hiçbir aykırı düşüncesi yok'' dedi.
TBMM'de gerçekleştirilen devir teslim töreninde konuşan Toptan, Meclisin kurulduğu 23 Nisan 1920'de Türkiye'nin savaş halinde bir ülke olduğunu anımsatarak, topraklarının önemli bir bölümünün işgal altında bulunduğunu belirtti. Toptan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bir büyük imparatorluktan yeni bir devlet kurma ışığı etrafında toplanan bir avuç insan, 19 Mayıs 1919'dan başlayarak bir büyük hareketi gerçekleştirdiklerini ve onun sonunda henüz ordusu olmayan ama savaş halinde bulunan, henüz kurumları kurulmamış ama inancı ve azmi olan, kısacası henüz devleti kurulmamış bir ortamda TBMM kuruldu. Bu Meclis, bir taraftan modern bir devleti kurma çalışmalarını yürütürken, öbür taraftan da savaşı yöneten ve zaferle sonuçlanan bir büyük mücadeleyi gerçekleştiren bir Meclistir ve bu nedenle Gazilik unvanı almıştır. 23 Nisan 1920'den başlayan süreç, Cumhuriyet'in ilanıyla devam etmiş ve geçen yıllar içerisinde de TBMM'nin önderliğindeki Türkiye, Cumhuriyetini demokrasiyle taçlandırmak suretiyle yoluna devam etmiş ve kendisini şimdilerde Cumhuriyet'in 100. yıldönümü olan 2023'ü, dünyanın en büyük 10 ülkesinden birisi olma hedefini seçmiştir. Bu, Atatürk'ün bize gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkma hedefidir. Çok şükür ki Türkiye, parlamentosuyla, kurumlarıyla bu hedefe ulaşma konusunda bir büyük heyecanı, bir büyük kararlılığı sergileyerek, reform üstüne reform gerçekleştirmekte ve ekonomik, sosyal, siyasal ve demokratikleşme alanında olağanüstü beceriler göstermektedir. Bu performans içinde TBMM, geçen 89 yıl içinde her zaman üzerine düşeni yapmıştır.
İlk başkanlığını Büyük Atatürk'ün yaptığı bu Meclis, her zaman milletimizin üstün iradesinin tecelli ettiği yer olma özelliğini korumuştur. İlgili olsun ya da olmasın, TBMM'den milletimiz her zaman, her şart altında mutlaka çıkış yolu beklemiştir. Milletvekillerimiz ve TBMM de bu talepleri karşılamak için her zaman olağanüstü bir fedakarlık ve gayret içinde olmuştur.''
''ÇOK BÜYÜK HUZUR DUYUYORUM''
Toptan, iki yıl önce TBMM Başkanlığına seçildiğini ve bugün de görevi Şahin'e devrettiğini anımsatarak, ''Başkanlık heyecanını şimdi de taşıyorum. Önemli olan bu makamlarda hoş sada bırakabilmektir. Devletimiz ve milletimiz için çok önemli bir makam olan TBMM'yi temsil, elbette çok büyük sorumluluk, onur ve gurur demektir. Ben bunu ömrümün sonuna kadar taşıyacağım ve çocuklarıma da miras olarak bırakacağım'' dedi.
Kendisine güven duyan ve çalışmaları sırasında bu güveni devam ettiren herkese teşekkür eden Toptan, şöyle konuştu:
''Sayın Şahin, uzun siyasi deneyimi olan bir arkadaşımızdır. Aynı zamanda hukukçu... Çeşitli bakanlıklarda millete hizmet etmiştir. O nedenle önümüzdeki süreçte Sayın Şahin'in bizim dönemimizden çok daha büyük hizmetler gerçekleştireceğine ve TBMM Başkanlığını gerektiği gibi, başarıyla sürdüreceğine yürekten inanıyorum. Benim bugünkü heyecanım da budur. Gerçekten çok büyük bir huzur duyuyorum. Bu makamlarda hiçkimse sonuna kadar kalamaz. Demokrasinin güzelliği de budur. Sadece demokrasilerde makamlar, mevkiler, iktidarlar kansız, kavgasız dövüşsüz el değiştirir. Onun için demokrasi, bizim ve çağımız için çok önemli ve yükselen bir değer, en önemli değer.
Hepimizin demokrasiye sahip çıkması, demokrasiyi geliştirmesi konunda hepimizin üzerine düşeni yapması, o gayret içinde olması gerekir. Hep görüyoruz ve yaşıyoruz ki ne kadar dönüp dolaşsak bile çıkış yolunun demokrasi olduğu konusunda milletimizin hiçbir ferdinin, hiçbir aykırı düşüncesi yok. Bugün de böyle bir demokratik sürecin, bana göre çok güzel bir fotoğrafını yaşıyoruz. TBMM Başkanlığı gibi çok önemli ve kutsal bir makam, dostluk, kardeşlik, huzur içinde el değiştiriyor. Milletimizin bu demokratik olgunluğa ulaşması hepimiz için gurur ve mutluluk vericidir. Benim de bu sürece deryada bir katre katkım olmuşsa kendimi mutlu ve bahtiyar hissedeceğim.''
''24 MÜ, 25 Mİ?''
Şahin'in bir hesaba göre 24, bir hesaba göre ise 25. TBMM Başkanı olduğunu, karışıklığın ve hatanın nereden geldiği tartışmalarına da değinen Toptan, Şahin'in ''30.'' demesi üzerine ise ''30 olmadığı kesin. Sayın Yıldırım Akbulut arayla iki kez seçildi. Onu iki kere seçilmiş sayarsak sayın Şahin 25. oluyor. Ama sonuç itibariyle, kişi ve birey olarak hesaba katarsak ben 23'üncü, Sayın Şahin ise 24. Başkan olarak TBMM'yi daha ileri hedeflere taşıyacaktır. Kendisine huzur, mutluluk ve başarı dolu iki yıl diliyorum'' dedi.
Gazetecilerin Şahin'e yardımcı olması gerektiğini isteyerek, en küçük bir yanlış haberin bile TBMM açısından kamuoyuna yanlış yansıdığını anlatan Toptan, basın mensuplarından hassasiyet göstermesini rica etti. Toptan, ''Çünkü yıpranan Meclis Başkanları veya milletvekilleri olmuyor. Bunun da kimseye yararı olmuyor. O bakımdan bu konularda da Sayın Şahin'e yardımcı olacağınıza inanıyorum'' diye konuştu.
Bugün en önemli imzalarından birini attığını belirten Toptan, Şahin'in seçildiğine dair Meclis kararını imzalayarak kendisine sundu ve ''Hayırlı olsun, Allah utandırmasın'' dedi.
''BU BİR BAYRAK, NÖBET DEĞİŞİMİDİR''
Kararı Toptan'dan alan Şahin de yaptığı konuşmada, Meclisin, Cumhuriyet'in temel organlarının başında geldiğini belirterek, şöyle konuştu:
''Önümüzdeki yıl 90. yıldönümünü kutlayacağımız Meclisimizin özelliği sadece Cumhuriyetimizin temel organlarından biri olmaktan ötedir. Bu Meclis, Cumhuriyeti kuran bir Meclistir. Aynı zamanda milletimizin Meclisidir. Sadece yasama organı değil, yürütme ve yargı da Cumhuriyetin temel organlarındandır ve milletimiz adına görev yapıyor. O nedenle milletimize ait olan Meclis ve diğer organların milletimize layık olması ve onların sorunlarını çözebilmesi, onların barış, huzur ve refah içinde yaşayabilmesi için bu görevleri ifa etmeleri gerekiyor. Şu anda Türkiye'nin içinde bulunduğu her sorunun, gelecekte Türkiye'nin karşısına çıkacak her problemin çözüm zemini TBMM'dir. Bu zamana kadar bu görevleri ifa edenler, bu şuur ve inançla görevlerini yerine getirmişlerdir. Biraz önce benim ve sayın Toptan'ın kaçıncı meclis başkanı olduğuna dair bir takım rakamlar söylendi... Bana göre bunların fazla önemi yok. TBMM'de meclis başkanlığı yapacak her kim olursa olsun, ilk meclis başkanımızın bakış açısı ve heyecanıyla bu görevi yaparsa, milletimize tam layık olacağına inanıyorum.''
Toptan'a şükran borçlu olduğunu, derin devlet deneyimini iki yıl sürdürdüğü Meclis Başkanlığı döneminde de ortaya koyduğunu anlatan Şahin, bundan sonraki çalışmalarında kendisinin tecrübelerinden yararlanacağını ifade etti. Diyaloglarının bundan sonra da devam edeceğini belirten Şahin, ''Meclis Başkanları, TBMM'nin yasa ve denetim görevinin Anayasa ve İçtüzükte belirtildiği gibi yerine getirilmesi konusunda milletvekillerimize ve gruplara yardımcı oluyor. Açıklık ve şeffaflık içerisinde hizmetlerin çok daha çabuk görülmesi için Meclis başkanları çok önemli görevler yaptı. Başlamış ama bitmemiş hizmetler var; bu hizmetleri inşallah bu dönemde bitireceğiz, bunlara yenilerini ekleyeceğiz'' diye konuştu.
Yapılanın ''bayrak ve nöbet değişimi olduğunu'' belirten Şahin, ''Ben Meclis Başkanlığı bayrağını şimdi değerli Başkanımız ve ağabey olarak hitap ettiğim Köksal Toptan'dan devralıyorum. Allah yardımcımız olsun'' dedi.
Basının yoğun ilgi gösterdiği devir teslim törenine, TBMM Başkanlık Divanının bazı üyeleri ve Meclis bürokratları katıldı.
TBMM BAŞKANI ŞAHİN: ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA MECLİS BAŞKANI OLARAK BANA BİR GÖREV DÜŞERSE BU KONUDA ELİMDEN GELENİ YAPARIM
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa değişikliği konusunda, ''Türkiye'de konuyla ilgili kafa yoran herkesin 'mutlaka yapalım' dediği bir konudur. Bu konuda Meclis Başkanı olarak bana bir görev düşerse, ki düşeceğine inanıyorum, bu konuda elimden geleni yaparım'' dedi.
Şahin, TBMM'de gerçekleştirilen devir teslim töreninin ardından gazetecilerin, ''ilk yapacağı işin ne olacağı'' sorusuna, ''Öncelikle genel sekreter ve ilgili arkadaşlardan bilgi alacağım. Önce duruma bir vaziyet edelim. Ondan sonra, devam etmekte olan hizmetleri devam ettireceğiz, yenileriyle ilgili de arkadaşlarımızla bir değerlendirme yapacağız. Ben ileriki günlerde bu çalışmaları yaptıktan sonra sizlerle oturacağım, bütün bunları konuşacağım'' karşılığını verdi.
''Muhafız alayının Meclisten taşınmasıyla ilgili bir çalışma vardı. Sizin başkanlığınız döneminde bu gündeme gelecek mi?'' sorusuna karşılık Şahin, ''Taşınmasıyla ilgili değil de yerinin değiştirilmesiyle ilgili... Genelkurmayımızın olumlu yaklaşımının olduğunu Köksal Bey bana ifade etmişti. İhtiyaç olursa tabii... İhtiyaç olup olmadığını bu çalışmalar esnasında göreceğiz'' diye konuştu.
Şahin, ''Geçen dönem Anayasa değişikliği tartışıldı ama hayata geçmedi. Sizin öncelikleriniz arasında yer alacak mı?'' sorusu üzerine şunları söyledi:
''Anayasa değişikliğini ben yapacak değilim, Genel Kurulumuz (Meclis) yapacak. Ama Anayasa değişikliği, gerçekten Türkiye'de konuyla ilgili kafa yoran herkesin 'mutlaka yapalım' dediği bir konudur. Ama sanıyorum ki siyasi partilerimiz arasında bir mutabakatın sağlanması da önem arz ediyor. Bu konuda Meclis Başkanı olarak bana bir görev düşerse, ki düşeceğine inanıyorum, bu konuda elimden geleni yaparım.''

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.