Pazartesi 17.08.2009 00:00
Son Güncelleme: Pazartesi 17.08.2009 14:08

17 Ağustos'u unutmadık

Marmara Depremi, 10'uncu yıldönümünde semazenlerle anıldı. Kocaeli Fuarı'nda gece yarısına kadar devam eden programa çok sayıda vatandaş katıldı.
17 Ağustos Marmara Depremi, 10'uncu yıldönümünde Kocaeli'de çeşitli etkinliklerle anıldı. İzmit'teki anma töreni Kocaeli Fuarı'nda yapıldı. Güneş sahnesinde düzenlenen program, Kur'an-ı Kerim'in okunması ile başladı. Daha sonra sahneye ilahi grubu çıktı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Karataş, din ve deprem konusunda bilgi verdi.
Programı çok sayıda vatandaş takip etti. Ailece anma programına gelen vatandaşlar, saatlerce programı takip edince sıkılan çocuklar programı bırakıp lunaparaka gitti.
Gecenin ilerleyen saatlerinde ise sahneye Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu çıktı. Semazenlerin icrası, programa katılanlar tarafından ilgi ile izlendi.
BÜYÜK DEPREMİN YILDÖNÜMÜNDE MEŞALELERLE YÜRÜDÜLER
Kocaeli'de 17 Ağustos depreminin 10'uncu yıldönümünde depremzedeler, meşalelerle yürüdü. Çok sayıda vatandaşın katıldığı yürüyüşte, 'Depremi unutturmayacağız' sloganları atıldı.
* FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...
* DEPREME 10 YIL DAHA YAKLAŞTIK...
17 Ağustos Marmara Depremi, çeşitli etkinliklerle anılıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da depremzedeler meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. İlk yürüyüşü konutlarından çıkarıldıklarını iddia eden Arızlı Konutları sakinleri yaptı. Konutların bulunduğu Kuruçeşme'den İzmit Anıt Park'a kadar olan 30 kilometrelik yolu yürüyen depremzedeler, sloganlar atarak yetkililere tepki gösterdi. Konutları vermeyeceklerini belirten depremzedeler, D-100 karayolunda da yürüyünce trafik bir süre aksadı. Yürüyüşe katılanlardan bazıları pankart taşıdı, kimisi ise araçların arka tamponuna binerek etkinlikte yer aldı. Anıt Park'ta bulunan Deprem Anıtı önüne gelen vatandaşlar, burada depremde hayatını kaybedenlerin isimlerini tek tek okuyarak, 'Burada' dediler.
Daha sonra Kocaeli Depremzedeler Derneği meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. İzmit Merkez Bankası önünde toplanan çok sayıda vatandaş, ellerine aldıkları meşale ve pankartlarla yürüyüş yolunda yürümeye başladı. Yürüyüşe evlerinin balkonuna çıkan vatandaşlar da destek verdi. Yolda geçen araçlar da konvoy oluşturarak kornalarla yürüyüşe destek verdi. Anıt Park'taki deprem anıtı önüne gelen vatandaşlar, sinevizyon gösterisini izledi. Saat 03:02'yi gösterdiğinde siren çalınarak depremde hayatını kaybedenler anıldı.
YALOVA'DA HAYATINI KAYBEDENLER DEPREM ANITI'NDA DÜZENLENEN TÖRENLE ANILDI

17 Ağustos Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler Yalova'da düzenlenen törenle anıldı.
Yıkılan binaların enkazı üzerine kurulan Deprem Anıtı'nı ziyaret eden vatandaşlar, hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu beton bloklara çiçek bıraktı.
Anıt içinde bulunan fotoğraf sergisini de gezen vatandaşlar, Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği, Sivil Savunma Müdürlüğü ve İzcilik il temsilciliğine ait çadırları da ziyaret etti.
Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği üyesi bir grup da meşalelerle Gazipaşa Caddesi'nden Deprem Anıtı'na yürüdü. Grup, anıta geldiğinde ''Sesimizi duyan var mı?'' diye bağırdı.
Törende, Yalova İl Müftülüğü görevlileri de dualar okuyarak ilahi söyledi. Törene Yalova Valisi Mehmet Ersoy ve Belediye Başkanı Yakup Koçal da katıldı.
Bu arada, yeni evlenen Yalovalı çift Savaş Lokman (39) ile Nuray Savaş Lokman (29) da Deprem Anıtı'na gelerek hayatını kaybedenler için beton bloklara çiçek bıraktı.
Depremde çok sayıda arkadaşını kaybettiğini belirten Savaş Lokman, ''Allah kimselere bir daha böyle acı yaşatmasın. 10 yıl geçmesine karşın hala o büyük felaketin acısı içimizde. Bu yüzden böylesine anlamlı bir günde düğünden çıkarak anıtı ziyaret ettik, yakınlarımızı andık'' dedi..
Genç çift daha sonra Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği'ne üye oldu.
MARMARA DEPREMİ'NİN 10. YIL DÖNÜMÜNDE GÖZYAŞLARI DİNMEDİ
Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler, 10. yıldönümünde Sakarya'da binlerce kişinin katıldığı etkinlikte anıldı. Kent Meyda'nında toplanan kalabalık, depremin meydana geldiği 03:02'de hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu.
Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenleri anma töreni Sakarya'da büyük bir katılımla gerçekleştirildi. 17 Ağustos 1999'da meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenler, Adapazarı'nda, felaketin yaşandığı saat 03.02'de anıldı. Kent meydanında toplanan yaklaşık 2 bin kişi, depremde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı okudu. Sakaryaspor taraftarlarından oluşan Tatangalar grubunun düzenlediği anma gecesinde Düzce'den gelen Pİ Alternatif Sanat Atölyesi oyuncuları, Deprem Oratoryosu adını verdikleri oyunda 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde yaşanan acıları canlandırdı. Tiyatro oyunu sırasında depremde yakınlarını kaybeden aileler, gözyaşlarını tutamadı. Tiyatro gösterisinin ardından depremi anlatan sinevizyon gösteri sunuldu.
Gecede, Sakarya İl Müftülüğü din görevlileri, depremde hayatını kaybedenler için Kuran okudu, dua etti. Gecenin sonunda depremin meydana geldiği 03.02'de, taraftarlar meşaleler yaktı.
Depremde 12 yaşındaki kızı Tuğba'yı kaybeden Firdevs Akgül, anma programında kızının resmine sarılarak ağladı. Akgül, kızının çarpık yapılaşmanın kurbanı olduğunu belirtti. Kızını ve torununu kaybeden Sacide Ateş, depremin acısını ilk günkü gibi yaşadığını ifade ederek; "Üzüntülüyüz. Acıyı yaşayan bir anne ve kardeş olarak buradayım. Duygularım çok yoğun. Kızımı ve torunumu kaybettim. İkisi aynı mezara gömüldü. Herkesin acısını paylaşıyorum. Hiç unutmadım. Her zaman mezarlığa gidiyorum. Damadım 10 yıldır eşinin ve kızının acısıyla yaralanıyor." dedi.
BAŞKAN'A YUMRUK ATTI

Depremin 10'uncu yılında depremin merkez üssü olan Gölcük ilçesinde anma töreni düzenlendi. Tören sırasında bir kişi Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş'e yumruk attı.
17 Ağustos Marmara Depremi'nin 10'uncu yıldönümü Gölcük ilçesinde de anıldı. Saat 03:02'yi gösterdiğinde vatandaşlar Kavaklı Sahili'nde bulunan deprem anıtına çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşundan sonra Başkan Ellibeş, günün anlam ve önemi hakkında konuşma yaptığı sırada Behçet Yılmaz isimli vatandaş, "Depremde dükkanımı kaybettim, bunları nasıl geri getireceksin' diyerek saldırdı. Başkan Ellibeş'in göğsüne bir yumruk atan Yılmaz, daha sonra vatandaşlar tarafından etkisiz hale getirildi. Başkan Ellibeş'in araya girmesi ile linçten kurtulan Yılmaz gözaltına alındı.
Olaydan sonra anıt önüne ateşten 'Depremi 10'uncu yılında da unutmayacağız' yazısı yazıldı. Daha sonra depremzedeler denize çelenk ve karanfiller bıraktı.
BAŞKAN ELLİBEŞ, KENDİSİNE YUMRUK ATAN KİŞİDEN ŞİKAYETÇİ OLMADI
Kocaeli'nin Gölcük İlçesi Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde hayatını kaybedenlerin anıldığı tören sırasında kendisine yumruk atan kişiden şikayetçi olmadı.
Mehmet Ellibeş, ilçenin Kavaklı sahilindeki Deprem Anıtı önünde düzenlenen törende konuşma yaptığı sırada göğsüne ''Başkan benim dükkanım yıkıldı, ne olacak'' diyerek yumruk atan Behcet Y'nin bu hareketi alkolün etkisiyle yaptığını söyledi. Ellibeş, ''Belediyeden emekli olan zabıtanın oğlu, elimde büyüdü. Dükkanının yıkıldığı mazeretinden bahsetti. Bunu gündeme getirmek için basını da fırsat bildi. Alkolün etkisiyle oldu. Ayılınca ne yaptığını bilmediğini söyledi, özür diledi. Ben de kendisini affettim, büyütülecek bir konu değil'' dedi.
Bu arada, gözaltına alınan Behcet Y'nin 270 promil alkollü olduğu, olayla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğü bildirildi.
Merkez Mahallesi Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan kasap dükkanının, 17 Ağustos Marmara depreminde yıkıldığı öğrenilen Behcet Y, yaşanan arbedede yere düşmüş, vatandaşlar ve görevliler tarafından tartaklanmış, ardından polis ekiplerince gözaltına alınmıştı.
Tören, depremin meydana geldiği saat 03.02'de sirenler eşliğinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması, dilek fenerleri ve denize çiçek bırakılmasıyla sona ermişti.
DEPREMDE DONANMA KOMUTANLIĞINDA HAYATINI KAYBEDEN 420 PERSONEL VE AİLELERİ ANILDI
Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde Donanma Komutanlığında hayatını kaybeden 420 personel ve aileleri anıldı.
Deprem Şehitleri Anıtı önündeki anma töreni, Donanma Komutanlığı Harp Filosu Komutanı Tümamiral Mücahit Şişlioğlu'nun anıta çelenk koyması, saygı duruşunda bulunulması, saygı atışı yapılması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Deniz Kurmay Binbaşı Abdülkadir Küçük, burada yaptığı konuşmada, depremde 420 personelin yaşamını yitirdiğini, birçok binanın yıkıldığını anımsattı. Büyük felaketin yıl dönümünde acıların yeniden tazelendiğini ifade eden Kurmay Binbaşı Küçük, o günlerin bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.
Depremin ardından Türk ulusunun tarihinde en büyük dayanışma örneklerinden birini sergileyerek yaraları sarmaya başladığını, ulusça birlik olmanın en güzel örneğinin dünyaya sunulduğunu belirten Küçük, felaketin boyutu göz önüne alındığında, yaraların sarılmasının kolay olmadığının fark edildiğini, felaketin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen acıların hala derinden hissedildiğini söyledi.
Deniz Kurmay Binbaşı Küçük, acılardan ders alınarak, deprem öncesi, esnası ve sonrasında yapılması gerekenlerin iyice kavranılması gerektiğini bildirdi.
Daha sonra, Tümamiral Mücahit Şişlioğlu, anıt anı defterini imzaladı ve depremde ölenlerin yakınlarına baş sağlığı diledi. Ailelerle sohbet eden Tümamiral Şişlioğlu, Marmara depreminde görev yaptığı TCG Yıldırım ve TCG Oruçreis firkateynlerinden 6 arkadaşının şehit olduğunu belirterek, ''Kader birliği yaptığım arkadaşlarımı hiçbir zaman unutmayacağım, acılarınızı paylaşıyorum'' dedi.
Daha sonra ölenlerin yakınları anıta karanfil bıraktı, gözyaşı döktü. Törende bir şehit yakını fenalık geçirdi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.