Cuma 11.09.2009 00:00
Son Güncelleme: Cuma 11.09.2009 16:32

Belediyede sel önlemleri

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün, gök gürültülü sağanak şeklinde görülecek yağış uyarısının ardından belediyeler olası sorunların önüne geçebilmek için çeşitli tedbirler aldı.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, meteoroloji yetkililerinin, hava tahminleriyle ilgili verdikleri bilgiyi yakından takip ettiklerini, önlemlere rağmen her zaman tetikte beklediklerini, ekipleri de hazır tuttuklarını söyledi.
''Adana, güçlü altyapısıyla sel felaketlerine her zaman hazırlıklıdır'' diyen Durak, yıllar içinde yapılanları şöyle anlattı:
''Çukurova'da yağmur sonrasında toprakla buluşan su, adeta akacak yer bulamaz. Bu nedenle yıllar önce Adana'da sık sık sel felaketleri yaşanır, dükkanlar, evler, iş yerleri sular altında kalırdı.
Belediye başkanı seçildiğimde 1984 yılında ilk iş olarak altyapıyı ele aldım. Dev boyuttaki yağmur suyu kolektörleriyle Adana'nın drenaj problemini o tarihte bitirdim. Ancak, bununla yetinmedim. Büyüyen kentin ihtiyaçları doğrultusunda önceliği hep altyapıya verdik. Halen ihtiyaca cevap veremeyen yerlerde yenileme çalışmaları yapılıyor.''
-BURSA
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, şiddetli yağışların oluşturabileceği su baskını, taşkın, heyelan, trafikte meydana gelebilecek aksaklıklar ve ağaç devrilmesi gibi olumsuzlulara karşı hazırlıklı olduklarını belirtti. Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) ekiplerinin, itfaiyeye ait araçlar ve iş makinelerinin hazır durumda bekletildiğini ifade eden Altepe, özellikle kaçak yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerde tedbir aldıklarını söyledi. BUSKİ ekiplerinin, yağışın başladığı andan itibaren olası taşkınların beklendiği yerlerde nöbet tutmaya başlayacaklarını bildiren Altepe, vatandaşlardan da can ve mal güvenliği bakımından tedbirli olmalarını istedi. Merkez Osmangazi İlçe Belediye Başkanı Mustafa Dündar, şantiye birimlerindeki kepçe, grayder, çekici, yükleyici ve vinçten oluşan toplam 18 iş makinesi ve 15 kamyonda görevli 100'e yakın personel ile belediyenin sivil savunma ve arama-kurtarma ekiplerine ''Hazır durumda bekleyin'' talimatı verdiklerini belirtti. Dündar, ayrıca, belediyeye iş yapan müteahhitlere de gerek görüldüğü takdirde iş makinelerinin kullanılabileceği ve bu konuda hazırlıklı olunması gerektiğini konusunda bildirimde bulunduklarını kaydetti.
-TEKİRDAĞ
Tekirdağ Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Şeref İkbal, bugün ve hafta sonu etkili kuvvetli yağış beklendiği uyarısı üzerine, kent merkezindeki dere yatakları, mazgallar ve ana arterlerin temizlendiğini söyledi. Kent merkezinde daha önce sel ve su baskınlarının yaşandığı Cumhuriyet Meydanı, İskele Caddesi ve Ördeklidere mevkisindeki suyu tahliye için kanal yapıldığını belirten İkbal, Köprübaşı mevkisinde ise taşkın riskinin devam ettiğini söyledi. Tekirdağ'ın alt yapısının şiddetli yağışları kaldıracak kapasitede olduğunu ifade eden İkbal, ''Ancak, heyelanla gelen toprak tehlike yaratıyor. Bütün kanalları ve mazgalları tıkayan çamur, taşkınlara neden oluyor. Bu, geçmişte uygulanan imar planı yanlışlığından kaynaklanan bir durum. Dere yataklarının imardan arındırılması gerekirken buralara binalar yapılmış''dedi. Site ve apartman yöneticilerinin de apartman sakinlerini taşkınlar konusunda bilgilendirmesi gerektiğini belirten İkbal, apartmanların sığınak konumundaki yerlerinde ikamet edenlerin uyarılması gerektiğini kaydetti.
-ÇANAKKALE
Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Handan Özyayla, şu an için herhangi olumsuz bir durum bulunmadığını, yağmur suyu hatları ve drenaj kanallarının genel temizliğini yaptırıp, sorunlu bölgeleri onardıklarını söyledi. Belediyeye bağlı tüm birimleri ve görevli personeli, aşırı yağışlara karşı ve muhtemel olumsuzluklara karşı hazır vaziyette beklettiklerini kaydeden Özyayla, ''Biz Çanakkale'de herhangi bir sorun olacağını sanmıyoruz, ancak ihtimal değerlendirmesi yaparak görevli birimlerimizi hazır durumda bekletiyoruz''dedi. Öte yandan, Çanakkale Valiliği İl Kriz Merkezi Başkanlığı da kamu kurum ve kuruluşları ile acil yardım ve kurtarma ekiplerini, olumsuz hava koşullarına karşı teyakkuz halinde olmaları konusunda uyardı.
-ANTALYA
Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Özkayacan, meteoroloji tarafından yapılan sel uyarısının ardından Antalya Valiliği koordinatörlüğünde hazırlıklara başladıklarını bildirdi.
Kentte geçen yıllarda yaşanan şiddetli yağışların ardından yağmur suyu drenaj hatlarında sık sık temizlik yapıldığına dikkati çeken Özkayacan, meteorolojik ihbarın ardından çalışmalarını hızlandırdığını, Büyükşehir Belediyesi'nin Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü (ASAT) ile ortak çalışarak kanallarda temizlik çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi. Antalya Büyükşehir Belediyesi sınırlarındaki merkez ilçe belediyeleri de sorumluluk alanındaki dere yatakları ve kanalizasyonlarda temizlik yaptı.
Muratpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Arif Kuş, 53 kişilik ''Anında Müdahale Ekipleri''nin hazır olduğunu, sele maruz kalabilecek bölgelerde geniş önlemler alındığını ve drenajların temizlendiğini bildirdi. Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek de sorumluluk alanlarındaki dere yataklarının temizlendiğini ve endişeye mahal olmadığını bildirdi. Kepez Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Fuat Uslu da olası sel felaketine karşı Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerinin 24 saat görev başında olduğunu, zabıta ekiplerinin mahallelerde olası sel felaketlerine karşı uyarılarda bulunduklarını söyledi.
Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım, sel felaketine karşı bölgede bulunan dere yatakları, menfez ve büzlerin iki gündür ekipler tarafından temizlendiğini, 20 kişiden oluşan afet ekibinin üç gün boyunca görev başında olacağını kaydetti. Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, 1997 yılında can kayıplarına neden olan büyük bir sel felaketi yaşadığını hatırlatarak, bu acıyı çekmiş bir ilçe olarak her zaman sel felaketine duyarlı davrandıklarını bildirdi. İlçedeki tüm drenaj sistemini kontrol ettiklerini, drenaj ve kanalizasyon sisteminde tıkanma olabilecek noktaları rögar kapaklarının bulunduğu noktadan temizlediklerini dile getiren Sipahioğlu, ''Ayrıca tıkanmalara ve su birikintilerine karşı özel ekipler oluşturduk. Bu ekipler, yağışlı havalarda gece ve gündüz çalışacaklar'' diye konuştu.
Kaymakamlık ve Meteoroloji müdürlüğü ile koordinasyon içerisinde hareket ederek kötü hava koşullarında vatandaşın uyarılacağını da ifade eden Sipahioğlu, Alanya'da sıkıntı yaşanmayacağına inandığını kaydetti.
-YALOVA
Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, olası sel ve su taşkınlarına karşı valilik ve sivil toplum kuruluşlarıyla irtibat halinde olduklarını belirtti. Koçal, ''Kent merkezindeki su ve kanalizasyon kanallarını olası bir tıkanmaya karşı temizledik. Daha önce yaşadığımız tecrübelerden dersler çıkartarak, kent merkezinde bulunan Safran ve Samanlı derelerinde çeşitli önlemler aldık'' dedi.
Her iki derenin bazı noktalarında taşmalar yaşanabileceğini ve bu noktaları bildiklerini ifade eden Koçal, burada itfaiye ekiplerinin hazırlıklarını yaptıklarını, herhangi bir taşma olması durumunda anında müdahale edileceğini bildirdi.
-BALIKESİR
Balıkesir Belediye Başkanı Yardımcısı Tuna Aktürk, meteorolojinin uyarılarının ardından valilikte yaptıkları olağanüstü toplantıda, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle olası bir felaket anında hangi müdahalelerin yapılabileceğinin görüşüldüğünü söyledi.
Balıkesir'deki tüm rögarların temizlendiğini belirten Aktürk, kentte tüm ekipler ile iş makinelerinin her an alarma geçilecek şekilde bekletildiğini ifade etti.

-SAKARYA

Sakarya Afet Koordinasyon Merkezinde oluşturulan kriz masası, birinci derecedeki risk bölgelerini belirlendi. Şehir merkezinden geçen Çark Deresi'nde taşma ihtimaline karşı önlem alınırken, yol geçişlerindeki menfezler de temizlendi.
Kriz merkezinin cumartesi ve pazar günleri tam gün görev yapması, itfaiye ve arama kurtarma ekiplerinin 24 saat esasıyla göreve hazır tutulması kararlaştırıldı.
-KOCAELİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı başkanlığında oluşturulan kriz masası, İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) ile Fen İşleri Daire Başkanlığının kritik ve acil işlerin dışındaki çalışmalarını 12 Eylüle kadar durdurdu, kritik noktalarda görev yapacak İSU, itfaiye ve fen işleri ekiplerini belirledi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı 400 personel, dalgıçlar, motopomplar, 4 zodiac bot ve 1 jet bot olası sel durumu için hazır.
İSU Genel Müdürlüğü olası selden etkilenecek caddelerde yağmur suyu giderleri ve mazgal temizliklerini yaptı, terfi merkezlerinin bakımları gözden geçirildi. Afet durumlarında destek alınacak sivil toplum kuruluşları, gönüllü itfaiyeciler, Arama Kurtarma Derneği (AKUT), Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG), Gölcük Esnaf Odaları Arama Kurtarma Derneği (GESOTİM) elemanları da hazır bekletiliyor.
Vatandaşları afetler ve yaşanan sorunları adresle birlikte tam olarak bildirmeleri konusunda uyaran yetkililer, yağışla ilgili sorun yaşayanların öncelikle ''110 alo itfaiye'', İzmit merkez için 0262 335 21 24-25 ve Gebze ilçesi için 0262 641 30 81 numaralarını aramaları gerektiğini söyledi.
-İZMİR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, olası su taşkınlarına karşı 256 araç ve 946 personelin hazır beklediğini belirtti.Kocaoğlu, ''İlgili tüm birimlerimizi harekete geçirdik ve kritik bölgelerde konuşlandırdık. Her ekip, olası taşkınlara karşı bulundukları bölgelerde gerekli müdahaleleri yapacak. Biz, dere ıslahlarımızı, kanal temizlik çalışmalarımızı zaten yapmıştık. Elimizden gelen tüm tedbirleri aldık'' dedi.
İZSU Genel Müdürlüğü de 19 kanal temizleme aracı, bina kollarının açılması için 9 araç, 8 vidanjör, derelere yapılacak müdahaleler için 15 iş makinesi, 9 pompa, 12 arıza müdahale ekibi, küçük dere temizliği için 4 iş makinesinin hazır bekletildiğini kaydetti.
Kentte etkili yağış nedeniyle oluşabilecek problemlerde 233 İZSU personelinin görev alacağı, 30 kişilik dinlendirilmiş takviye ekibin ise hazırda bekletileceği bildirildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı, İtfaiye Daire Başkanlığı ile İZBETON, İZSU Genel Müdürlüğü ekiplerine, araç ve personel takviyesi yapacak.
-AYDIN
Aydın Belediyesi'nde uyarı üzerine izinler 48 saat için kaldırıldı.
Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun, gün boyu şehir merkezindeki rögar temizlenmesi çalışmalarını takip ederek, sel riski olan bölgeleri inceleme yaptığı bildirildi.
Belediyeye ait tüm itfaiye ve kanalizasyon temizleme araçlarının bakımdan geçirildiği ifade edildi.
Sel riski taşıyan Ilıcabaşı, Çakırlar Çayı mevkisi Hükümet Bulvarı Küme evleri, Fatih Mahallesi'nde belediye zabıta aracı tarafından gün boyunca anonsla halkın olası su baskınlarına karşı gerekli tedbirleri almaları isteneceği kaydedildi.
-ISPARTA
Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, kentte yaşanabilecek su baskınlarına karşı gezici ekipler kurduklarını belirterek, ''Tüm birimler, teyakkuza geçti, gezici ekiplerimiz, tüm vatandaşlarımızı uyaracak'' dedi.
Özellikle bazı mahallelerde daha önce su basan evlerin sahiplerinin uyarıldığını anlatan Günaydın, zemin kattaki vatandaşların daha dikkatli olmaları, evlerinin önündeki ızgaraları temizlemeleri konusunda bilgilendirildiklerini kaydetti.
Altyapı konusunda herhangi bir sıkıntı olmadığını belirten Başkan Günaydın, dere yataklarında da temizlik yapıldığını bildirdi.
Günaydın, yaklaşık 4 aydır yağmur suyu drenaj hattı kanalizasyona bağlı evlerde bağlantının ayrılması için çalışma yürüttüklerini, bunun da olası sel olaylarını önleyebileceğini sözlerine ekledi.
-OSMANİYE
Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, olası sel baskınlarına karşı başta İtfaiye Müdürlüğü olmak üzere tüm ekiplerin hazırlıklarını tamamladıklarını, personel, araç ve ekipmanların 24 saat göreve hazır bekletildiğini söyledi.
Etkili sağanak yağış ve fırtına uyarısı üzerine birimlerini personel, donanım ve araçlarını takviye ettiklerini belirten Kara, şöyle konuştu:
''Çok önceden sel riskine karşı zaten hazırlığımız vardı. Kentimizde yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarını, mazgalları temizlettik. Afet yaşanması durumda 24 saat olaylara müdahale edebilecek imkan ve kabiliyete sahibiz. Vatandaşlarımızı da cep telefonlarından attığımız mesajlar yoluyla tedbirli davranmaları hususunda uyarılarda bulunuyoruz. Vatandaşlarımız muhtemel durumda Belediyenin 'Alo 153' ve İtfaiyenin 'Alo 110' hatlarına ulaşarak bilgi verebilecek.''
-BURDUR
Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, kışa hazırlık olarak başlattıkları menfez ve mazgal temizliğine dünden bu yana hız verdiklerini bildirdi.
Personel, araç ve ekipman olarak yağışa hazırlıklı olduklarını ifade eden Akkaya, acil durumlarda tüm personelin hemen seferber edileceğini kaydetti.
Akkaya, şehrin ortasından geçen Burdur Çayı'nın ıslah edildiğini, daralan kısımlarının genişletildiğini ve temizliğinin yapıldığını söyledi.
-HATAY
Antakya Belediye Başkan vekili Raci Coşkuner, Marmara'da yaşanan sel felaketinden sonra meteorolojinin de uyarılarını dikkate alarak teyakkuza geçtiklerini, temizlik işleri, itfaiye, can kurtarma ekiplerini hazır durumda geçirdiklerini söyledi.
Vatandaşlara da gerekli uyarılarda bulunduklarını belirten Coşkuner, ''Sağanak yağışlarda suyun tahliye olması için tüm kanalizasyon ızgaraları temizlendi, eksikler giderildi. Kanaletler üzerinde çöp, molozlar temizlendi. Su tahliye motorlarının sayısını arttırdık. Bazı yerleşim birimlerinde altyapıda tespit ettiğimiz eksikleri tamamladık, onarımlar gerçekleştirdik. Afetin önünde durulmaz, ama alınacak önlemlerle zayiat azaltılır'' diye konuştu.
-MERSİN
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, kanalizasyon ve tesisatların belirli program halinde bakım, onarım ve temizlik çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
Şu an kent genelindeki alt yapının yüzde 70'inin standartlara uygun olarak oluşturulduğunu, risklerin azaldığını vurgulayan Özcan, ''Halkımızın endişeye kapılmasına gerek yok'' dedi.
Merkez Mezitli ilçesinde ise Meteoroloji Müdürlüğünün yağışlı hava uyarısı üzerine, daire müdürleri ile yapılan toplantı sonrasında, Fen İşleri Müdürü Selma Erkoç başkanlığında 40 kişilik kriz ekibi oluşturuldu.
Kriz ekibi başkanı Selma Erkoç, ekibin öncelikle menfezlerde temizlik yaptığını, önceki yıllarda taşan Kandak deresinde de çalışmaların sürdüğüne söyledi.
-ESKİŞEHİR
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi yurt genelindeki şiddetli yağışların Eskişehir'i de etkisi altına alma ihtimali nedeniyle Porsuk Çayı'ndaki su seviyesini tedbir amaçlı düşürüyor. Bu amaçla Porsuk Çayı'ndaki su kontrol yapılarının kapakları açıldı.
Valilik Kriz Merkezi Başkanlığı da alınacak önlemlere ilişkin esasları saptadı. Buna göre, acil kurtarma ve yardım ekipleri oluşturulmuş kurumlar, ekiplerini 24 saat göreve hazır halde bulunduracak.
Belediyeler, DSİ 3. Bölge Müdürlüğü, Karayolları 46. Şube Şefliği, İl Özel İdaresi ve diğer kurumlar görevlileri ile ilgili köprü, menfez, akarsu yatakları gibi risk oluşturan yerleri tespit edip, taşkınla ilgili gerekli önlemleri alıp Valiliğe bilgi verecek.
Kurumlara ait sel ve su taşkınlarında kullanılabilecek her türlü iş makineleri araç gereç her an göreve çağrılabilecek şekilde operatörleri ve diğer kullanıcıları ile birlikte hazır halde tutulmaları sağlanacak.
-KÜTAHYA
Kütahya Belediye Başkan Yardımcısı Halil Toklu, sabah saatlerinde kent merkezinden geçen DSİ Genel Müdürlüğüne ait kanallarda incelemelerde bulunduğunu söyledi.
Kuzey batı, güney doğu ekseninde kentten geçen ve büyük bölümünün üzeri açık olan kanalların tümünün yanı sıra rögarların temizlendiğini belirten Toklu, dere giriş ve çıkışlarında da temizlik yapılarak buraların kontrol altına alındığını anlattı.
Sel ve su baskınları ihtimaline karşı kriz merkezi oluşturulduğunu ifade eden Toklu, DSİ kanallarının üzeri kapalı bölümlerinde personel görevlendirildiğini kaydetti.

-BİLECİK
Vali Yardımcısı Hasan Kayhan, sel taşkınları sırasında su şebeke sisteminde meydana gelen patlaklara belediyenin anında müdahale edeceğini belirtti.
Kayhan, Sağlık Müdürlüğünce vatandaşlara gerek görüldüğünde ferdi dezenfeksiyon amacıyla klor tabletleri veya damlalıklı şişelerde kullanılmak üzere hazırlanmış klor eriyiği dağıtılacağını ve nasıl kullanılacağı konusunda bilgilendirileceğini ifade etti.

-ÇORUM

Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, yağışlar konusunda İtfaiye ile Su ve Kanalizasyon Şube Müdürlüklerinin bilgilendirildiğini, başta bu iki müdürlük olmak üzere ilgili müdürlüklerde görevli personelin, hafta sonunda fazla mesai yapacağını bildirdi.
Personellerin izinlerinin de zorunlu olmadıkça erteleneceğini ifade eden Gül, ayrıca ekipman konusunda da sıkıntıları bulunmadığını kaydetti.
-KAYSERİ
Kayseri Valiliği Kriz Merkezi, olası sel ve su baskınlarına karşı alınacak tedbirleri hayata geçirdi.
Kayseri'de sel ve su baskınıyla ilgili tüm kurum ve kuruluşların iş birliği içinde hazırlıklarını sürdürdüğü belirtildi.
DSİ 12. Bölge Müdürlüğü taşkın kanallarını yeniden kontrol ederek, su debisinin önündeki engelleri kaldırdı. Su kanallarının çevresinde oturan vatandaşlar uyarılarak dikkatli olmaları istendi. Ayrıca önceki yıllarda sel ve su baskınına uğramış yerleşim birimlerindeki vatandaşlar da uyarıldı.
Ayrıca, İl Sivil Savunma Müdürlüğü, kentteki kurumlarda bulunan motopomp, vidanjör, dalgıç pompası ve tabi afetlerde kullanılacak araç ve gereçlerin koordinesini sağladı.
Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da ilkbahar aylarında yaşanabilecek su baskınlarına karşı oluşturulan taşkın su kanallarının, iş makineleri ile temizlendiğini kaydetti.
Kanallarda biriken çöp, moloz ve inşaat atıklarının temizlendiğini ifade eden Büyükkılıç, ''Meteoroloji yetkililerinin uyarıları üzerine bu hafta içerisinde su kanallarını yeniden kontrol ettik. Ayrıca, bir doğal afet tehlikesine karşı acil durum masası ve ekipleri oluşturuldu'' dedi.
Hacılar Belediye Başkanı Ahmet Herdem ise Erciyes'in eteklerindeki dere ve su kanallarında gerekli temizlik çalışmalarını yaptıklarını ve dere güzergahındaki vatandaşları uyardıklarını söyledi.
Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız da olası su baskını ve sele karşı araç-gereç ve personel donanımını tamamlayıp takviyeler yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:
''Meteorolojiden sürekli tahmin raporu alıyor, ona göre tedbirleri uyguluyoruz. Erkilet'ten gelebilecek sel tehdidi altında olan Kocasinan bölgesinde sel ve taşkınları önlemek için Uzunkaş Deresi'ni açarak tehdidi kontrol altına almıştık. Yeni Sanayi-Şeker, Ziya Gökalp, Sarımsaklı ve Talat Paşa Kanalı vasıtasıyla yağışları zarar boyutuna gelmeden topluyoruz. Kanalların sürekli açık kalması için özen gösteriyoruz.
Yağış sezonunda sel ve taşkına karşı hazır haldeyiz. 14 ekip gerekli çalışmaları yaparak hazır bekliyor. Vidanjörlerimiz, motopomplarımız, dalgıç pompalarımız ve araçlarımızı yeniden gözden geçirdik. İlgili kurum ve kuruluşlarla koordineli biçimde hareket ediyoruz.''
-NEVŞEHİR
Nevşehir'de İl Özel İdaresi'nde oluşturulan bir ekip, 143 köy yolunun köprü ve menfezlerini tek tek kontrol etti. Kuru dere yataklarının bir bölümü de temizlendi.
Kent merkezinde de İl Özel İdaresiyle Nevşehir Belediyesi, olası sel afetinde müdahale için ortak bir acil müdahale ekibi kurdu.
-TRABZON
Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Osman Necip Sevinç, belediye olarak Meteoroloji tarafından yapılan sağanak ve sel uyarısını dikkate alarak gerekli tedbir ve çalışmaları yerine getirdiklerini belirtti.
Trabzon'da çarşamba gecesi meydana gelen sağanakta oluşturulan 70 kişilik ekibin gece boyunca görev yaptığını, bazı yollarda ve Zağnos Vadisi'nde yaşanan su baskınına anında müdahalede bulunduklarını ifade eden Sevinç, ''Şimdi ise ekip sayısını artırdık. Trabzon'da yaşanabilecek şiddetli yağış durumunda müdahale için 125 kişilik ekip oluşturduk'' dedi.
Sevinç, özellikle ana arterlerdeki rogarların temizliğinin yapıldığını ve Zağnos Vadisi'ndeki derenin geçtiği menfezin üzerinde kapatılmış olan bir bölümü de dün itibariyle açtıklarını, böylelikle vadiye çevreden akacak suyun bu alandan transferinin daha kolay sağlanacağını anlattı.
Sevinç, rögarların tamamen temizlenmesine rağmen şehir merkezinden daha alçakta bulunan Çömlekçi Mahallesi ve terminal ile mevcut sahil yolu ve Faroz balıkçı barınağının olduğu yerde yeterince akış sağlanamadığını, buradaki vatandaşların yağış durumunda dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
Sevinç, 3 kuka, 2 kepçe, 2 lastikli ekskavatör, 2 kanal kazıyıcı, 1 lastikli loder, 3 kamyon, 2 greyder ve motopompların olası sağanak ve sele karşı hazır beklediğini kaydetti.

-RİZE
Rize Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Mollayakupoğlu, yağışlarda herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için çeşitli tedbirler aldıklarını belirtti.
Gece saatlerinde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı gece nöbetçiliği sistemine geçtiklerini ifade eden Mollayakupoğlu, ''Ayrıca sağanakta oluşabilecek sorunlara anında müdahale etmek amacıyla acil müdahale ekipleri oluşturduk. İtfaiye ekiplerimiz de her zaman olduğu gibi duyarlı bir şekilde 24 saat görev başında'' dedi.
-GİRESUN
Giresun Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Karabıçak, olası bir sel afetinde Teyyaredüzü, Güre, Aksu ve Hacısiyam Mahalleri, Büyük ve Küçük Güre, Batlama ve Aksu derelerinin çevresindeki yerleşim yerleri tehlikede olduğunu belirterek, şunları söyledi:
''Tehlikeli bölge arasında Karadeniz Sahil Yolu alt kanalizasyon kısmında bulunmakta. Önlem olarak buralardaki kanalizasyon ve yağmur suyu şebekelerini temizledik. Ayrıca tehlikeli olan bölgelerimizden Teyyaredüzü Mahallesi'ne yeni bir yağmur suyu şebekesi yaptık. Bu konudaki çalışmalarımız devam etmektedir. Bölgemiz sürekli yağış alan yer olduğundan yaşadığımız tecrübe ile birlikte sele karşı daha duyarlı davranıyoruz.''
Karabıçak, belediyenin makine parkında bulunan 11 kamyon, 2 ekskavatör, 8 kepçe, 15 su çekme motoru, 3 vidanjör ve 270 personelle yaşanabilecek sele ve su baskınlarına karşı hazır durumda olduğunu vurguladı.

-ARTVİN

Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, dere ıslahı konusunda belediye mücavir alanı içerisinde DSİ 26. Bölge Müdürlüğü ve belediye ekiplerinin desteğiyle 10 derede ıslah çalışması yaptıklarını hatırlattı.
Yaşanabilecek sel afeti durumunda makine parklarında 2 greyder, 1 lastikli ekskavatör, 1 paletli ekskavatör, 2 kepçe ve 4 kamyonun hazır bekletildiğini ifade eden Özgün, ''Ayrıca belediye çalışanlarından 50 kişilik ekip oluşturduk'' dedi.
Kanalizasyon şebekesini temizlediklerini ve bakımını yaptıklarını, rögar kapaklarını elden geçirdiklerini anlatan Özgün, ''Yaşanabilecek bir soruna karşı her türlü tedbirimizi aldık'' diye konuştu.
-SAMSUN
Hafta sonu kuvvetli sağanak beklenen Samsun'da olası sel ve su baskınlarına gerekli önlemler alındı.
Emniyet Müdürlüğü ve belediyeler başta olmak üzere ilgili kurumlar su baskını, taşkın ve heyelan gibi olumsuzluklara karşı müdahale ekiplerini oluşturdu.
Samsun Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, daha önceden şehir içindeki rögar ve kanalizasyon hatlarında gerekli temizlik çalışmasının yapıldığını, bu çalışmaların bazı bölgelerde halen devam ettiğini bildirdiler.

-ORDU
Belediye yetkilileri, sel ve su baskını olma ihntimaline karşı müdahale edecek ekip ve iş makinelerinin hazır tutulduğunu ifade ettiler.
Son bir hafta içinde yağış yönünden herhangi bir olumsuzluk yaşanmayan Ordu'da ilçe belediyeleri ve kaymakamlıkların da olası su baskınlarına karşı gerekli önlemleri aldığı bildirildi.
-AMASYA
Amasya Belediyesi olası su baskınları için belirli bölgelerde iş makinesi ve ekip konuşlandırıldı.
Ayrıca Vilayette düzenlenecek toplantıda, hafta sonu beklenen kuvvetli sağanak oluşturabileceği olumsuzluklara karşı alınan önlemlerin ele alınacağı bildirildi.
-SİNOP
Sinop'ta özellikle su baskını riski bulunan ilçe belediye ve kaymakamlıklarının uyarıldı.
Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, kentin coğrafi yapısı gereği il merkezinde sel riski taşıyan alanların kısıtlı olduğunu, kentin yarımada durumunda olmasının bu anlamda bir avantaj olduğunu söyledi.
Hafta sonu beklenen sağanaka karşı her zaman olduğu gibi gerekli tedbirleri aldıklarını belirten Ergül, her türlü olumsuzluğa karşı hazırlıklı olduklarını bildirdi.
-ÇANKIRI
Çankırı Belediye Başkan Yardımcısı Tuncay Haskılıç, kentteki kanalizasyonların mazgallarını temizlendiğini belirtti.
Haskılıç, Vali Şemsettin Uzun'un belediyeler ve ilgili kurumların olası su baskınlarına karşı gerekli önlemlerin almaları yönünde talimat verildiği ve bu talimat doğrultusunda gerekli tedbirlerin alındığını kaydetti.
-DÜZCE
Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, yağmurun her an yağacakmış gibi alarm halinde olduklarını belirterek, ''100 civarında personelimiz sel baskınları için hazır bekliyor'' dedi.
İş makinelerinin ve motopompların sayısının arttırıldığını ifade eden Bayram, ''Asar ve Karaca derelerinde olası bir taşkına karşı iş makinelerimiz suyun akışını sağlamak için bölgede konuşlandırıldı'' diye konuştu.
-BARTIN
Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Meteoroloji Müdürlüğünden alınan bilgiler doğrultusunda kentin aşırı yağış beklenen iller arasında bulunduğunu, belediye olarak gerekli önlemleri aldıklarını bildirdi.
Akın, belediye hoparlöründen vatandaşları olası taşkın ya da sele karşı uyardıklarını söyledi.
Tüm ekiplerinin araç ve gereçleriyle hazır bekletildiğini anlatan Akın, ''Valilik ile koordinasyon halindeyiz. Gece nöbetçilerimizi arttırdık. Tedbirlerimiz sürüyor. Yağışın başlaması durumunda Bartın Irmağı'nın çeşitli bölümlerinde nöbet tutulacak. Su seviyesi takip edilecek'' dedi.
-KARABÜK
Karabük Valisi Nurullah Çakır, olası sel ve su baskınlarına karşı gerekli tedbirlerin alındığını kaydetti.
Belediye hoparlörüyle halkı da su baskınlarına karşı uyardıklarını anlatan Çakır, şunları söyledi:
''Kritik gördüğümüz bölgelerde önlemlerimizi aldık. Valiliğimiz bünyesinde kriz masası oluşturduk. Burada gerekli bütün kurumlardan üst düzey yetkililer, 24 saat görevdeler. Olası sel baskınında ya da yıldırım düşmesi gibi yaşanacak olumsuzlukta acil müdahale ekiplerimiz ve ekipmanlarımız hazır bekliyor. Ekiplerimiz komşu illere de müdahale edebilecek kapasiteye sahip. İhtiyaç duyulması halinde yardımlara da gidebiliriz.''
-SİVAS
Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Hayri Köse, aşırı yağışlarda kentteki sıkıntı doğurabilecek yerleri bildiklerini, bu bölgelerde olası taşkınların önlenmesi ve anında müdahale edebilmeleri için görevlendirmeler yaptıklarını kaydederek, şunları söyledi:
''Yağmur yağdığı andan itibaren arkadaşlarımız görev yerlerinde hazır bekleyecekler. İnşallah meteorolojinin ifade ettiği yoğun yağmur olmaz ama yoğun bir yağmur olduğu takdirde de arkadaşlarımız üzerine düşen gayreti ve özeni göstereceklerdir. Vatandaşlarımız da bundan emin olsun. Belediye olarak yağışlara hazırız.''
Mazgalların yaklaşık bir ay önce tamamını temizlettiklerini ifade eden Köse, ''Biz önlem olması açısından son 3 gün içerisinde de tekrar bunların bakımlarını yaptırdık. Hala şu anda arkadaşlarımız kontrollerine devam ediyor'' dedi.
Vatandaşların bu günlerde biraz daha dikkatli olmaları gerektiğini belirten Köse, vatandaşlardan mazgalların üzerine araçlarını park etmemelerini uyarısını yaptı.
-TOKAT
Tokat Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Bandırmalı, ''Yeşilırmak üzerindeki mevcut köprülerin alt kısımlarını temizlemeye başladık'' dedi.
''Atatürk köprüsü altında çalışmalara başladık'' diyen Bandırmalı, ''Belediyemiz Temizlik İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından Behzat Deresi içerisinde biriken atıklar ve zamanla büyüyen bitkiler sel suları sonucu dere taşkınlığına ve birikintiye mahal vermemek amacıyla temizleniyor'' diye
konuştu.
Meteorolojinin uyarılarını dikkate alarak çalışmalarına devam ettiklerini belirten Bandırmalı, şöyle konuştu:
''Geyras Mahallesi, Katmerkaya bölgesi ve Behzat Deresi'nin dere yatağı üzerinde demir aksam ızgara koyduk. Yoğun yağmurlar sonrası sel sularının getirdiği moloz ve ağaç kökleri bu bölgede kalarak şehrimize girmesi engellenmiş olacak. Böylece sel ile birlikte gelmesi muhtemel malzemelerin ızgarada birikecek. Bu biriken malzemeleri temizlenmek suretiyle Behzat Deresi ve Yeşilırmak üzerindeki köprülerde oluşabilecek tıkanmaları engelleyeceğiz.''
-BİTLİS
Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, yağış sularının sıkıntı yaratmaması için ilkbahardan bu yana kanalları temizlediklerini bildirdi.
Şehir merkezinden geçen 2 dere yatağında sıkıntı olmadığını ve kentin engebeli olması nedeniyle yağış sularının dere ulaştığını ifade eden Alaydın, şöyle konuştu:
''İlkbahardan bu yana yağış sularının sıkıntı yaratmaması için kanalları temizliyoruz. Meydana gelebilecek sel felaketlerine iş makinelerimiz, personellerimizle hazırız.''
Tatvan Belediye Başkanı Abdullah Ok ise olası bir sel felaketine karşı DSİ ile beraber çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Bitlis'te meydana gelen yağışlardan en fazla etkilenen ilçenin Tatvan olduğunu belirten Ok, Nemrut Dağı eteklerinin acilen ağaçlandırılması gerektiğini kaydetti.
-DENİZLİ
Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Güngör, kentte, yoğun yağışlarda çok tehlikeli durum arz edebilecek dereler bulunduğunu ifade ederek, şehir merkezinde herhangi bir su taşkınına karşı rögarların temizlendiğini söyledi.
Denizli Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü Şule Vardar da yağmurlar ve olası olumsuz hava koşullarında kentin ve insanların etkilenmemesi için 21 bin rögar ve 24 bin metre uzunluğundaki 8217 ızgara hattını temizlediklerini kaydetti.
-KIRŞEHİR
Kırşehir Belediyesi kent merkezindeki rögar kapaklarını açarak mazgalların içerisini temizlemeye başladı. Dere yataklarında da su akışının sağlanması için atıkların temizlendiği bildirildi.

-ZONGULDAK

Zonguldak Belediyesi Zabıta Müdürü Necat Uludüz, kentte beklenen yağış nedeniyle belediyede 15 Eylüle kadar nöbetçi amirlik oluşturduklarını söyledi.
İtfaiye bünyesinde kompresörler ve pompalar hazır hale getirildiğini anlatan Uludüz, ''Müteahhitlerle de görüşmeler yapıldı. Onların iş makineleri ve ekipmanlarının ihtiyaç halinde kullanılabilmesine yönelik sözler alındı'' dedi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.